• п’ятниця 26-го квітня 2024
  • Меню

БАЙДЕН: «Я ВВАЖАЮ, ЩО ПУТІН – ВБИВЦЯ»

10:14, 17-го березня 2021 · Джерело: institutedd.org

БАЙДЕН: «Я ВВАЖАЮ, ЩО ПУТІН – ВБИВЦЯ»
Інформаційний простір США та Росії було підірвано оприлюдненням ексклюзивного інтерв’ю Президента США Джо Байдена програмі ABC News та її ведучому Джорджу Стефанопулосу, яке вийшло в ефір зранку 17 березня в програмі «Доброго ранку, Америко».

Очевидно, що американський лідер дає багато інтерв’ю, коментарів, це все є абсолютно зрозуміло та закономірно. Так само очевидно, що Байден говорив зі Стефанопулосом на багато різних цікавих та актуальних тем: політизацію процесу вакцинування в Сполучених Штатах, можливу відставку губернатора штату Нью-Йорк Ендрю Куомо у випадку доведення його вини щодо сексуальних домагань, проблеми виведення американських військ з Афганістану до 1 травня 2021 р. Проте справжньою бомбою стали слова американського лідера щодо Президента Російської Федерації Володимира Путіна.

Проте варто почати з передісторії: за день до цього, 16 березня 2021 р., американська розвідка оприлюднила розсекречену частину доповіді про втручання іноземних держав у Виборчу кампанію – 2020 в США. Неважко здогадатись, що Росія та Путін були згадані в доповіді як іноземна сторона, яка всіляко грала на стороні Трампа та намагалась облити брудом Байдена (до речі, проти Трампа «грали» Іран, Куба та Венесуела, а от Китай не приймав участі у втручанні у Виборчий процес – 2020, що само по собі є достатньо цікавим. За тієї умови, звичайно, що втручання Китаю не залишилось в засекреченій частині доповіді, а на наші очі ця інформація потрапить не скоро).

Ще раніше, в січні 2021 р., вже після інавгурації Байдена, відбулась його телефонна розмова з Путіним, про яку так пафосно торочили російські пропагандисти («Він, Байден, сам Путіну подзвонив! Знай наших!»). Проте симоняни-кисельови-соловйови не згадали (та і розшифровка російською мовою тієї бесіди від Кремля відрізняється від англомовного варіанту розмови від Білого дому), а от Байден зараз прищурився та прямо в ефірі ABC News заявив, що відмінно пам’ятає ту розмову, і що він знає Путіна достатньо добре та сказав йому: «Я знаю Вас, а Ви – знаєте мене. Якщо я виявлю, що це мало місце [тут мова йшла про втручання у Виборчу кампанію – 2020 в США. – авт.], тоді готуйтесь». Не повівши оком ведучий перепитав: «Тобто, Ви знаєте Володимира Путіна. Ви вважаєте його вбивцею?». На що і отримав ствердну відповідь від Байдена: «Так, я вважаю». Більше того, Байден зазначив, що Путін заплатить, проте ухилився від відповіді на запитання про яку саме ціну доведеться заплатити: «Ви незабаром побачите». Багато хто, до речі, згадав, як у 2011 р. Байден казав, що у Путіна немає душі…

Через лічені хвилини рубль впав відносно долара та євро. Сказати, що на російських пропагандистських ЗМІ почалась істерика – це нічого не сказати. Вже відомо про пакет санкцій США щодо Росії через отруєння Навального і Скрипалів у Солсбері. Міністерство торгівлі США повідомляє про експортні обмеження на товари, пов'язані з національною безпекою, а саме на чутливі та секретні технології США, що стосуються виробництва та зберігання хімічної зброї.

Що буде далі? Чи будуть санкції США щодо особисто Путіна? Чи будуть санкції, які дійсно можна назвати болючими для Росії та її політичної еліти? Варто заспокоїтись та подумати тверезо: за прикладом Саудівської Аравії та її наслідного принца Мухаммада ібн Салмана (мова йде про санкції США за вбивство Джамаля Хашоггі у 2018 р.) – на іноземних лідерів санкції накладати не прийнято. А от на економіку, наближених до «тіла» - того може бути скільки завгодно. Але от чи будуть далі наступні пакети санкцій США щодо Росії та якими саме? Хороше питання, на яке ми скоро (так же обіцяв Байден!) почуємо відповідь. Адже ті, хто дивився інтерв’ю повністю, не могли не почути й інші слова Байдена про Росію: «Але також можливо одночасно прогулюватись пожовуючи жвачку в тих місцях, де в наших спільних інтересах є працювати разом». Тобто, де потрібно і вигідно, Сполучені Штати будуть співпрацювати з путінською Росією, перепон цьому поки немає. Так було і під час Холодної війни у співпраці з Радянським Союзом.

Україні варто уважно слідкувати за подіями та бути готовою реагувати миттєво. Не слід впадати в ейфорію, санкції, якими б вони не були, не будуть мати на меті розвалити Росію. Сполученим Штатам не потрібні нові незалежні нестабільні держави  з ядерною зброєю на уламках Московії. Але путінське его може бути сильно пошкоджене. А такі покидьки як Путін звикли відіграватись на тих, хто під руку попадеться, та ще і є слабшими. Тому Україні варто тримати голову холодною, а порох – сухим. Боротьба з вбивцею триває.    

Автор
Олег Козачук
доктор політичних наук, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.