• п’ятниця 19-го квітня 2024
  • Меню

БЕЗЛАД У ВАШИНГТОНІ 6 СІЧНЯ 2021 Р. ТА ЦІЛІ РОСІЙСЬКОЇ ПРОПАГАНДИ

03:47, 7-го січня 2021 · Джерело: institutedd.org

БЕЗЛАД У ВАШИНГТОНІ 6 СІЧНЯ 2021 Р. ТА ЦІЛІ РОСІЙСЬКОЇ ПРОПАГАНДИ
Такий транзит влади від президента до обраного президента Сполучені Штати, я більш ніж впевнений в цьому, бачили останній раз… ніколи. Хіба Вотергейт? Так там своя історія та особливості… Ніксон навіть сам пішов, добровільно.

Менше з тим, якщо до цих президентських виборів мало хто з неамериканців вникав у особливості функціонування виборчої системи в США, інституту колегії виборників та, тим більше, порядку вступу обраного президента на посаду, то тепер, таке враження, весь світ знає хронологіювступу обраного президента на посаду ледь не погодинно. 

Не бачу особливого сенсу переповідати зміст подій різдвяної ночі (в Україні) та цілком робочого дня 6 січня 2021 р. у Вашингтоні. Хаос, бардак, сором?.. Такі епітети можливі, але спробуємо утриматись від них та розібратись: cui prodest? Кому вигідна така картинка з Вашингтону?

Мережу вже облетіли меми з Путіним та Сі Цзінпіном, які з посмішкою чокаються келихами. Звичайно, Китаю та Росії (список, в принципі, можна продовжувати: Іран, Венесуела, КНДР…) вигідно включити свої підконтрольні ручні ЗМІ та показати «іх нрави» (радянська пропаганда дуже полюбляла смачні фото якогось безхатька чи повії з вулиць американського мегаполіса, лякаючи homo soveticus«загниваючим Заходом»). Як в Америці все погано, як «довели людей» і т. ін. Показово, що російська пропаганда не відпочивала святкової (в Росії) ночі, а невпинно і з диявольським запалом розповідала про події в Капітолії. Цікаво, що російськомовні стрімивелись безпосередньо з Капітолію в ті декілька годин, під час яких там біснувались прихильники Трампа. Мережею ширяться відео з фразами, сказаними російською під час вибивання дверей та виламування вікон. Взагалі, сказати, що російська пропагандистська преса стежила за подіями – це нічого не сказати.

Російські провладні ресурси, афілійовані з Кремлем телеграм та youtube-канали невимовно тішились. Вбили людину в Капітолії? Чотирьох? Російські ресурси миттю розносили інформацію про події, прикрашаючи епітетами на кшталт «хаос», «варварство», «Майдан»… Звідкілясь почали з’являтись шаблонні дописи російською: «Мені 65 років (55, 45 – підставте потрібне значення), я громадянин США. Такого бардаку я не бачив ніколи. Кінець буде цій державі за демократів! Буду переїжджати до Алабами (Техасу, Гаваїв – де там більше за Трампа проголосувало?). Тільки там буде порядок…». Нічого не нагадує? 

Спробуємо розібратись, навіщо російській пропагандистській машині таке? Згадаємо прописну істину: вона (ця машина) працює на внутрішнього споживача. Тобто, формування у російського громадянина в умовному Сургуті відрази до «американського бардаку» (читай – демократії як політичного режиму), формування в нього відчуття безальтернативності в «керованій демократії» (читай – авторитаризмі фашистського типу) в Росії, довершення образу величі та безпомилковості Путіна(читай – вождя, фюрера, великого кормчего в єдиній іпостасі). Також ця пропаганда працює на російськомовну діаспору (зокрема, в США). Але там вже зовсім інші цілі…

Росія не може бути конкурентом Сполученим Штатам у військовій сфері, економіці, та тим більше – в технологіях. Що може протиставити Вашингтону Кремль, крім технології ліплення кугутів з навозу в Якутії? Тому Росія буде не підтягуватись до США, не намагатись «наздогнати і перегнати Захід»: всім зрозуміло, що поїзд пішов, США Росії не наздогнати. А от збити з  ритму економіку США, змусити їх громадян сумніватись в ефективності та правомірності державних інститутів, легітимності новообраного президента Байдена, розколювати і без того неоднорідне американське суспільство – це все не дозволить Росії «вирости», проте дозволить «впасти» Америці. І наш умовний росіянин із Сургута буде дивитись на це все і думати: «Дійсно, бардак. А от Владімір Владіміровіч навів порядок…». 

Тому так невтомно і завзято працює російська пропаганда, тому такі радісні коментарі летіли з уст соловйових, кисельових, симонян в ніч з 6 на 7 січня 2021 р. Розділення Америки, поглиблення та роз’ятрювання ран та шрамів в суспільстві цієї держави, підливання масла у вогонь – ось задача російської пропаганди. Тому вони радісно чекатимуть на 20 січня, дня інавгурації Байдена. Буде знову хаос? Проллється кров? Тим краще для картинки!

І на останок хотілося б згадати про Україну. Запитання «із зірочкою» (насправді ні, воно не складне) для громадян України: як Ви вважаєте, якщо російська пропаганда настільки нахабно себе почуває, що стрімить з Капітолію під час безладів у Вашингтоні, то наскільки глибоко вона може проникнути в наше суспільство, розум наших співгромадян? Питання риторичне, як на мене. Відповіддю українського громадянина як мінімум повинно бути постійно діюче критичне мислення та вдосконалення навичок інформаційної гігієни.   

Автор
Олег Козачук
Доктор політичних наук, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.