• п’ятниця 29-го березня 2024
  • Меню

Чому Чехія вважається проросійським регіоном в Європі?

09:28, 3-го січня 2021 · Джерело: institutedd.org

Чому Чехія вважається проросійським регіоном в Європі?
Чеська республіка вже довгий час вважається країною, яка проявляє симпатії до Російської федерації та її громадян. Та чи насправді це так є і чому історично так склалось?

Для розуміння даних питань потрібно звернутись до історичних фактів. Перше, що варто зауважити це 1968 рік. Для Чеської республіки цей рік один з найважчих в історії зокрема у зв’язку з прямою інтервенцією країн Варшавського договору на чолі з СРСР. Даний період вкорінився в свідомість чехів настільки сильно, що фразу «геть російська свиня» і досі можна почути серед старшого покоління громадян Чехії. Однак,стосується це здебільшого, як вже уточнено ,саме старшого покоління. Сьогодні ж росіяни відчувають себе досить впевнено в даній країні. Складається враження, що чехи просто забули події "Празької весни". Проте, насправді і сьогодні багато хто виступає з антиросійськими закликами, а забувається це тільки в той момент коли питання переходить у площину доходів та фінансових девідендів.

Чехія сьогодні це досить комфортна європейська країна для проживання та інвестицій.

Офіційно, у цій країні на сьогодні проживає близько 40 тисяч вихідців з РФ, не кажучи вже про колишніх і теперішніх громадян республік СРСР. Так що на самоті емігрант там точно не залишиться.

Якщо трохи детальніше розглянути дане питання, то Чехія виглядає в очах російських громадян у вигідному світлі. Причини цього наступні (в залежності від вікової категорії):

1. Російська молодь звертає увагу на європейську освіту і можливість «пожити» деякий час в Європі.

2. Середній клас з сім'ями цінують стабільність, високі зарплати, масштабний, якісний соціальний пакет. Тут досить привабливими бачаться перспективи ведення бізнесу, як дрібного, так і середнього. Як правило, емігрують люди креативні, думаючі, амбітні. Вони на Батьківщині не хотіли працювати «на дядька». В іншій країні вони також вважають за краще працювати на себе і тут для реалізації своїх планів надаються всі умови.

3. Люди старшого покоління цінують якісні та доступні медичні послуги.

Освіта

Одним з найбільш важливих аргументів

еміграціїї до Чехії однозначно можна вважати безкоштовне для іноземців, в тому числі росіян, освіту. Навіть у вищих навчальних закладах можна навчатися абсолютно безкоштовно, досить попередньо на належному рівні освоїти чеську мову. До речі, для слов'ян зробити це не так складно, як може здатися, на перший погляд.

Перспектива громадянства

У даному питанні все також досить ясно і зрозуміло, що є додатковим стимулом для переїзду до Чехії. Посвідку на проживання отримати можна в трьох випадках:

· при вступі до навчального закладу, є відповідна довідка;

· влаштуванні на роботу (договір з наймачем);

· відкриття власного бізнесу (реєстрація компанії).

ПНЖ видається не більше ніж на один рік, згодом його необхідно продовжувати. Особливих проблем це не створює, якщо вести законослухняний спосіб життя, в тому числі і при водінні автівкою.

Відтак, через 5 років можна розраховувати на постійне місце проживання, а ще через 5 - на громадянство. До речі, вже на стадії ПМЖ, тобто через п'ять років, емігрант офіційно отримує пенсію за віком, навіть якщо він жодного дня не працював в Чехії.

Як і в інших країнах більшість російських емігрантів намагаються жити компактно. У Празі, наприклад, російським називають район Нове Бутовіце, також є чималі громади в Брно та Карлових Варах. Цьому підтвердження і просто реклама чи вивіски магазинів особливо в Карлових варах.

Російські громади

У столиці та великих містах є багато закладів, які утримують росіяни, з російською кухнею і традиціями. Та й культурні центри є. Загалом, сильно скучити за Батьківщиною не дадуть.

Багато осіб старшого віку розуміють російську, яку вимушено вчили в школах чи вищих навчальних закладах - це також часто допомагає у розв'язанні питань, які виникають під час подорожі чи на етапі вивчення мови.

На закінчення варто відзначити наступне. Чехія - дійсно привабливий варіант для еміграції, тим більше, що нерухомість там досить дешева, особливо в порівнянні з великими містами РФ. Можна продати квартиру в Москві, Санкт-Петербурзі та купити в Чехії, ще й на життя залишиться. Ось тому росіяни так жваво емігрують в дану країну не боячись відчувати себе самотніми й покинутими, а сприятлива міжнародна політика Чехії у відношенні до РФ та її фінансових потоків тільки підбадьорює загальну еміграційну криву.

Автор
Андрій Данелюк
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.