• четвер 25-го квітня 2024
  • Меню

Деякі приклади урядових компенсацій внаслідок COVID-19 у країнах ЄС

08:40, 16-го січня 2021 · Джерело: institutedd.org

Деякі приклади урядових компенсацій внаслідок COVID-19 у країнах ЄС
В часи обмежувальних карантинних заходів, які пов’язані із розповсюдженням пандемії COVID-19 актуальним є питання компенсаційних виплат для представників бізнесу, як і також для найманих працівників. Особливо ця тема є гострою в Україні, оскільки у засобах масової інформації часто виникають повідомлення про недостатній рівень допомоги від держави в часи коронавірусної кризи.

Як і інші країни світу, Уряд України та Парламент України вживають необхідних заходів для подолання наслідків коронавірусної кризи. Так, зокрема 4 грудня 2020 року Парламент України прийняв Закон України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Відповідно до преамбули даного Закону, цей Закон спрямований на підтримку у 2020-2021 роках застрахованих осіб та надання допомоги суб’єктам господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Статтею 1 цього законодавчого акту передбачено, що соціальна підтримка відповідно до цього Закону у 2020-2021 роках полягає в соціальному захисті застрахованих осіб та наданні допомоги суб’єктам господарювання (юридичним особам, фізичним особам - підприємцям) на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Соціальна підтримка реалізується в таких формах:

  • одноразова матеріальна допомога застрахованим особам;
  • одноразова виплата держави у зв’язку із втратою частини заробітної плати найманими працівниками суб’єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, встановлених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та у зв’язку із втратою частини доходу фізичними особами - підприємцями, економічна діяльність яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19);
  • одноразова матеріальна допомога суб’єктам господарювання;
  • одноразова виплата держави суб’єктам господарювання задля збереження робочих місць з метою виплати найманим працівникам суб’єкта господарювання одноразової матеріальної допомоги в період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19);
  • одноразова компенсація суб’єктам господарювання - одноразова виплата держави суб’єктам господарювання, які є юридичними особами, з метою відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до повідомлення Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 11 січня 2021 року, виплати роботодавцям одноразової допомоги на період 2-тижневого карантину здійснені на 100%. Роботодавці подали майже 7 тисяч пакетів документів на допомогу для понад 163 тисяч працівників. Детальніше інформація знаходиться за наступним посиланням: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=e37ace67-70ce-45dc-a813-1d9f70ff8341&title=IgorPetrashko-RobotodavtsiOtrimaliBlizko650-MlnGrnOdnorazovoiDopomogiNaPeriod2-tizhnevogoKarantinu

Характерним в частині компенсацій представникам бізнесу у період пандемії є те, що це потребує спільних зусиль різних країн в плані фінансової допомоги. Актуальним в цьому контексті також є допомога від Європейського Союзу. Як відзначається у повідомленні Європейської Комісії від 9 грудня 2020 року, Європейська Комісія від імені ЄС сьогодні виплатила Україні 600 мільйонів євро за програмою макрофінансової допомоги, пов'язаною з COVID-19. Детальніше за наступним посиланням: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_20_2357

Важливим є розглядати дане питання з точки зору порівняльного аспекту в контексті інших країн. Такими країнами можуть виступити країни Європейського Союзу.

Загалом керівні органи Європейського Союзу виділили для країн ЄС фінансову допомогу у сумі 3,7 трильйона євро.

Нижче можемо розглянути інформацію по деяких країнах ЄС щодо виплат компенсацій бізнесу та працівникам в період кризи, зумовленої пандемією COVID-19.

БЕЛЬГІЯ

На федеральному рівні схема тимчасової компенсації за безробіття передбачає компенсацію працівникам, які не можуть продовжувати працювати через зменшення обсягу роботи (економічні причини) або заходи соціального дистанціювання, введені урядом (форс-мажорні обставини). Ця схема існувала до пандемії COVID-19, але після спалаху COVID-19 процедура подання заявки на неї була в основному полегшена. Допомога також була збільшена з 65% до 70% середньоденної заробітної плати (обмежена 2 754,76 євро на місяць). Крім того, була введена щоденна премія в розмірі 5,36 євро.

ЧЕХІЯ

30 березня уряд представив програму «Антивірус» — схему компенсації заробітної плати, згідно з якою держава вносить вклад в оплату праці роботодавців, які стикаються з проблемами ліквідності через пандемію. Уряд поступово продовжував програму, яка діяла до листопада 2020 року. Основними характеристиками є: 1) Варіант А (для тих, хто перебуває на карантині та для тих, хто працює на підприємствах, яких наказано закрити): Держава виплачуватиме 80% заробітної плати з обмеженням 39 000 чеських крон. 2) Варіант Б (для компаній, які закрилися через продажі, постачання або проблеми з персоналом): Держава виплачуватиме 60% заробітної плати, до 29000 крон. 3) Варіант C частково компенсувати незначні витрати на оплату праці компанії (до 50 працівників), які підтримують зайнятість і фонд заробітної плати щонайменше на рівні 90% від рівня, досягнутих наприкінці березня 2020 року. 7 квітня уряд прийняв одноразову підтримку всім самозайнятим особам у розмірі 25 000 чеських крон, за певних умов. 20 квітня уряд вирішив продовжити підтримку, надаючи самозайнятим особам щоденну субсидію у розмірі 500 крон щодня. Програма розділена на два бонусні періоди: - з 12 березня по 30 квітня 2020 року, а другий - з 1 травня по 8 червня 2020 року.

ЕСТОНІЯ

70% попереднього доходу буде забезпечено людям, які втратили роботу через непрямий вплив пандемії у сумі 250 мільйонів. Додаткове фінансування охорони здоров’я, загалом 286 мільйонів.

ІРЛАНДІЯ

Тимчасова схема субсидування заробітної плати через COVID-19 (закінчилася 31 серпня — загальна сума витрат склала 2,853 млрд. євро): підтримка доходів роботодавців в частині заробітних плат працівників, де COVID-19 негативно впливає на ділову діяльність роботодавця.

ГРЕЦІЯ

Спеціальна допомога у розмірі 800 євро буде надана самозайнятим, фрілансерам та підприємцям, які постраждали від коронавірусної кризи. Сума 800 євро охоплює період між серединою березня і кінцем квітня, тоді як щомісячна еквівалентна сума (533 євро) буде надана на травень і червень. Загальна вартість оцінюється у 458 мільйонів євро шляхом перерозподілу державних коштів інвестиційного бюджету. Спеціальну допомогу у розмірі 800 євро отримають працівники фірм, які постраждали від коронавірусної кризи, чиї трудові контракти призупинені. Сума 800 євро охоплює період з середини березня до кінця квітня, тоді як щомісячна еквівалентна сума (533 євро) буде надаватися з травня до грудня. Бенефіціари визначаються на основі кодів фірм, в яких вони працюють. Загальна вартість — 1,329 млрд. євро

ЛАТВІЯ

Допомога непрацюючим працівникам (включаючи самозайнятих) на 75% від попередньої заробітної плати (обмежена 700 євро на місяць, але не менше 180 євро).

УГОРЩИНА

Компанії з більш ніж 30 галузей промисловості подали заявку на підтримку з метою підвищення конкурентоспроможності. У програмі беруть участь 806 компаній, які взяли на себе інвестиції в розмірі 377 млрд форинтів. На сьогодні збережено кількість робочих місць — 143 620 тис. Компанії можуть подати заявку на субсидію на створення робочих місць, якщо наймуть зареєстрованих шукачів роботи. Працівник-бенефіціар міг заробити до програми 112 тисяч форинтів (брутто 200 000 форинтів, включаючи податок на соціальні внески) за програмою протягом 6 місяців, тоді компанія повинна ще 3 місяці підтримувати роботу за рахунок власних витрат. Розмір покриття: 80 мільярдів форинтів. Інтенсивність допомоги: 100%.

ШВЕЦІЯ

Витрати на заробітну плату роботодавців можуть бути зменшені до 52,5 відсотків і центральний уряд покриває значну частку фонду оплати праці працівника. Робочий час може бути скорочений до 60 відсотків, тоді як працівники все ще отримують 92,5 або більше відсотків своєї звичайної зарплати. Короткотермінові звільнення почали запроваджуватися з 7 квітня та діятимуть протягом 2020 року, але з 16 березня особи можуть подати заявку, яка стосується попереднього періоду. У травні – липні програма була продовжена, що дозволило роботодавцям скоротити робочий час до 80 відсотків, тоді як працівники зберігають 88 відсотків своєї звичайної зарплати. Фіскальні витрати програми оцінюються у 43 мільярди шведських крон.

НІДЕРЛАНДИ

Тут діють тимчасові надзвичайні заходи для підтримки зайнятості (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud). Компанії, які стикаються з принаймні 20% втрат обороту протягом 3 місяців, отримують підтримку до 90% своєї заробітної плати. Цей захід було продовжено до липня 2021 року, із дедалі жорсткішими умовами (тобто вищим порогом втрат обороту) та менш м'якою компенсацією (тобто меншою ставкою компенсації) кожні 3 місяці. Більше того, на перекваліфікацію для робітників доведеться виділити відсоток. Інші умови, які стосуються роботодавця, передбачають, що не може бути бонусів, виплат дивідендів або викупу акцій. Більше того, фірми отримують вищу компенсацію за виплати роботодавцям соціальних виплат. Орієнтовні витрати складають 14,7 млрд. євро (1,9% ВВП) на 2020 рік.

Більш детально про ситуацію в інших країнах Ви можете переглянути у наступному документі ЄС (англійською мовою) від 8 грудня 2020 р. «Політичні заходи, вжиті проти поширення та впливу коронавірусу»: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/coronovirus-policy-measures-8-december_en.pdf

Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.