• субота 20-го квітня 2024
  • Меню

Експертна думка: виведення російських військ з території Придністров'я, реалії та можливі наслідки

07:26, 8-го грудня 2020 · Джерело: institutedd.org

Експертна думка: виведення російських військ з території Придністров'я, реалії та можливі наслідки
Виведення російських військ з території Придністров’я – одна з основних тез виступів новообраного президента Республіки Молдова Майї САНДУ .

Молдовська очільниця держави вже кілька разів повторила думку про необхідність вивести російські війська з території Молдови – і ті, які охороняють величезні склади боєприпасів, розташовані там іще з радянських часів, і ті, які вважаються миротворцями. Миротворчу місію в сепаратистському регіоні, вважає вона, мала б перебрати на себе вже як цивільну Організація з безпеки і співпраці в Європі.

На думку САНДУ, перебування в Придністров’ї так званої Оперативної групи російських військ не має під собою юридичного підґрунтя: за її словами, не існує договорів чи двосторонніх угод, що передбачали б наявність цих військ. А миротворчу місію, яка ґрунтується на молдовсько-російському договорі 1992 року, треба перетворити на цивільну під егідою ОБСЄ. Адже, наголошує вона, нині в регіоні вже давно немає ніякої небезпеки воєнних дій: Кишинів твердо виступає тільки за мирне врегулювання придністровського конфлікту.

Реакція Кремля на такі заяви з молдовської сторони була швидкою. Так, міністр закордонних справ РФ Сергій ЛАВРОВ назвав твердження молдовського президента «безвідповідальними». "Мені важко судити, що саме мала на увазі пані САНДУ, коли заявляла про необхідність вивести російських миротворців, але те, що це навряд чи допоможе врегулюванню і навряд чи ми зможемо прийняти таку вимогу, досить безвідповідальна, прямо скажемо, - це факт", - заявив він.

Очевидною стала була і підтримка російської сторони з боку керівництва невизнаного державного утворення ПНР, глава якого Вадим КРАСНОСЕЛЬСЬКИЙ назвав проблему вивведення російських миротворців «штучною».

В свою ж чергу Генсек НАТО Єнс СТОЛТЕНБЕРГ вважає пристуність російських військ на території Молдови порушенням міжнародного права. За його словами, "присутність російських військових у Придністров'ї є порушенням територіальної цілісності Молдови". "Це - ще один приклад того, як Росія досить часто порушує міжнародне право і територіальну цілісність країн, включно з Молдовою", - сказав СТОЛТЕНБЕРГ на пресконференції в Брюсселі 01 грудня 2020.

Інститут демократизації та розвитку зібрав коментарі щодо вказаної проблематики від власних партнерів експертів-міжнародників:

Олександр КОВТУН

Попри те, що парламент в Молдові залишається під російським впливом, вибори президента продемонстрували прозахідний поворот цієї країни. І хоча Росія на пострадянському просторі поки залишається загрозливою силою, вона починає заважати. Внутрішня ситуація в Молдові складається не на користь РФ і це стає підставою для політичної сміливості Майї САНДУ. Але з'являється інтрига стосовно того, якою ж буде реакція Росії.

Станіслав ЖЕЛІХОВСЬКИЙ

Пропозиція обраної президентки Республіки Молдова Маї САНДУ щодо виведення російських «миротворців» (ОГРВ) з Придністров’я є цілком логічною. Адже поки на непідконтрольній Кишиніву території присутнє об’єднання збройних сил РФ — фактичної країни-окупанта — ні про яке відновлення територіальної цілісності Молдови мови йти не може.

Варто наголосити, що гіпотетичне залишення російськими військами (близько 1700 військовослужбовців) Тирасполя, де знаходиться штаб-квартира ОГРВ, може мати добрі наслідки не лише для Молдови, а й для України. І для цього є мінімум дві причини.

По-перше, з огляду на той факт, що Придністров’я межує з українською територією, виведення збройних сил РФ послабило б напруженість біля наших кордонів — без остраху імовірного використання Москвою можливості для вторгнення в Україну з південно-західного напрямку.

По-друге, залишення ОГРВ території самопроголошеної держави, через запуск процедури деокупації та, відповідно, реінтеграції регіону, породив би необхідний для України прецедент. Адже російські війська, у тому чи іншому вигляді, присутні в окупованих Криму і Донбасі. У разі успіху, алгоритм САНДУ, хоча б частково, міг бизнадобитися Києву для вирішення власних спірних питань з Москвою.

Втім, сценарій виведення російських «миротворців» з території «ПМР» з різних на те причин видається малоймовірним, тим паче в часи каденції прозахідної лідерки, яка не влаштовує російське керівництво. Так, міністр закордонних справ Росії Сергій ЛАВРОВ вже заявив, що Москва вважає пропозицію обраної президентки Молдови безвідповідальною. Його думку поділив і речник президента Росії Дмитро ПЄСКОВ. Тому лінія Кремля щодо продовження присутності військ РФ на території Молдови, вірогідно, матиме місце ще досить тривалий час

Роман РУССУ

Мая САНДУ не є першим президентом Молдови, який вимагає від Москви вивести свої війська з території Придністров’я. Про це говорили всі попередні керівники держави, навіть іноді і Ігор ДОДОН. Ідея заміни російських миротворців на цивільну місію ОБСЄ теж не є новою і декілька років поспіль пропонується Кишиневом.

Вивід російських військ з території Молдови може дати позитивний поштовх процесу вирішення конфлікту між двома берегами Дністра і дозволить зрушитися переговорному процесу з глухого кута, в якому він знаходився останні роки. Це не співпадає з позицією Кремля. Як заявив прес-секретар президента РФ, Дмітрій ПЄСКОВ, російські миротворці є єдиними гарантами збереження статусу-кво в регіоні. Росія зацікавлена в збереженні існуючої невизначеності в питанні Придністровського конфлікту, бо це дає їй змогу зберігати вплив в регіоні і важелі тиску на офіційний Кишинів. Якщо ОГРВ буде розформовано, а формат миротворчої місії змінено, то Москва багато втратить в політичному сенсі.

Однак, не треба створювати ілюзій, що вивід контингенту зменшить військову присутність РФ в регіоні, так як він складається здебільшего з місцевих жителів, які мають громадянство РФ. Лише командний склад є виходцями саме з Росії. Тому, у випадку «виводу» російських військ, не треба очікувати чогось на кшталт виїзду ешелонів з солдатами та технікою. Скоріш за все і миротворці, і ОГРВ віллються у склад армії невизнаної ПМР, як в свій час сталося при розформуванні 14-й армії в 90-ті роки. А Придністров’я покине тільки купка офіцерів.

Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.