• п’ятниця 26-го квітня 2024
  • Меню

ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЯ УЧАСТІ УКРАЇНИ У ПРОЄКТІ «ІНІЦІАТИВА ТРЬОХ МОРІВ»

09:23, 21-го грудня 2020 · Джерело: institutedd.org

ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЯ УЧАСТІ УКРАЇНИ У ПРОЄКТІ «ІНІЦІАТИВА ТРЬОХ МОРІВ»
Питання інституціоналізації участі України в проєкті «Ініціатива Трьох Морів» має важливе значення з огляду на те, що воно сприятиме розвитку та подальшій інтеграції України у міжнародне співтовариство. Під інституціоналізацією слід розуміти встановлення конкретних прав та обов’язків для суб’єкта через призму визначення його місця в системі відповідних правовідносин для досягнення конкретних цілей.

Слід зазначити, що статус України в проєкті «Ініціатива Трьох Морів» не визначено на юридичному рівні. Це створює поле невизначеності і незрозумілості в частині зовнішньої політики України. Як свідчать останні рішення із самітів, які проводилися «Ініціативою Трьох Морів», питання участі України не встановлено. На даний момент, вона обмежується лише політичними заявами на рівні участі глав держав та урядів.

Так, зокрема в жовтні 2020 р. Президент Польщі Анджей Дуда зазначив: «Я пообіцяв пану Президенту (Зеленському – ред.), що на найближчому саміті країн Тримор’я в Естонії я представлю справу співпраці країн Тримор’я з Україною й обговорю як перспективи цієї співпраці, так і можливу формулу, аби ця співпраця стала можливою якнайшвидше”,-заявив Дуда». (Детальніше за посиланням: https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3116177-zelenskij-obgovoriv-iz-dudou-mozlivist-priednanna-ukraini-do-iniciativi-troh- moriv.html). Вище керівництво держави України неодноразово висловлювало готовність до участі у цьому проєкті. Також, Прем’єр-міністр України в контексті обговорення питання Тримор’я з Президентом Польщі, зазначав наступне: «У ході зустрічі, Денис Шмигаль подякував Анджею Дуді за підтримку з боку Польщі в процесі залучення України до проекту «Тримор’я». «Ми дійсно зацікавлені, щоб віднайти формулу й долучитися до цієї співпраці. Для нас це один з найважливіших міжнародних пріоритетів», — відзначив очільник Уряду. (Детальніше за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/news/premyer-ministr-ukrayini-ta-prezident-polshchi-obgovorili-vazhlivi-napryamki-dvostoronnoyi-spivpraci ).

Варто наголосити на тому, що «Ініціатива Трьох Морів», це перш за все інфраструктурний проєкт. Деякі моменти геополітичного виміру хоч і присутні, однак вони не повинні вважатися основними в даному плані. На перше місце важливим є питання економіки. Варто також додати ту обставину, що цей проєкт позиціонує себе, перш за все, з точки зору як такий, що стосується учасників країн Європейського Союзу. 

Актуальним є те, що наступний саміт «Ініціативи Трьох Морів» відбуватиметься в Болгарії. У зв'язку з вищевказаним, слід зазначити, що органи державної влади України повинні зробити необхідну роботу у даному напрямку. Для цього, є необхідність створення робочих груп та відповідальних осіб, які б відповідали за підготовку до саміту даного саміту у своїх галузях.

Важлива роль в даному напрямку покладена на Уряд України. Це зумовлено тією обставиною, що Кабінет Міністрів України та інші центральні органи виконавчої влади відповідають за головні галузі економіки країни. Попередньо, зазначалося, що «Ініціатива Трьох Морів» є перш за все інфраструктурний проєкт, а тому потрібно чітко проаналізувати напрямки діяльності України та напрямки, де Україна могла б взяти участь. Потенціал України є значно розвинутий як з точки зору географічного розташування так і з точки зору транспортних сполучень.

Необхідним є дослідження питань аналізу всіх рішень самітів «Ініціативи Трьох Морів», які проходили з 2016 року, а саме: 2016 р. — Хорватія, 2017 р. — Польща, 2018 р. — Румунія, 2019 р. — Словенія, 2020 р. — Естонія.

Необхідним елементом координації є структурний та допоміжний орган діяльності «Ініціативи Трьох Морів», а саме Секретаріат  з яким необхідним є ведення співпраці. До основних функцій Секретаріату належить: координація підготовки та проведення саміту та ділового форуму «Ініціатива Трьох Морів», координація роботи «Ініціативи Трьох Морів», координація досліджень та звітів, зроблених для «Ініціативи Трьох Морів», обмін інформацією з іншими ініціативами, координація каналів зв'язку та обміну інформацією «Ініціативи Трьох Морів» (Детальніше за посиланням: https://3seas.eu/about/secretariat). 

Слід зазначити, що в Уряду України вже є досвід проведення такої роботи на прикладі співпраці з Європейським Союзом. Зокрема, в цьому плані можна назвати План дій щодо лібералізації візового режиму з Європейським Союзом щодо впровадження реформ в України. Україна пройшла складний шлях реформування різних сфер, що стало передумовою для прийняття відповідного документу ЄС про безвізовий режим з Україною, який ще більше укріпив міжнародну правосуб’єктність України. 

У зв'язку з вищенаведеним, слід зазначити, що Президент України та Уряд України повинні сформувати чіткий перелік та план дій, які необхідні для реалізації взаємних інфраструктурних проєктів в рамках «Ініціативи Трьох Морів». Така співпраця повинна здійснюватися робочими органами Уряду разом з Секретаріатом «Ініціативи Трьох Морів». Очевидним є те, що для України не вбачається можливим на даному етапі повноцінний вступ в даний проєкт. Однак, для посилення зовнішньоекономічних позицій, потрібно максимально інтегруватися в процеси глобальної економіки. Для цього, Україні в контексті «Ініціативи Трьох Морів» було б варто хоча б перебувати у статусі спостерігача, що є актуальним на даному етапі розвитку зовнішньоекономічних процесів.

Автор
Володимир Кістяник
юрист
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.