• вівторок 16-го квітня 2024
  • Меню

Крим: обережний оптимізм

08:43, 1-го жовтня 2021 · Джерело: institutedd.org

Крим: обережний оптимізм
Політична еволюція Криму (в російській політичній системі) надзвичайно важливе явище для розуміння внутрішніх процесів на півострові. Так, з початку окупації Крим виявляв більш пропутінські орієнтації, ніж загалом Росія.

Красномовним прикладом цього, зокрема, була підтримка поправок до Конституції РФ та “обнулення” В. Путіна. Так, рівень підтримки поправок по Росії склав 62,28%, тоді як в окупованому Криму (за тими ж даними російської ЦВК) поправки підтримало 90,7% кримчан. В цілому путінізм в Криму демонстрував найбільшу легітимність, що знаходило вираження в електоральній підтримці окупаційної влади півострова і загалом влади в Росії.
Хоча український Крим все більше інтегрується у російську політичну систему і уже не вперше бере участь у російських виборах, все ж останні вибори до держдуми продемонстрували, що і в Криму політична ситуація не є безнадійно законсервованою. Перш, ніж розглядати результати виборів необхідно зважувати на те, що вони можуть не відображати реальної ситуації. І, зважаючи на те, скільки сьогодні ведеться дискусій щодо масштабних фальсифікацій, принаймні, в якості припущення можемо говорити про те, що рівень підтримки російської влади в Криму може бути завищеним.
Отже, останні думські вибори продемонстрували зниження підтримки путінської партії Єдина Росія загалом по країні. Її підтримка за останній політичний цикл знизилась на 4,3%. На перший погляд, така динаміка для ЄР не є катастрофічною. В цілому, режим зберіг свої позиції. Але для нас важливою є зміна політичних орієнтацій в Криму, де результати путінської партії є суттєво гіршими.
Так, по Криму пiдтримка ЄР продемонструвала стрімке падіння: з 72,8% до 63,3%. Тобто, майже 10% проти менше 5% по Росії. Виключенням став Севастополь та ПБК, де ЄР трішки додала. Але таке випадіння із загального тренду свідчить про нерівність між територіями Криму. І у самій Росії визнають, що в Криму формуються зони нерівномірного розвитку, що відображається і на підтримці путінської партії.
Зменшення підтримки влади в Росії загальний симптом погіршення внутрішнього становища Росії. Зростання позитивного ставлення до радянського минулого і Сталіна в російському суспільстві свідчить про досить негативні оцінки населенням російської дійсності. Вкотре варто наголошувати, що зростання популярності Сталіна - не свідчення якоїсь генетичної тоталітарності росіян, а вираження їх незадоволення існуючим станом речей, коли ідеалізоване минуле стає мірилом для сьогодення. Частково цим пояснюється зростання підтримки КПРФ на цих виборах. КПРФ значно наростила свою підтримку, в тому числі за рахунок електорату єдиноросів. Це стосується не тільки Росії загалом, але й окупованого Криму, де комуністи майже вдвічі покращили свій результат у порівнянні із 2016-м роком: з 5.62% до 9.15%. Результати останніх виборів відображають суттєву еволюцію Криму в межах російської політичної системи. Якщо в перші роки окупації Крим відрізнявся своїми пропутінськими настроями, що були суттєво вищими, ніж в цілому по Росії, то сьогодні Крим відрізняється від усієї Росії тим, що на півосторові надзвичайно сильно змінились позиції ЄР в не кращу для неї сторону.
Загалом, путінізм вкотре каналізував зростаюче незадоволення та протест через системну опозицію. Тим не менш факт залишається фактом - соціальна база ключової для путінізму партії скорочується. В тому числі в Криму. Російський виборець хоча і залишається підконтрольним і його перетікання відбувається в межах самого режиму, все ж варто констатувати, що створюються умови для запиту на реальну політичну альтернативу.
Варто віддати належне російським соціологам, які ще перед виборами опосередковано ідентифікували актуальні тенденції в політичній свідомості росіян. Наприклад те, що нинішня політична система Росії все менше задовольняє населення. Схвально до неї ставилися у серпні цього року всього 18% росіян. При цьому радянську політичну систему, що підтримувала половина 49%. Для Росії це не дивно. Одночасно із орієнтацією на радянське минуле серпневі опитування зафіксували і зростання схвалення демократії західного типу, а саме 18%, що на 7% більше, ніж у 2015. Крім цього, західна демократія стає привабливішою для наймолодшої групи респондентів, які і формуватимуть політичний процес в майбутньому.
Отже, зниження підтримки ЄР в Криму - це важлива обставина, зважаючи на те, що Крим, і особливо Севастополь, посідають важливе місце в символічній системі російської пропаганди. Крим еволюціонує, включаючись у загальноросійські політичні тренди. Для України, попри те, що ця еволюція відбувається в рамках російської політики, важливим є те, що Крим демонструє ознаки звільнення від постанексової ейфорії. Для України надзвичайно важливо знайти реальні можливості підтримувати цей критичний поворот в політичній свідомості кримчан.

Автор
Олександр КОВТУН
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.