• п’ятниця 26-го квітня 2024
  • Меню

Молдовський виборчий розклад. У кого «джокер» у колоді другого туру

01:51, 3-го листопада 2020 · Джерело: institutedd.org

Молдовський виборчий розклад. У кого «джокер» у колоді другого туру
1 листопада 2020, в Молдові пройшов перший тур президентських виборів. Як і передбачалося, жоден з кандидатів не набрав понад 50% голосів виборців, і тому, вже за два тижні, відбудеться другий тур президентських перегонів в Республіці Молдова.

Очікувано, що до другого туру вийшли чинний президент РМ Ігор ДОДОН та колишня прем’єр-міністерка, лідерка партії «PAS» («Партія Дія та Солідарність», рум. «Partidul Acțiune și Solidaritate»), Майя САНДУ. Однак, доволі неочікуваним виявився результат у відсотковому співвідношенні голосів між кандидатами, а саме те, що пані САНДУ обійде свого конкурента, Ігоря ДОДОНА. Після опрацювання 100% протоколів, найбільше голосів отримала саме лідерка «PAS» - 36,16%, за нею йде чинний президент - 32,61%. Важливими для подальшого аналізу є і отримані відсотки голосів наступних кандидатів, де третє місце посів мер м. Бельць, Ренато УСАТИЙ (16,90%), а далі йдуть: Віолета ІВАНОВ (6,49%), Андрєй НЕСТАСЄ (3,26%), Октавіан ЦИКУ (2,01%), Тудор ДЄЛІУ (1,37%), Дорін КІРТОАКЕ (1,20%).

Аналіз результатів голосування вказує, що М.САНДУ змогла отримати перемогу, не в останню чергу, саме завдяки молдовській діаспорі, де за лідерку «PAS» проголосувало 70% виборців на закордонних дільницях. При цьому І.ДОДОНУ навіть не допомогли відкриття додаткових дільниць для голосування в Російській Федерації. Очевидним стало, що «російський» виборець виявився пасивнішим за «європейського», які створили величезні черги до виборчих дільниць в Європі.

Однак відмічається, що і в самій Молдові позиції ДОДОНА досить потужно похитнулися. Паралельний підрахунок голосів, який проводила асоціація «Promo-Lex», зазначив, що без врахування голосів придністровців та діаспори, чинний президент не суттєво випередивши САНДУ, отримавши лише на 2 % більше – 35% проти 33%. Для порівняння, у 2016 році між ними різниця складала 10 % на користь ДОДОНА. Досить знаковим цього разу є програш останнім столиці, яка всього лише рік тому обрала мером – соціаліста Іона ЧЕБАНА. Відтак, єдиним районом Кишинеу, який підтримав президента, була Ботаніка, багаторічний оплот соціалістів в місті, хоча і там ДОДОН переміг всього лише з різницею у 5 %.

Разом з тим, все це не означає, що Майї САНДУ та її команді можна заспокоїтися. Перемога в першому турі не гарантує перемогу в другому, особливо в умовах сьогодення. Недільна перемога САНДУ здебільшого була отримана за рахунок молдовської європейської діаспори, яка долала іноді сотні кілометрів, щоб проголосувати. Однак, в умовах посилення карантинних обмежень в Європі, наступного разу це може бути складнішим. Тому команді «PAS» необхідно сконцентруватися на мотивації прийти на голосування у другому турі внутрішньомолдовських проєвропейски налаштованих виборців, які не вийшли на дільницю в першому турі.

Те саме стосується і ДОДОНА, який вже зробив заклик до свого електорату «мобілізуватися для другого туру і не віддати країну в руки «західним маріонеткам»». Очікується, що ДОДОН вчергове спробує знову «підвезти придністровців», але недільне голосування показало, що такий хід не є надто продуктивним., оскільки ,насправді, на ці вибори приїхала дуже мала кількість виборців з Лівобережжя. В результаті вони склали лише 1 % від загальної кількості виборців. Можливо, це сталося через пандемію, (придністровські ЗМІ зображують ситуацію в Молдові більш важкою, ніж власне в самій невизнаної республіці), можливо внаслідок оголошеної заздалегідь блокади ветеранами війни 1992 року, шляхів «підвозу».

Так чи інакше, інтригу другому туру президентських виборів в Республіці Молдова 2020 тримає питання, кого ж підтримають виборці двох інших лівих кандидатів – Ренато УСАТОГО та Віолети ІВАНОВ, які сумарно зібрали приблизно 24% голосів і зможуть гарантувати перемогу одному з кандидатів 15 листопада. І якщо ІВАНОВ, відповідно до домовленостей, які за даними ЗМІ існують між ПСРМ (Партія соціалістів Республіки Молдова) та партією «Шор», скоріш за все, закличе своїх виборців підтримати ДОДОНА, то з Р.Усатим все значно складніше.

На перший погляд логічним видається, що Ренато УСАТИЙ це більше проросійський кандидат, який багато прожив та працював в Москві, його виборець здебільшого з півночі країни (регіони стабільної підримки проросійськх кандидатів). Та і самий УСАТИЙ у 2016 році закликав підтримати ДОДОНА у другому турі. Однак, з того часу, між двома політиками з’явилося багато розбіжностей. Всю свою кампанію 2020 року УСАТИЙ будував на протистоянні з ДОДОНОМ, якого називав не інакше, як новим головою корупційної системи в країні і саме УСАТИЙ розповідав пресі про зустріч у Греції між, Ігорем ДОДОНОМ та з біглим олігархом, Владом ПЛАХОТНЮКОМ. Між двома кандидатами навіть трохи не сталася сутичка напередодні виборів, коли УСАТИЙ зірвав зустріч ДОДОНА з виборцями одного з міст РМ, Фелешть.

Саме тому Ренато УСАТИЙ сьогодні є таким собі «Джокером» у молдовській виборчій колоді. Карта, яка може бути як і чирвою, так і пікою, а може і взагалі стати бубновою, або трефою. Станом на сьогодні вже відомо про реальну можливість підтримки УСАТИМ САНДУ в обмін на надання нею «чіткого плану з якомога швидшого розпуску парламенту» в разі її перемоги. ДОДОНА ж він назвав найкорумпованішим політиком в країні. Залишається інтригою, чи підтримає виборець УСАТОГО близького собі ідеологічно ДОДОНА, чи через звинувачення його у корупції та зв’язків з ПЛАХОТНЮКОМ, проголосує за САНДУ, або, скоріш за все, просто не вийде на дільницю.

Ще одна тема, яка хвилює багатьох, це можливість масових протестів після другого туру, якщо якась із сторін вирішить, що в неї вкрали голоси. Однак, поки що молдовське суспільство не виказує протестних настроїв. Скоріш за все, після другого туру, хто б не отримав перемогу, протистояння перейде в площину парламентських баталій зі спробами створити нову коаліцію, або, навпаки, повністю перезавантажити парламент завдяки достроковим виборам.

Автор
Роман УНГУРЯНУ
м. Кишинеу, cпеціально для Інститут демократизації та розвитку
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.