• четвер 25-го квітня 2024
  • Меню

Народний депутат Святослав Юраш: ми бажаємо промоціювати, відстоювати і набудовувати історію нашої єдності

10:15, 12-го грудня 2020 · Джерело: institutedd.org

Народний депутат Святослав Юраш: ми бажаємо промоціювати, відстоювати і набудовувати історію нашої єдності
Всі політичні кроки в контексті Міжмор’я чи Люблінського трикутника можливі завдяки інтелектуальній діяльності експертів, які дозволяють підкріпити ідею єдності в нашому регіоні усіма пропозиціями і артикуляціями, що мають своє місце у відповідних доробках.

Хочеться наголосити на тому, що вже є практичного в контексті побудови більш ніж просто символічної єдності навколо цих концептів. Численні кроки, що розпочалися за президента Польщі Анджея Дуди щодо Тримор’я були власне тими першими практичними кроками, завдяки яким збиралися разом всі країни, що бажали би цю концепцію реалізувати. Однак, розуміємо, що процес пішов по-своєму, тому існує потреба долучення нових гравців, які могли би оживити цей проєкт. Анонсований МЗС України Люблінський трикутник, що об'єднує нашу державу з країнами Балтії та Польщею, дозволяє будувати спільні практичні економічні, соціальні та оборонні перспективи. 

Ми утворили в парламенті об'єднання Intermarium, оскільки при застосуванні інших назв (Міжмор’я чи Międzymorze) звужували би до української чи польської інтерпретації концепту. А застосування назви латинської експресії не обмежує нас у дискусії. Наше парламентське об'єднання є другим по кількості в ВРУ, має більші ніж 230 членів і підкреслює, що парламент підтримує і готовий голосувати за конкретні кроки, який зв'язуватиме наш регіон разом. Більше того, ми робили необхідні реверанси нашим об'єднанням до тих, хто розпочав цей рух, а саме польської сторони. Особиста розмова з віцемаршалеком Ришардом Терлецьким підтвердила, що Польща зацікавлена і рада бачити таке об'єднання. З дискусії дізнався, що подібне об'єднання має постати і в польському парламенті. Це засвідчить, що в наших парламентах є готовність працювати, щоб реалізувати всі ті концепції, ідеї і проєкти, які пропонують експерти. Крім того, ми також не хочемо обмежуватися Люблінським трикутником. В дискусії вдалося обговорити інтереси як нашої сторони, так і польської. Ми попросили допомоги Польщі в діалозі з Вишеградською групою, планується спільна подія на базі посольства Словаччини в Києві. Ми також просили допомоги у румунського посольства для налагодження діалогу з балканськими країнами у контексті Міжмор’я. Не оминемо увагою і балтійські країни, зокрема розраховуємо на підтримку Литви. Обговорення стосувалося економічних проєктів, наприклад гарантування інвестицій, соціальних, історичних, освітніх, наприклад створення спільного університету. 

Ми бажаємо цю історію єдності промоціювати, відстоювати і набудовувати, враховуючи всі можливі варіанти, що існують для європейського континенту в майбутньому. 

Автор
Святослав Юраш
народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.