• середа 8-го травня 2024
  • Меню

НОВИЙ ШЕРИФ У МІСТІ АБО ТРАНСФОРМАЦІЯ РОЛІ США В НАТО З ПРИХОДОМ АДМІНІСТРАЦІЇ ДЖ. БАЙДЕНА

11:51, 7-го лютого 2021 · Джерело: institutedd.org

НОВИЙ ШЕРИФ У МІСТІ АБО ТРАНСФОРМАЦІЯ РОЛІ США В НАТО З ПРИХОДОМ АДМІНІСТРАЦІЇ ДЖ. БАЙДЕНА
За всі роки існування Півночноатлантичного альянсу роль Сполучених Штатів у ньому була особливою. Не варто зараз зупинятись на історії відносин США-НАТО, лише відмітимо: дійсно роль Пентагона в діяльності альянсу є визначальною.

Останні чотири роки існування НАТО в США продукувалась маса риторики на кшталт: «Навіщо нам все це потрібно? Наші вояки повинні захищати наші інтереси десь в іншому місці, ніж у Європі», та  найулюбленіше: «Європа має платити більше за утримання наших військ! Американські платники податків не мають відчувати себе обдуреними! Платіть або ми заберемось!».  Не важко здогадатись, що генератором подібних ідей виступав твіттер тодішнього Президента США Д. Трампа.

Ставлення Трампа до збройних сил та військових взагалі було предметом численних обговорень. В молодості Трамп п’ять разів ухилявся від призову до армії, посилаючись на шип у п’ятці (перед хлопчиною цілком реально постала перспектива участі у В’єтнамській війні, тож Трамп-старший знайшов «правильного» лікаря, щоб «допомогти» сину). Тільки у 2020 р. стала відома причина, чому Трамп відмовився відвідати кладовище з похованнями американських вояків часів Першої світової війни під час візиту до Парижу в 2018 р.: як сказав тоді Трамп, там поховані невдахи і взагалі він не міг зрозуміти, чому Америка втрутилась у війну тоді.

Не дарма варто було згадати риторику Трампа та його ставлення до збройних сил. Останні чотири роки члени альянсу і, що не менш важливо, американське суспільство, були під шквалом вищезгаданих тверджень. Американцям помітно легко «заходила» ідея про те, що багато європейських країн не витрачає передбачену Статутом НАТО долю річного бюджету на власну оборону, а американські хлопці та дівчата мають гинути за них? А щоб думка ще краще «заходила» виборцям Трампа, він постійно згадував, що це з їх податків утримуються війська в Німеччині, Афганістані і т.ін., і щоб «знов зробити Америку великою», то варто перестати «бути невдахами та дозволяти цим європейцям їздити на собі». Дуже просто і зрозуміло: навіщо задумуватись про якусь геополітику, баланс загроз чи велику шахівницю, якщо все ТАК ПРОСТО?

Американські виборці оцінили діяльність Трампа на посаді, тепер в Сполучених Штатах новий очільник. Тому очевидно, що зникне і відверто зневажливе ставлення до власних збройних сил, також трансформується роль США в НАТО. Ні, проблема недостатніх внесків до бюджету деяких країн-членів нікуди не зникне, на жаль. Інша справа, що з приходом до влади Дж. Байден заявив: «Я хочу надіслати чіткий сигнал світові: Америка повертається. Дипломатія повертається».

 Одним із перших кроків Байдена на посаді було призупинення виводу частини американських військових з Німеччини. З майже 36 тис. контингенту Трамп наказав залишити Німеччину близько 12 тис., що одразу було сприйнято негативно як іншими членами Альянсу, так і експертами. Будемо відвертими: рішення саме призупинено Байденом, а не скасовано, тобто ще існує можливість зменшення на третину кількості військових в Німеччині.

Проте розуміючи принципи зовнішньополітичної стратегії Байдена, варто бути певними: США в НАТО знов повернуться до статусу лідера. Загрозам з боку Росії буде надано відповідну оцінку. Можливо, чергове приниження європейської дипломатії (маємо на увазі візит топ-дипломата ЄС Ж. Бореля до Москви 4-6 лютого 2021 р.) якщо і не змусить європейців задуматись, то от американців точно запевнить у правильності обраного курсу та формулюванні списку загроз. Байден зможе знайти вірні слова для американських платників податків, щоб як і Трамп, доступно пояснити, навіщо їх гроші витрачаються в НАТО.

Новий шериф у місті означає нові можливості. Україні варто вчергове нагадати самій собі, США та НАТО про закріплену в Конституції України євроатлантичну інтеграцію нашої держави. І не запитувати Байдена: «Чому ми досі не в НАТО?», а самим докласти максимуму зусиль до інтеграції в альянс. Новий шериф підтримає. 

Автор
Олег Козачук
доктор політичних наук, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.