• субота 27-го квітня 2024
  • Меню

Паспортизуємо та патентуємо: як країни світу готуються подолати нестачу вакцин у світі

08:33, 28-го квітня 2021 · Джерело: institutedd.org

Паспортизуємо та патентуємо: як країни світу готуються подолати нестачу вакцин у світі
ЄС збирає лідерів країн для того, щоб обговорити «зелені паспорти вакцинації, а Індія й Південна Африка збирають підписи на користь того, щоб переглянути патенти на виготовлення вакцин. Не забарилася реакція США та Світової організації торгівлі.

«Чарівна вакцина»?

Говорити про глобальні тренди завжди модно, сучасно, але й актуально.
Звісно, живемо уже більше року в новій «переломній» реальності, але всеодно для деяких, пандемія коронавірусу залишається чимось, на кшталт сезонної алергічної реакції: сезон пройде і всі симптоми зникнуть.

Ці випробування неодноразово перевірятимуть стійкість та пристосованість громад, держав, регіонів і цілу існуючу міжнародну систему, трансформуючи її в щось нове, наразі не зовсім відоме.
Коли гіганти Pfizer, Moderna і BioNTech оголосили проміжні результати своїх випробувань вакцини від COVID-19, а Велика Британія стала першою країною у світі, яка схвалила вакцину Pfizer/BioNTech для широкого використання з 1 грудня 2020 року, світ почав говорити про те, що до літа 2021 року пандемію вдасться подолати.
Літо у нас зовсім близько, а виклики, що має Індія наразі, країни Африканського Рогу, та й, навіть, Україна, демонструють, що подолання пандемії іще далеке до свого завершення.

У всьому світі доступ до вакцин Covid-19 залишається тривожно низьким: сьогодні вакциновано менше 3-х % населення світу, а цього року без вакцини залишиться 90% населення найбідніших країн світу.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) уже не раз зверталася до урядів, що продовження пандемії можна зупинити лише тоді, коли усі держави світу матимуть можливість на «справедливість» або ж – будуть забезпечені належною часткою вакцини проти COVID-19. Ось чому програма COVAX орієнтується, насамперед, на країни із середнім та низьким рівнем доходу, куди і належить Україна (отримала вакцину Pfizer-BioNTech).

Нинішня архітектура прав інтелектуальної власності залишає за собою право на розширення виробництва вакцин для власників патентів. Дослідники EUObserver підрахували, що виключно великі фармацевтичні корпорації (Big Pharma) отримали право виробляти вакцину та самостійно вирішувати чи укладати ліцензійні угоди з іншими компаніями. Це стало причиною того, що наразі задіяно лише близько 43% світових виробничих потужностей в пік третьої хвилі розповсюдження коронавірусної хвороби.
Єдиний спосіб якнайшвидшого нарощування виробництва вакцин - скасувати патенти та передати технологію іншим, меншим компаніям для розробки. Для прикладу, американські законодавці та неурядові організації 14 квітня 2021 року закликали президента Байдена підтримати тимчасову відмову від патенту на вакцини COVID-19, щоб допомогти «бідним» країнам стримати темпи розповсюдження пандемії. Цей заклик у формі петиції, підписаний 2 млн осіб, уже надісланий Адміністрації Білого Дому. Крім того, свої підписи там залишила ціла низка діючих та колишніх президентів і прем’єр-міністрів країн, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі, майже 100 конгресменів та більше ніж 100 нобелівських лауреатів.

Торговельний представник США Кетрін Тай зустрілася з керівниками Pfizer та AstraZeneca 27 квітня. Звісно, на порядку денному були питання збільшення виробництва вакцин Covid-19 та запропонованої процедури відмови від захисту інтелектуальної власності для вакцин, оскільки щоденна кількість підтверджених COVID-випадків зростає як в США, так і в світі. Міжнародна благодійна організація "Лікарі без кордонів" також закликала багаті країни припинити блокування плану відмови від патенту на вакцини проти COVID-19.

СОТ у поміч?

Індія та Південна Африка уже закликали лідерів інших країн-членів СОТ переглянути положення інтелектуальної власності ( згідно Угоди про торгові аспекти прав інтелектуальної власності (TRIPS)) на вироблення вакцин та спробувати укласти домовленість про те, які патенти на вакцини COVID-19 дозволятимуться.

Пропозицію призупинити деякі пункти угоди TRIPS для вакцин COVID-19 обговорюють не вперше. Південна Африка та Індія направили до СОТ лист іще минулого року, в якому намагалися переконати членів СОТ поступитися деякими положеннями, що регулюють інтелектуальну власність, щоб методи боротьби з Covid-19 стали більш доступними. Проти цього процесу виступили США, Велика Британія та Швейцарія.

Наразі, в СОТ відбулися значні зміни. І тут потрібно представити нову лідерку цього процесу – керівницю СОТ Нгозі Оконджо Івеала, 66 нігерійсько-американську економістку, що 6 тижнів тому очолила цю інституцію.

За останні майже 2 місяці, за даними Bloomberg, Оконджо-Івеала зосереджувала значну частину свого часу на вирішенні питань "несправедливості вакцин" - і це не дивно, враховуючи її колишню роботу на посаді очільниці Глобального альянсу з вакцин та імунізації.

Вона уже публічно дорікала Європейському Союзу за рішення ввести обмеження на експорт вакцин і роздратувала Індію та Південну Африку пропозицією так званого "альтернативного шляху", не підтримуючи їх заклик відмовитися від патентів на вакцини.
Члени Світової організації торгівлі (СОТ) матимуть цього тижня палкі дискусії щодо того, чи підтримати пропозицію нової очільниці, чи дослухатися до позиції США.

«Паспорти безпеки»

Та повернімося до країн ЄС. Здавалося б, разом із США, вони є лідерами у темпах вакцинування свого населення. Проте і тут не все так просто, як здається на перший погляд.

"Ніхто не в безпеці, поки всі в небезпеці", - повторювали лідери ЄС з початку пандемії Covid-19.
"Вакцини будуть нашим загальним благом", - заявила рік тому президент Єврокомісії Урсула фон дер Леєн.

І тут потрібно нагадати, що 20 березня 2021 року ЄС почав розробку «зелених паспортів вакцинації», що дозволятимуть громадянам країн-членів ЄС в період відпусток і не тільки подорожувати в межах кордонів ЄС. На такі кроки відреагував ВООЗ і закликав ЄС та інші країни відмовитися від запровадження «зелених паспортів вакцинації», оскільки наочно й досі не відомо яка тривалість дії цих щеплень. Європейська комісія цю рекомендацію відхилила, а Європарламент навіть хоче проголосувати за такі «паспорти вакцинації».

Неурядові організації обурюються таким кроком Єврокомісії і нагадують про вразливість захисту даних, їх безпеки та можливої дискримінації для тих, хто не захотів вакцинуватися.

Фон дер Лейен наголосила, що рівень вакцинації в Європі зростає, наполягаючи, що ЄС досягне своєї мети - зробити щеплення 70 відсотків дорослого населення до вересня.

«Паспорти» вакцин будуть обговорюватися лідерами ЄС 28 квітня 2021 року під час саміту держав-членів ЄС.
Відповідні «паспорти вакцинації» уже запровадив Ізраїль, а наступною в черзі стоїть Велика Британія. До речі, Міністерство охорони здоров’я України також розробляє власний паспорт вакцинації.


За даними ВООЗ, чим більше можливостей має вірус для поширення, тим більше шансів у нього мутувати - потенційно підриваючи ефективність вакцин. Отож, обмін знаннями та технологіями забезпечить якнайшвидше виготовлення більшої кількості вакцин для всіх і в усьому світі.

Автор
Вікторія Вдовиченко
кандидат історичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин та міжнародного права, Київський університет імені Бориса Грінченка
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.