• четвер 25-го квітня 2024
  • Меню

Під впливом “альтернативних фактів”: маніпуляції масовою свідомістю у соцмережах і російський слід

06:52, 13-го січня 2021 · Джерело: institutedd.org

Під впливом “альтернативних фактів”: маніпуляції масовою свідомістю у соцмережах і російський слід
Віртуальність в наш час тісно переплетена з реальністю, впливає безпосередньо на події і процеси в фізичному світі.

Більшість з нас певну частину свого особистого часу неодмінно присвячують соцмережам і месенджерам. Це інструменти, що дозволяють збільшити доступ до необхідних знань і контактів, розширити можливості спілкування. Однак інша сторона медалі - це можливості зацікавлених сторін маніпулювати свідомістю користувачів у своїх цілях. Особливо цим зловживають авторитарні політичні режими, які мають глобальні амбіції і відповідні ресурси, щоб здійснювати масштабні маніпуляції і сіяти пропаганду. 

Основним образом початку 2021 року, безумовно, стали кадри штурму розлюченим натовпом будівлі американського Капітолію. Це стало справжнім суспільним шоком - вперше з часів боротьби за незалежність був тимчасово захоплений один із символів американської демократії. Не вдаючись до аналізу перепитій політичної боротьби всередині Сполучених Штатів і ролі Дональда Трампа у (не)підбурюванні натовпу, погляньмо на саму структуру радикалів з числа прихильників чинного президента, які й вдалися до брутальної атаки на урядову будівлю. 

Вплив соцмереж має до них безпосереднє відношення. Адже чи не найбільш агресивними і навіть епатажними були представники так званого руху QАnon (до якого належить і знаменитий “шаман” Джейкоб Ченслі, він же актор Джейк Анджелі, чиє фото у хутряній шапці з рогами облетіло світові медіа). Ідея, що лежить в основі ідеології руху настільки абсурдна, що видається сюжетом якогось художнього твору. Все розпочалося у 2017 році з серії дописів невідомого автора, в яких постійно зустрічалася латинська “Q”. Прихильники цієї конспірологічної теорії, кількість яких суттєво зросла в умовах пандемії, вірять у існування змови педофілів, підтримуваних окремими політиками, журналістами і знаменитостями, боротьбу проти яких, начебто, і очолює президент Трамп. Майданчики різних інтернет-форумів і соцмереж дозволили цим абсурдним ідеям блискавично поширюватися і здобувати все більше прихильників. Як бачимо з ситуації довкола штурму Капітолію, все це не залишилося просто частиною віртуального простору, а отримало безпосередній прояв у реальному житті. Після атаки соцмережа Твіттер видалила близько 70 тисяч акаунтів користувачів, пов'язаних з QАnon.

Випадки подібних конспірологій і теорій змов, на жаль, є непоодинокими, і їх кількість, як і число їх прихильників, постійно збільшуються. Попередниками QАnon були прихильники “піцагейту” - теорії змови, згідно якої прибічники Хіларі Клінтон пов'язані з таємною організацією педофілів (ґрунтувалася на публікаціях Wikileaks, де йшлося про листування тодішньої кандидатки у президентських виборах від демократів з власником піцерії). А в Перу апеляційний суд виніс юридичне рішення, в якому звинуватив Сороса, Гейтса, Рокфеллера та інших у “створенні” пандемії коронавірусу. Все це вкотре доводить, що подібні теорії здатні не тільки блискавично поширюватися і “заражати” все більше людей, як і віруси, а й безпосередньо впливати навіть на прийняття рішень в рамках держави, що є надзвичайно небезпечним. 

Росія і Китай, бажаючи ослаблення західних суспільств для просування власних інтересів, радо користаються цими інструментами. Аналітики, що здійснюють моніторинг, доводять, що левова частка дезінформації і поширення конспірології у світі припадає саме на ці дві держави. Згадувані події у Вашингтоні вплинули на посилення регуляції соцмереж найбільшими світовими гравцями, які знаходяться в США. Так, довічний бан президента Трампа в Твіттері, Фейсбуку та Інстаграмі (спричинений побоюваннями щодо нових закликів до протестів перед майбутньою інавгурацією Джо Байдена) спричинив жваву суспільну дискусію про принципи свободи слова і цензуру. Що цікаво, пропагандистський наратив про “диктатуру цифрових гігантів, що готуються отримати реальну владу у США” просувався у російських медіа перед січневими подіями. Багато лідерів російської громадської думки (наприклад, Олексій Навальний, Альфред Кох, Андрій Іларіонов), яких прийнято вважати опозиційними до путінського режиму, підтримали Дональда Трампа і засудили дії приватних корпорацій. А засновник російського месенджера TelegramПавло Дуров закликав відмовитися від платформ Apple, щоб зберегти “вільний потік інформації”, чим суттєво збільшив притік власних користувачів. 

Заклик Дурова став реакцією на усунення соцмережі Parler з магазину додатків Apple. Історія Parler - найбільш показова у плані демонстрації можливостей маніпуляції свідомістю користувачів, у чому простежується і потенційний російський слід. Заснована у 2018 році Джоном Матце і Джаредом Томпсономсоцмережа декларувала повну свободу від цензури. Цим вона забезпечила привабливість для користувачів із радикальними поглядами, котрі підпадали під модерацію в інших соцмережах. Особливо багато було серед них прихильників Трампа та бразильського президента Болсонару - на кінець листопада 2020 року Parler мав 10 мільйонів користувачів. Жодної інформації про інвесторів, що вклалися в створення соцмережі, її засновники не надають, натомість вельми цікавим є факт, що дружиною Матце є росіянка Аліна Мухудтінова, з якою він познайомився в Лас Вегасі і одружився в Казані в 2017 році (за рік до запуску Parler). 

Історія з президентськими виборами в США в 2016 році, референдуму щодо Брекзиту в Великобританії та цьогорічні події в Вашингтоні доводять, наскільки легко маніпулювати масовою свідомістю людей в соцмережах, що призводить до суттєвих негативних наслідків. На жаль, авторитарні режими добре розуміють цю ахіллесову п'яту західних суспільств, на яку можна давити. Не привертаючи до себе зайвої уваги.

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.