• п’ятниця 29-го березня 2024
  • Меню

ПОТРЕБА «ПРИСУТНОСТІ» США В ЧОРНОМУ ТА АЗОВСЬКОМУ МОРЯХ

10:36, 6-го травня 2021 · Джерело: institutedd.org

ПОТРЕБА «ПРИСУТНОСТІ» США В ЧОРНОМУ ТА АЗОВСЬКОМУ МОРЯХ
Україна по праву вважається морською державою. Безперешкодний та безпечний доступ до діяльності в акваторіях та на прибережному шельфі, виключній економічній зоні Чорного та Азовського морів є для нашої держави стратегічно важливим.

3 травня 2021 р. американський think tank «The Heritage foundation» опублікував аналітичну доповідь відносно потреби «присутності» Сполучених Штатів у Чорному та Азовському морях. Очевидно, що це відповідає національним інтересам України, тому доповідь заслуговує на прискіпливу увагу та аналіз.

Автори доповіді (Люк Каффей та Брент Седлер) підкреслюють, що з моменту анексії Росією Криму ще в 2014 році, Москва по суті перетворила Азовське море на російське озеро, і, що надзвичайно актуально – сподівається зробити те саме з Чорним морем. Це – пряма загроза інтересам безпеки США та НАТО. Прикро, але багато останніх ініціатив щодо саме Чорного моря на рівні НАТО не виправдали очікувань Вашингтону. Автори впевнені, що США повинні бути лідером всередині НАТО (повести за собою Альянс), щоб допомогти Україні посилити безпеку в Чорному та Азовському морях.

Чорне та Азовське моря, де діє верховенство міжнародного права, мають вирішальне значення для збереження регіону від, очевидно, зловмисного впливу Росії. Каффей та Седлер стверджують, що посилення агресії Росії навколо кордону України на суші та морі безпосередньо загрожує інтересам безпеки США та НАТО. Вашингтон повинен думати нестандартно, вибудовувати стратегію протидії російській агресії та очолювати координацію з НАТО для посилення безпеки в обох морях.

Автори доповіді пропонують ряд кроків для Сполучених Штатів, зокрема: розробку морської стратегії, яка включає як Чорне, так і Азовське моря; спільну роботу з державами-членами НАТО щодо створення місії Чорноморського морського патрулювання (за зразком місії Балтійського повітряного забезпечення); постачання більшої кількості суден в Україну для потреб її ВМС; допомогу як Україні, так і Грузії у збільшенні своєї ваги на морі; відкриття в Грузії сертифікованого НАТО Центру передового досвіду з безпеки Чорного моря; консультуватись з європейськими партнерами в ОБСЄ щодо створення моніторингової місії в Азовському морі; залучити Туреччину до розв’язання проблем та тримати відкритими двері НАТО для Грузії та України.

Не можна не погодитись як і з баченням проблеми у «The Heritage foundation», так і з рекомендаціями уряду США. Очевидно, що Москва продовжує нахабніти та вже фактично перетворила Азовське море на озеро внутрішнього використання. Так само очевидно, що крім України, це мало кого турбує. І це – найбільша небезпека. Ні, всі в Європі та загалом на демократичному Заході висловлюють фірмове «глибоке занепокоєння», від якого нам не стає легше. Що говорити про Азовське море, якщо європейські компанії неодноразово були помічені в співпраці з окупаційним режимом в Криму або допомагали будувати той проклятий міст, яким зараз Росія жене зброю на військові об’єкти півострова? До речі, «Іскандери» з Криму дуже чітко покривають своїм радіусом дії частину Європи, але кого це хвилює? Хіба що от «глибоко занепокоює». Що взагалі говорити про Україну, як російські шпигуни любителі архітектури в Солсбері колесять державами-членами НАТО та підривають склади зі зброєю (Чехія, Болгарія)?

Тому Україні потрібні Сполучені Штати, їх присутність в Чорному та Азовському морях. Взагалі, стратегічно важливою виглядає саме співпраця з англосаксонським світом: США, Канадою, Великою Британією, навіть Австралією (не слід забувати збитий малайзійський «Боїнг» та той запал, з яким Канберра хоче притягнути винних до відповідальності). Приємно, що на рівні аналітичних центрів у Сполучених Штатах вже бачать глибину проблеми, пропонують рекомендації своєму уряду.

Так само, як і автори розглянутої доповіді, Вашингтон має зрозуміти, що економічне, безпекове та політичне значення Чорного моря та регіону в цілому стає все більш важливим. Безпека Чорного моря важлива не лише для південного флангу НАТО, але й для того, щоб тримати відкритими двері для майбутнього членства в НАТО для України та Грузії. Розуміти маємо і ми: Україна знаходиться на вірному шляху (членства в Альянсі), але попереду багато роботи.

Автор
Олег Козачук
доктор політичних наук Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.