• середа 24-го квітня 2024
  • Меню

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ЗА КОРДОНОМ: НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ

11:11, 9-го лютого 2021 · Джерело: institutedd.org

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ЗА КОРДОНОМ: НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ
Як відзначається в дослідженні Міжнародної організації з питань міграції, мігранти є основою економіки України: грошові перекази в Україну становлять більше за 10% у відношенні до ВВП. Сім’ї трудових мігрантів в Україні використовують відправлені гроші для забезпечення своїх основних потреб, у тому числі в харчуванні, оренді, освіті та медицині.

Як наслідок, COVID-19 та пов’язані з ним обмеження пересування ставлять під загрозу домогосподарства, основним джерелом доходу яких є грошові перекази. Зменшення обсягів грошових переказів може мати значні побічні наслідки для місцевих економік і громад загалом, що призведе до скорочення обсягів продуктивних інвестицій, споживчих витрат та доступу до освітніх і медичних послуг (Більш детально з дослідженням Ви можете ознайомитися за посиланням: https://iom.org.ua/sites/default/files/iom_ukraine_covid-19_migration_messages_ukr.pdf).

Незважаючи на згадані обставини, в сучасних умовах зберігається тенденція до посиленої міграції українців за кордон. Беручи до уваги темпи негативного розвитку економічних процесів, люди з України будуть і надалі мігрувати в інші держави у пошуках кращої економічної вигоди.

Попри переваги роботи за кордоном, досі залишаються проблемні питання, які пов’язані з негативними наслідками нелегального працевлаштування. Такі негативні наслідки знаходять своє вираження у різного роду зловживаннях як зі сторони іноземних роботодавців так і зі сторони осіб, які займаються в Україні посередництвом у працевлаштуванні за кордоном.

ЧОМУ ВИНИКАЄ ПРОБЛЕМА НЕГАТИВНИХ НАСЛІДКІВ ВІД ЗЛОВЖИВАНЬ У ПРАЦЕВЛАШТУВАННІ ЗА КОРДОНОМ

Зазвичай, головною, в даному випадку, є проблема поспіху. Люди, на фоні емоційно-психологічного налаштування та втоми, не звикли витрачати часу на вичитування документів, які підписують. Визначальним в даному випадку є те, що за яскравими картинками та обіцянками завжди потрібно шукати зміст у відповідній справі: договір, документ про умови праці, інформацію про житло, страховий поліс тощо. У згаданих питання поспіх не є доречним.

ЯК НЕ ПІДДАВАТИСЯ НА МАНІПУЛЯЦІЇ

Особи, які звертаються за послугою працевлаштування за кордоном можуть піддаватися маніпуляції, яка пов’язана з тим, що компанії, які займаються працевлаштуванням, поспішають з підписанням необхідних документів та оплатою. В той же час, Ви можете наштовхнутися на негативну реакцію, коли почнете задавати уточнюючі запитання. Однак, коли Ви помічаєте схожу поведінку, то повинні зрозуміти, що ніякі обставини не повинні приспішувати Вас у підписанні документу чи внесенні будь яких передплат. Натомість, краще детально розібратися із ситуацією на початку, аніж потім тривалий час перебувати в тенетах невизначеності та фінансових проблемах.

ДОСЛІДЖУЙТЕ ЯКОМОГА БІЛЬШЕ ВАШЕ МІСЦЕ РОБОТИ ЗА КОРДОНОМ

Зазвичай, коли трудові мігранти України їдуть працювати за кордон: чи то за власним пошуком чи за рекомендацією чи за знайомством, то люди рідко вивчають напрямки діяльності компанії, умови працевлаштування та ін. Однак, це є перший важливий елемент працевлаштування, оскільки вивчивши умови, особа буде усвідомлена із ризиками, які можуть її чекати. Більше того, такий елемент буде відповідати певному рівню планування життя у іншій країні.

ЗВЕРНІТЬСЯ В КОНТРОЛЮЮЧІ ОРГАНИ ДЕРЖАВИ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

Хоч це завдання і не з легких і буде вимагати додаткових сил та комунікацій, проте Вам потрібно отримати інформацію від урядових інституцій держави, де буде здійснюватися працевлаштування і необхідним буде отримати відомості чи не має зловживань з працівниками на відповідному підприємстві, тощо.

ЗВЕРНІТЬСЯ В МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

У випадку співпраці з українськими компаніями, які здійснюють посередництво у працевлаштуванні за кордоном, вартим є звернутися в Міністерство соціальної політики України. Саме даний орган надає ліцензії цим суб’єктам та контролює їх діяльність.

ЗВЕРНІТЬСЯ ДО ПРЕДСТАВНИКІВ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ У ДЕРЖАВІ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

На теренах значної частини цивілізованих країн світу функціонує українська діаспора, яка має організаційні основи своєї діяльності. На сайті Міністерства закордонних справ України є перелік відповідних українських організацій за кордоном. Детальну інформацію Ви можете переглянути за наступним посиланням:https://mfa.gov.ua/dvostoronnye-spivrobitnictvo/zakordonni-ukrayinci/ukrayinska-gromada-v-krayinah-svitu

ЗВЕРНІТЬСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ДО ЮРИСТА

Перед Вашим працевлаштуванням за кордоном, доречним буде звернутися до юриста, щоб він проаналізував всі ризики, недоліки та переваги працевлаштування за кордоном. Це може зайняти час і відповідні витрати, однак, значною мірою Ви будете більше ознайомлені із умовами роботи, які будуть визначати Вашу працю у іншій державі.

Автор
Володимир Кістяник
адвокат
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.