• субота 20-го квітня 2024
  • Меню

Простір Міжмор'я очима міжнародних експертів і політиків

04:57, 8-го грудня 2020 · Джерело: institutedd.org

Простір Міжмор'я очима міжнародних експертів і політиків
9 грудня відбудеться заключний міжнародний круглий стіл «Intermarium» 2020: досягнення, загрози та перспективи».

Геополітичне положення країн між Німеччиною і Росією або між Адріатичним, Балтійським і Чорним морями слугувало підґрунтям для осмислення інтелектуальними і політичними елітами потреби тісної співпраці між народами регіону і координації зусиль у безпековій, політичній і економічній сферах. Тому історія і сьогодення включає безліч проектів регіональної інтеграції - від Міжмор'я і Балто-Чорноморського союзу до Тримор'я.
Сьогоднішня актуальність і інтерес у експертів і політиків до даної теми обумовлений найперше агресією Кремля. Імперські амбіції "збирання земель", що отримали свій прямий вияв у війні проти Грузії у 2008 році та проти України з 2014 року, політичні втручання у внутрішні процеси в Молдові та Білорусі, гібридна діяльність проти країн Заходу з метою їх дестабілізації і ослаблення сприянню демократичним процесам у регіоні - все це вимагає детального аналізу і вироблення практичних рекомендацій для протидії руйнівній політиці путінського режиму.
Саме з цією метою впродовж року з ініціативи громадських організацій Інститут демократизації і розвитку, Центр політичних наративів демократії, Інститут світової політики було організовано цикл міжнародних круглих столів. На них учасники з України, Білорусі, Польщі, Румунії, Молдови, Грузії та Угорщини представили своє експертне бачення на процеси, що мали місце в історії та відбуваються сьогодні в регіоні Міжмор'я, злочини, вчинені Росією і можливості покарання за них, політичні, військові, економічні, енергетичні, культурні аспекти міжнародного співробітництва у даному геополітичному просторі. Директор Інституту демократизації і розвитку Дмитро Сав'юк наголошує, що ціллю заходів було створення експертного пулу спеціалістів з проблематики Міжмор'я, що й було досягнуто, зважаючи на систематичність виступів аналітиків. Більше того, він підкреслює, що окрім експертів до міжнародних круглих столів були долучені посадовці і політики, зокрема народний депутат України Святослав Юраш, сенатор парламенту Румунії Віорел Бадя, депутат польського Сейму Павел Залевський. Це не тільки підкреслює високе політичне представництво, а й намагання перевести висновки і рекомендації у практичну площину політичних рішень. Так, наприкінці вересня у Верховній Раді України було утворене міжфракційне об'єднання Intermarium.
Запрошуємо до участі в заключному круглому столі «Intermarium» 2020: досягнення, загрози та перспективи» та подальших дискусій на окреслену тему.

Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.