• четвер 28-го березня 2024
  • Меню

ПРОТИСТОЯННЯ США ТА РОСІЇ ПІСЛЯ ІНАВГУРАЦІЇ БАЙДЕНА: ВИМІР СПЕЦСЛУЖБ

09:16, 26-го січня 2021 · Джерело: institutedd.org

ПРОТИСТОЯННЯ США ТА РОСІЇ ПІСЛЯ ІНАВГУРАЦІЇ БАЙДЕНА: ВИМІР СПЕЦСЛУЖБ
Інавгурація Президента США Джо Байдена відбулась, як і було заплановано, 20 січня 2021 р. Особливих інцидентів зафіксовано не було, принаймні таких, про які стало відомо широкому загалу.

Не будемо забувати, що спецслужби працюють тихо та не хизуються результатами тут і зараз (лише потім ми дізнаємось, наприклад: цього року вдалось запобігти № кількості терактів). Загалом відносний спокій був не дивним, враховуючи безпрецедентні заходи безпеки, проведені як у Вашингтоні, так і по всім 50 штатам США.

Отже, в Сполучених Штатах новий президент (ну або, як жартують деякі ЗМІ: то Барак Обама втретє став Президентом, натякаючи на віце-президентство Джо Байдена саме за його каденції). Можливо, в Кремлі до останнього сподівалась, що якийсь «чорний лебідь» сплутає Байдену всі карти, що посеред Капітолію розпочнеться виверження вулкану або трампісти таки витворять щось таке, від чого рупори пропаганди Москви знов відчують стан екстазу 6 січня 2021 р. Але, слава Богу, нічого не трапилось. На перший погляд.

А за більш прискіпливого аналізу подій внутрішньої політики Сполучених Штатів, для Кремля вимальовується навпаки сумна картина. І ось на яких кроках, вже зроблених адміністрацією Байдена, варто зосередити нашу увагу. Адже це саме той випадок, коли слід не стільки слухати спічі політиків, проте спостерігати за їх вчинками.

Байден, схоже, дуже добре розуміє та знається на ролі Росії у втручанні у виборчий процес в Сполучених Штатах на президентських виборах 2016 р. Тому новій голові Національної розвідки США Евріл Гейнс одразу після затвердження Сенатом та вступу на посаду була дана команда дати оцінку втручанню Росії у хід виборчої кампанії 2020 р. Також пані Гейнс доведеться належно розібратись із минулорічною інформацією про те, що Росія платила «Талібану» за вбивство американських військових в Афганістані. Нагадаємо, що влітку 2020 р. газети «New York Times» та «The Washington Post» з посиланням на власні джерела в американській розвідці повідомили, що російська військова розвідка (ГУ ГШ ЗС РФ, більш відома за старою назвою ГРУ РФ) пропонувала афганським бойовикам, пов’язаним із талібами, грошову винагороду за вбивство американських солдат та офіцерів, які перебували в Афганістані. Більше того, цю інформацію ще в березні 2020 р. доповідали тодішньому Президенту США Дональду Трампу, проте належного розвитку та уваги з його боку цій інформації приділено не було. Так само належної оцінки Президентом США Джо Байденом ще чекає ситуація з кібершпигунством та зламом «Solar Winds» наприкінці 2020 р. Нагадаємо, вже зараз цю кібератаку називають найбільшою в історії на уряди країн Заходу, зокрема на держструктури Сполучених Штатів. Яка роль в цьому Росії та її спецслужб – в цьому і належить розібратись пані Гейнс. В неї багато роботи і схоже, що вона знає, що робити та де шукати.

Так само малопоміченим в Україні, проте фундаментально важливим для Америки було доручення Джо Байдена трьом державним структурам: вже згаданій Національній розвідці, ФБР та Департаменту внутрішньої безпеки США дати оцінку та розробити комплексний план по боротьбі із загрозами екстремізму всередині країни. І так, тут мова йде в тому числі про події 6 січня 2021 р. як вершину айсберга та величезного гордієвого вузла проблем етнорасових відносин, поляризованого суспільства, протидії фейковим новинам та конспірологічним теоріям. Не дарма офіційна представниця Білого дому Джен Псакі підкреслила у брифінгу: «Атака 6 січня на Капітолій та трагічні смерті та руйнування, які мали місце, підкреслили, що ми і так знали: зростання внутрішнього насильницького екстремізму є серйозним та зростаючим викликом національній безпеці».

Іншими словами, Псакі чітко посилає сигнал потенційним «зеленим чоловічкам», конспірологам, змовникам як в середині Сполучених Штатів, так і за їх межами: за Вами йдуть. І робота спецслужб США буде надзвичайно важливою, проте навряд публічною найближчим часом. Не варто дивуватись, якщо раптом зникнуть Youtube-канали якихось рупорів російької пропаганди в США, які націлені бентежити російськомовних жителів Америки. Не слід дивуватись, якщо соловйови, кисельови, симоняни та інші зливні бачки російської пропаганди будуть битись в істериці з приводу викриття чергової Марії Бутіної. До речі, показовим є порівняння реакції російських ЗМІ на події в США 6 січня та марші протесту в Росії 23 січня 2021 р. В першому випадку це «праведний гнів народу», а в другому – «Не смейте раскачивать лодку! Давайте сплотимся вокруг Лидера». Цинічно? Так. Недалекоглядно? Очевидно. Але в тих, перепрошую, ЗМІ, був вибір прореагувати інакше?

В Сполучених Штатах це все розуміють. І будуть роз’яснювати своїм громадянам, як боротись із ворожою пропагандою, викривати діяльність екстремістів та, тим більше, ворожих спецслужб: російських, іранських, китайських. Україні та українцям варто вчергове замислитись над тим, що боротьба проти Росії, її спецслужб та пропаганди буде тривати ще довго. Як мінімум до повалення режиму Путіна. Але ми в цій боротьбі не одні, в нас та в наших спецслужб є потужні союзники. Варто лише хотіти скористатись їх досвідом та допомогою.

Автор
Олег Козачук
доктор політичних наук Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.