• середа 24-го квітня 2024
  • Меню

РАНДЕВУ З ДИЯВОЛОМ: В ОЧІКУВАННІ (НЕ)ОЧІКУВАНОГО

06:18, 16-го червня 2021 · Джерело: institutedd.org

РАНДЕВУ З ДИЯВОЛОМ: В ОЧІКУВАННІ (НЕ)ОЧІКУВАНОГО
Довгоочікувана зустріч Президента США Джо Байдена та Президента Російської Федерації Володимира Путіна завершилась. На цю зустріч чекали, її результати ще довго будуть обговорювати. Хоча що саме обговорювати?

На самій зустрічі представників ЗМІ не могло бути, а спілкування наживо з пресою одразу після зустрічі – такий собі показник, будемо відверті. Тим більше, заздалегідь було відомо, що спільної прес-конференції після саміту не буде. І це було побажання американської сторони. Очевидно, що саміти самітами, проте вийти разом до ЗМІ в компанії кремлівського диктатора та поспілкуватись з журналістами Байден не дуже хоче.

Що ж, Путін вийшов говорити до преси окремо. Якщо Ви не чули його, але бажаєте подивитись запис, то думаєте, що дізнаєтесь щось принципово нове? Ну дивіться: Путін сказав, що в Україні був «кривавий Майдан» (десь таке вже чули, хіба ні?), а Янукович – ледве не «голуб миру», якому не дали залагодити ситуацію. Хто не дав? Так США! І взагалі, Сполучені Штати «підтримали держпереворот» в Україні… Нове? Ні, заїжджена пластинка соловйових-скабєєвих-попових (до речі, чоловік Скабєєвої, Євген Попов, а за сумісництвом – співведучий пропагандтистського лайношоу «60 мінут» на телеканалі «Росія 1», чомусь бігав Женевою з бейджиком не на своє прізвище. Напевно, біс (диявол) поплутав). На прямі запитання, наприклад журналістки АВС, яка описала злочини російської влади щодо вбитих журналістів та опозиціонерів: «Чого Ви боїтеся, пане Президент?» обґрунтованої відповіді не було. А Ви її чекали?

Цікавою була стара байка (правда, це ще було сказано Путіним до саміту) про «червоні лінії» НАТО та обіцянки Єльцину не здійсювати подальше розширення блоку (цієї обіцянки ніхто ніколи не чув, проте роспропаганда активно використовує міф про «Захід дав слово, Захід не може його порушувати»). Примітно, що в день прес-конференції Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в «Твіттері» розмістив недвозначну мапу, яка показувала, які держави мають і будуть приймати рішення щодо потенційного вступу України до НАТО, а які – ні. Неважно здогадатись, до якої категорії пан Кулеба відніс Московію?

Загалом, Путін назвав бесіду з Байденом «конструктивною». Ви очікували іншої характеристики? Кібератаки на США? «Ето нє ми…» Ви очікували, що Путін зізнається?

Байден вийшов до преси після Путіна. Він зізнався, що відносини з Росією повинні бути прагматичними та стабільними. США захищають глобальні демократичні цінності, це «вшито в ДНК» американського народу. Це, очевидно, був натяк на долю Навального (того, для якого «Крим – нє бутєрброд»). До речі, на запитання журналіста щодо наслідків від потенційної смерті Навального, Президент США відповів, що наслідки для Росії будуть «руйнівними». Щось нове з приводу головного російського опозиціонера? Байден згадав, що для національних інтересів США є важливою стабільність та безпека у міжнародних відносинах, тобто держави далі будуть домовлятись про контроль над поширенням стратегічних видів озброєнь (тут варто згадати байку про зброю на Сході України, яку, на думку Путіна, «знайшли в шахтах»). Згадав Байден і про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Загалом, тон саміту з Путіним Байден назвав «позитивним».

Очевидно, що вихід до преси – це елемент, за яким важкувато судити про реальні наслідки саміту. А їх, ці наслідки, ми побачимо у конкретних вчинках, у вчинках Московії та трансформації політики Сполучених Штатів. Експерти наголошували, що нової «холодної війни» у відносинах США та Росії ми не побачимо, як би роспропаганда не намагалась включити режим «осаждьонной крєпости». Байден згадав строк у 3-6 місяців, що тільки тоді ми зможемо оцінити, про що домовились лідери двох держав. А ще Президент США говорив про репутацію. Репутацію Росії в світі. Яка внаслідок політики Путіна занепадає.

Запитання: чи переживає за репутацію Росії в світі сам Путін? Дияволу байдуже, що думають про пекло за його межами. То чого доброго від нього очікувати?

Автор
Олег Козачук
доктор політичних наук, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.