• четвер 25-го квітня 2024
  • Меню

Російський сценарій для Білорусі. Гра в довгу.

09:55, 18-го вересня 2020 · Джерело: institutedd.org

Російський сценарій для Білорусі. Гра в довгу.
Масові протести в Білорусі були несподіванкою не лише для білоруських політичних еліт, але й стали серйозним викликом Російській Федерації. Саме Мінськ, перебуваючи в сфері російських інтересів, вважався для Кремля чи не найбільшим союзником та оплотом безпеки і стабільності на західних рубежах

Крім того, синхронно із білоруськими подіями спостерігається зростання протестної активності в російських регіонах. Тому, в разі успіху білоруської опозиції існуватиме загроза поширення революційного резонансу і на терени Росії.

Динаміка розвитку та характер білоруського протесту свідчать, що, скоріш за усе, політична криза в Білорусі матиме затяжний характер, а білоруське суспільство налаштоване не на революційний, а еволюційний шлях розвитку подій. Характерною ж особливістю білоруського протесту є його внутрішня спрямованість та відсутність геополітичних лозунгів. Якщо аналогічні події в Україні мали виражену антиросійську спрямованість, то білоруською опозицією Росія розглядається, радше, з позицій партнерства для мирного транзиту влади. Підтвердженням чого, зокрема, можуть слугувати заяви опозиціонерки Світлани Тихановської 1 та лауреатки Нобелівської премії, письменниці Світлани Алєксієвич 2

Традиційно вагоме значення у вирішенні таких протиріч покликана відігравати саме третя сторона, яка у ролі посередника пропонує шлях врегулювання кризи. Після відмови Заходу визнавати офіційні результати виборів у Білорусі, заяви глави українського МЗС Дмитра Кулеби про паузу у відносинах з офіційним Мінськом, антипольських та антилитовських заяв Аляксандра Лукашенка, стало зрозуміло, що подальші політичні трансформації в Білорусі відбуватимуться за присутності в цих процесах Російської Федерації.

Враховуючи непрості відносини Москви і Мінська у останні роки і той факт, що передвиборча риторика білоруського президента базувалася на образі Росії як основної загрози для білоруської державності, Аляксандр Лукашенко у критичній для себе ситуації вирішив зробити ставку все ж на Кремль3.

Такий крок свідчить про слабкість центральної влади та є своєрідним сигналом, що заради збереження особистої влади Лукашенко готовий пожертвувати навіть суверенітетом держави. Тим паче, саме ослаблення білоруської влади та досягнення якомога більшого контролю над ситуацією в Білорусі – і є головною ціллю, яку переслідує керівництво РФ у останні роки. Вагомим інструментом тиску в цьому процесі стала реанімована Росією ідея інтеграції двох країн у Союзну державу.

Демонструючи свою лояльність до російської влади4, будучи позбавленим можливості вкотре маневрувати між Сходом і Заходом, без легітимності всередині країни, Аляксандр Лукашенко стає усе більш вразливим і залежним від Росії. І такий стан справ, безумовно, грає на руку Кремлю. Тому, обіцяючи “всесторонню допомогу”5, Росія підтримує не особисто Лукашенка. Сприяючи йому, вона посилює власну присутність в Білорусі й паралельно використовує цю підтримку, як інструмент для досягнення власних довгострокових цілей в республіці.

Відтак, перед російським керівництвом відкривається вікно можливостей для здійснення впливу на внутрішньобілоруські політичні процеси. Підтримуючи білоруську владу, Москва відправила до Мінська медіафахівців6, які вже зараз забезпечують інформаційно-пропагандистський супровід проросійських наративів всередині Білорусі. Тут варто відзначити діяльність спрямовану на дискредитацію та розкол протестного руху в Білорусі, просування меседжів про “руку Заходу” в організації мітингів, загрозу зі сторони НАТО, виправдання силового варіанту протидії протестам тощо.

Ще одним, чи не ключовим завданням, є сприяння формуванню в білоруському політичному полі нових проросійських політичних проектів, які будуть опозиційними до діючої влади. Оскільки, на даний момент в білоруському політичному полі відсутні орієнтовані на Росію політичні сили, а головним проросійським політиком тривалий час залишався сам білоруський президент. У подальшій перспективі саме такі проекти розглядатимуться як альтернатива владі Аляксандра Лукашенка, що дасть змогу Росії здійснювати вплив на політичне життя Білорусі.

Відтак, Кремль зберігає для себе різноманітні сценарії розвитку ситуації в Білорусі. Визнаючи Аляксандра Лукашенка як законного президента та посилюючи залежність та підконтрольність7, Росія підтримуватиме його до появи альтернативної проросійської фігури. Відбудеться це у короткостроковій чи довгостроковій перспективі – питання відкрите.

Сценарій ж силового російського втручання, про який зокрема, згадував Владімір Путін8, наразі є малоімовірним і в перспективі може привести до зростання антиросійських настроїв у Білорусі та загострення конфронтації із Заходом. Тому поки згадані російським президентом “екстремістські елементи не переходять певних меж”, можливість реалізації такого сценарію можна вважати відносно малою.

Таким чином, інтерес РФ в Білорусі куди більш амбітний і стратегічний ніж традиційна підтримка чергового авторитарного лідера. Для Росії важливо втримати Білорусь у сфері свого впливу, не допустивши при цьому зміни влади шляхом мирного протесту, що стало би неприємним прецедентом уже для влади російської.

Зважаючи на це, оптимальним і водночас, на жаль, найменш імовірним сценарієм розвитку подій для білорусів міг би стати загальнонаціональний консенсус та діалог влади з народом. Це дозволило б убезпечити країну від зовнішнього втручання та уникнути політичної турбулентності у майбутньому.

Так чи інакше, яким би не був російський сценарій для Білорусі, він може цілком не співпадати з інтересами та планами білоруського суспільства щодо своєї країни.

ТАРАС ПОЛЬОВИЙ, кандидат політичних наук, кафедра міжнародної інформації Національного університету «Львівська Політехніка»

Джерела за посиланнями:

1 https://www.dw.com/ru/svetlana-tihanovskaja-ja-najdu-slova-chtoby-poobshhatsja-s-vladimirom-putinym/a-54694343

2 https://www.pravda.com.ua/news/2020/08/26/7264262/

3 https://day.kyiv.ua/ru/news/150820-lukashenko-obratilsya-k-putinu-poskolku-vidit-v-situacii-v-belarusi-ugrozu-i-rf

4 https://telegraf.by/politika/ot-bresta-do-vladivostoka-lukashenko-zayavil-ob-obshhem-otechestve-s-rossiej/

5 https://www.belta.by/president/view/lukashenko-dogovorilsja-s-putinym-rossija-pri-pervom-zaprose-okazhet-pomosch-po-obespecheniju-402964-2020/

6 https://telegraf.by/politika/v-minsk-snova-priletel-samolet-fsb-kto-na-nem-pribyl-v-belarus/

7 https://www.rbc.ru/politics/03/09/2020/5f50c24e9a794774db2cb261

8 https://www.bbc.com/russian/news-53929091

 Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.

Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.