• субота 27-го квітня 2024
  • Меню

“Росія за допомогою пропаганди створює свою брехливу історію як інструмент своєї ж гібридної війни”,- депутат Сейму Польщі Павел Залевський

09:32, 14-го вересня 2020 · Джерело: institutedd.org

“Росія за допомогою пропаганди створює свою брехливу історію як інструмент своєї ж гібридної війни”,- депутат Сейму Польщі Павел Залевський
Вітальне слово польського політика, учасникам міжнародного круглого столу (онлайн) на тему: «Тримор’я та злочини імперії: від кривавих земель до простору безпеки»

"Щиро вдячний за ще одне запрошення взяти участь у даному заході. Мене просили виступити англійською мовою, щоб представники з інших країн краще розуміли тему дискусії.

Я б хотів виділити сучасний контекст нашої дискусії щодо територій, розташованих між Трьома Морями. Між ними є багато спільних рис, однак найважливішим для нас сьогодні є той факт, що дані країни завжди сприймалися чи то Радянською, чи Імперською Росією як зони її політичного впливу.

З іншого боку, сучасний світ балансує між ідеями глобального співробітництва і суперництва між двома блоками. Тобто, з одного боку ми говоримо про Захід в широкому розумінні, що включає країни Європейського союзу, Західної Європи та Сполучені Штати. З іншого – про Росію та Китай.

Визначальними характеристиками Заходу є демократія та принцип верховенства права. Росію та Китай же описують такі принципи політичного, економічного та соціального життя як авторитаризм та корупція. У свою чергу корупція використовується Росією та Китаєм як основний механізм поширення свого впливу за кордоном. Країни Східної Європи, зокрема пострадянські країни, сьогодні відіграють роль зони конфронтації між вищезгаданими блоками.

Варто зазначити, що держава є відображенням самовизначення нації, демократії та верховенства права. І ці три елемента є нероздільними. До прикладу, упродовж багатьох років після здобуття Україною незалежності, корупція була основним інструментом Росії для збереження тут свого впливу. Таким чином, боротьба проти корупції стала квінтесенцією боротьби за демократію та суверенітет.

Угорщина теж може послугувати своєрідним прикладом, хоча тут сконцентровані дещо інші проблеми. Зростаючий тут вплив Кремля пов'язаний із корупцією угорських політичних еліт, яка відбувається паралельно з обмеженнями демократичних свобод та громадських прав у цій країні.

Нині у Білорусі відбувається протистояння, коли люди борються за демократію та верховенство права і виступають проти корупції, авторитаризму та режиму Лукашенка. Білоруси не виступають проти Росії, хоча остання сприймає боротьбу за демократію як супротив її впливу та влади у Білорусі.

І ось найважливіший висновок для нас: здобути суверенітет у Східній Європі можливий лише через зміцнення принципів демократії та верховенства права. І нам слід розуміти, що фронт цієї боротьби розташований не на Сході України, де, власне, відбувається війна. Ці фронти знаходяться у кожній з наших країн, де Росія корумпує політичні еліти і намагається підірвати основні демократичні принципи.

Що стосується історії, слід сказати наступне: підтримувати історичну правду і дружні відносини можливо лише між тими країнами, які керуються спільними цінностями і верховенством права. На противагу, Росія за допомогою пропаганди створює свою брехливу історію як інструмент своєї ж гібридної війни проти нас, демократії та наших цінностей.

Отже, я впевнений, що наша дискусія буде надзвичайно корисною. Розмови про історію та міжнародні відносини завжди приводять до усвідомлення цінності демократії, громадських прав та верховенства права.

Ще раз дякую і бажаю плідної роботи", - депутат польського Сейму Павел Залевський. 

Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.