• четвер 18-го квітня 2024
  • Меню

Румунські експерти про російську пропаганду в умовах пандемії

02:32, 20-го квітня 2020 · Джерело: ZahidFront

Румунські експерти про російську пропаганду в умовах пандемії
Пандемія коронавірусу не заважає Росії вести антизахідну пропаганду, а навпаки, створює додаткові можливості. Пропонуємо вашій увазі думки кількох румунських експертів відносно цього питання.

Росія, а також Китай, продовжують використовувати світову кризу, спричинену пандемією коронавірусу, для поширення фальшивих новин. По це йдеться в останньому звіті спеціального підрозділу Європейської служби зовнішньої дії, відповідального за виявлення та розвінчання такої пропаганди та дезінформації  в Інтернет-просторі. Фахівці East Stratcom зафіксували понад 150 випадків прокремлівської дезінформації про COVID-19 з 22 січня по кінець березня. Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі думки кількох румунських експертів відносно цього питання.

Шість основних тез пропаганди Кремля

Так наприклад соціолог Сорін Йоніце, голова румунського аналітичного центру «Expert Forum» у статті «Шість російських пропагандистських тез про коронавірусну кризу», опублікованій на сайті contributors.ro пише, що останнім часом Кремль збільшив потік дезінформації, пов'язаної з Covid, про що свідчать і висновки останнього звіту дипломатичної служби ЄС.

Він зазначає, що стратегічною метою Москви є «послаблення почуття західної єдності, медійне використання будь-яких розбіжностей між країнами ЄС та посилення впливу Росії на тлі колективної істерії».

Сорін Йоніце зазначає, що певний час і Китай вступив у цю справу дезінформації, але його історії є досить рудиментарними, оборонними та легко розшифровуються, тому вони не мають великого впливу. Румунський експерт додає, що майстрами різноманітності та тонкості пропаганди все ще залишаються Кремль та сузір'я парадержавних акторів навколо нього. Сорін Йоніце окреслив шість основних напрямків пропаганди, які, не будучи абсолютно новими, творчо експлуатують у новому контексті старі кліше і меми часів СРСР.

Це, зокрема:

  • біо-медична конспірація, особливо проти НАТО та США;
  • створення хаосу та паніки;
  • підрив довіри до вартих довіри джерел інформації: влади або традиційних, особливо західних, ЗМІ;
  • підрив ідеї об'єктивності та «фактичності» і релятивізм;
  • розповсюдження конспірації для сприяння сприйняттю іншої конспірації та виявлення та посилення «союзників для дезінформації» в інших суспільствах.

Російська пропаганда змінює тактику 

Роздуми на цю тему виклав на своїй Facebook-сторінці й румунський аналітик з питань безпеки Юліан Фота, радник експрезидента Румунії Траяна Бесеску.

«Ми є свідками цікавих змін в російській пропаганді. Оскільки вона була задумана розумними людьми, багато років головний меседж цієї пропаганди мав не проросійський характер, а лише антизахідний. Захід потрібно було ганьбити будь-якою ціною: він «декадентський, агресивний, імперський, колоніалістичний, не поважає інші країни, поводиться з іншими як з другорядними людьми»

«На відміну від періоду «Холодної війни», коли радянська пропаганда намагалася переконати світ у перевазі СРСР, російська пропаганда не прославляла Росію, добре знаючи реальну ситуацію, в якій знаходиться країна. Отже, російські пропагандисти роками говорили лише так: Захід «смердить»! Вони не намагалися створювати західно-російську антитезу, бо вона не витримує жодного порівняння. Захід не мав слабких місць, його моральну та матеріальну перевагу було важко заперечити,» - пише експерт.

Він пише, що останнім часом, однак, з'явилися тези на кшталт «Росія краща за Захід», що cпекулюють структурні слабкості Заходу. Таким чином за його словами російська пропаганда повертається до радянського підходу, переваги Росії над Заходом. «Ми входимо у новий етап і завдяки можливостям, створеним пандемією: «Росія краще бореться з пандемією», «Росія допомагає європейським країнам більше, ніж ЄС», «Краще з Росією» - зазначає аналітик.

«Я не хочу їх рекламувати, але проросійські групи у Facebook вже розкручують цю тезу. Цього я  раніше не бачив і не думаю, що вони лише використовують тему пандемії. Коли в тому числі такі країни, як Білорусь чи Вірменія, з остраху намагаються дистанціюватися від тебе, а Китай змагається з тобою «у твоєму подвір'ї» своєю «м'якою силою», зрозуміло, що тобі потрібно краще подати себе. А що робити, коли не маєш чим? Очевидно вдаватися до «активних заходів». У Румунії не так вже й багато, тому що тут кількість корисних ідіотів досить велика, щоб справи йшли добре, - пише Юліан Фота

Основна мета Росії - розколоти Захід

«Проникнення розділюючих інтересів Китаю та Росії вглиб Заходу та ЄС є одним з найбільш шкідливих та небезпечних аспектів міжнародної політики останніх років», - попереджає експерт з міжнародних відносин та європейських досліджень Валентин Наумеску, в інтерв'ю виданню putereaacincea.roВін висловив своє переконання, що Росія й надалі намагатиметься розколоти Захід, спочатку віддалити ЄС від США, а потім спричинити розпад ЄС, аби здійснити свій давній Євразійський проєкт. «Для цього Путіну потрібно досягти успіху у налагодженні дружби з Францією та/або Італією, демократіями-основоположниками Євросоюзу, та в нормалізації відносин з Німеччиною. Як тільки двосторонні відносини з Росією стануть економічно пріоритетними, це призведе до двох негативних наслідків: Центральна та Східна Європа відокремляться від Західної (або навпаки), оскільки колишні комуністичні країни віддають перевагу американським гарантіям безпеки, а французько-німецький стрижень втратить сенс свого існування і ми знову можемо стати свідками посилення напруженості між основними країнами європейської інтеграції.» - вважає Валентин Науменску.

Дезінформація Москви небезпечніша за Covid-19

Тема російської пропаганти на тлі пандемії коронавірусу, була порушена й в статті «Дезінформація Москви небезпечніша за Covid-19», опублікованій на сайті медіа-групи Міністерства оборони Румунї.

Брехня російської пропаганди криється в простих ідеях: «Путін вжив заходів», «ЄС розвалюється», «НАТО кидає напризволяще», «Росія - останній порятунок!».

Приблизно так звучить частина аберацій, розповсюджених кремлівськими фабриками фальшивих новин. Це, аби посилити наслідки нового коронавірусу, викликати паніку і посіяти недовіру. У цьому контексті мало хто медітизує раціональні голоси, які пояснюють, що Росія, під фальшивим приводом допомоги Італії, намагається закласти основи військового плацдарму в центрі Середземномор'я, з метою дестабілізації європейського та євроатлантичного простору, - зазначається у статті.

Відмовившись від звичних каналів (як наприклад Спутнік), які виявилися справжнім провалом у місії розповсюдження фальшивих новин, дезінформаційний центр, що базується в Санкт-Петербурзі, вирішив зосередитися на соціальних мережах, відмовившись від класичних посередників, які вже перебувають під наглядом секретних служб держав-цілей. Очевидно, що Російська Федерація розпочала агресивну дезінформаційну кампанію проти ЄС, НАТО і, пунктуально, проти західноєвропейських держав, але, передусім, проти держав, які забезпечують східний фланг західної цивілізації, - пише автор статті.

Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.