• п’ятниця 26-го квітня 2024
  • Меню

SEA BREEZE-2021 ТА ПОЛІТИКА США В ЧОРНОМОРСЬКОМУ РЕГІОНІ

11:01, 1-го липня 2021 · Джерело: institutedd.org

SEA BREEZE-2021 ТА ПОЛІТИКА США В ЧОРНОМОРСЬКОМУ РЕГІОНІ
​Відносно нащодавно ми згадували про необхідність присутності Сполучених Штатів в Чорному та Азовському морях.

Тоді, аналізуючи доповідь «The Heritage foundation», ми погодились, що з моменту початку тимчасової окупації Росією Криму в 2014 році, Москва по суті перетворила Азовське море на російське озеро та дуже сподівається зробити те саме з Чорним морем. Очевидно, що такі «хотєлкі» Кремля є прямими загрозами інтересам безпеки США та НАТО (три держави-члени Альянсу мають вихід до Чорного моря: Румунія, Болгарія та Туреччина. Для перших двох Чорне море є єдиним виходом до морів та океанів взагалі). Автори доповіді впевнені, що Вашингтон повинен бути лідером всередині НАТО, щоб допомогти Україні посилити безпеку в Чорному та Азовському морях. Так само очевидно, що Москву зовсім не влаштовує потенційне розширення НАТО в регіоні Чорного та Азовського морів за рахунок України та Грузії. За такого розкладу вже Росія опиниться у ситуації, коли навколо тільки НАТО, НАТО і тільки НАТО, а така ситуація буде наочним прикладом «успіху» геополітики Кремля та черговим доказом «многоходовочкі» Путіна, котрий «всєх переіграл» (це сарказм, звичайно).

Історія з британським есмінцем «Defender» та істерика Кремля помножена на його брехню тількипідкреслили важливість та правильність обраного Україною шляху. Шляху на посилення іноземної присутності в Чорноморському регіоні, зокрема за рахунок міжнародних військових навчань «SeeBreeze – 2021». Офіційний сайт НАТО сухо подає цифри: понад 30 країн з шести континентів, 5000 військовослужбовців, 32 кораблі, 40 літаків та 18 спеціальних операцій та водолазних команд. Також скромно зазначається той факт, що військові кораблі НАТО регулярно працюють у Чорному морі, і це відбуваєтсья відповідно до міжнародного права, і взагалі – зазвичай НАТО патрулюює ці води приблизно дві третини року. Тут чомусь згадується мем з котами, які нависли над тою бідною Наташею (але замість Наташі – Путін). Відмічено, що кораблі НАТО також регулярно беруть участь як у навчаннях НАТО, так і в національних навчаннях у Чорному морі з метою посилення оперативної сумісності, демонстрації присутності (sic!) та запевнення союзників у морській прихильності до колективної оборони.

Підкреслено, що з часу незаконної тимчасової окупації Криму Росією в 2014 році НАТО збільшило свою присутність у Чорному морі. НАТО підтримує суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, які поширюютсья і на українськітериторіальні води. НАТО не визнає і не буде визнавати незаконну анексію Росією Криму та засуджує тимчасову окупацію. Така от інформація для Наташі Путіна.  

Росія всіляко висловлювала невдоволення самим фактом проведення «See Breeze – 2021». Звичайно, така її поведінка тільки стверджує на думці: ми все правильно робимо. І якщо Сполучені Штати визначились з важливістю Чорноморського регіону, то Україні й визначатись не потрібно. Іншого варіанту, як перманентно нагадувати окупанту про необхідність повернення вкраденого, виплати репарацій та покаяння на десятиліття наперед для нас просто не існує. І так, очевидно,що Росія буде триматись за Крим мертвою хваткою, принаймні за часів Путіна – так це 100%. А хто далі? Навальний? Так і він каже, що Крим – не бутерброд, щоб його туди-сюди тягати-повертати. Шойгу? Так він завжди був «яструбом», легше Україні та всім нам з його президентством точно не стане.

І хоч виглядає так, що повернення Криму – справа на роки, Україна не має права відстувати від своїх територій, повинна перманентно нагадувати світу про окупацію та порушення міжнародного права Росією. Світ мінливий, постійно трансформується, як змінюються і світові лідери. Їх постійно потрібно тримати в тонусі нашими нагадуваннями про Крим.

Тому такі навчання, як «See Breeze – 2021» для України – на вагу золота. США стверджує свою присутність в Чорному морі, Україна доводить – що не одна та має хорошу пам'ять. А вкрадене доведеться повернути та відповісти за злочин.

Автор
Олег Козачук
доктор політичних наук, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.