• четвер 25-го квітня 2024
  • Меню

Топ подій 1-6 березня від Інституту Демократизації та Розвитку

07:59, 6-го березня 2021 · Джерело: institutedd.org

Топ подій  1-6 березня від Інституту Демократизації та Розвитку
США ввели санкції проти олігарха Ігоря Коломойського. Про це йдеться у заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена.

Причиною названо значні випадки корупції під час перебування Коломойського на посаді голови Дніпропетровської ОДА в період 2014-2015 років. Олігарху і членам його сім'ї заборонений в'їзд на територію Сполучених Штатів. Також президент США Джозеф Байден у телефонній розмові з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн домовилися спільно координувати політику щодо України та Росії.

У Словаччині виникла урядова криза через російську вакцину від коронавірусу. Рішення прем'єр-міністра країни Ігоря Матовіча допустити і закупити вакцину Спутнік V, яку міністр закордонних справ Словаччини назвав інструментом гібридної війни, розкритикували коаліційні партії “Свобода і солідарність” та “Для людей”. Також прем'єр Матовіч спровокував дипломатичний скандал з Україною недоречним жартом, що взамін за російську вакцину “запропонував Закарпаття”, за що політик згодом офіційно вибачився.

Росія і Білорусь планують створити спільні центри для військових. Це обговорили глави міністерств оборони обох держав. Планують розмістити центри в Нижньогородській і Калінінградській областях Росії та в Гродненській області Білорусі. Також Литва відмовила генеральній прокуратурі Білорусі у видачі Світлани Тихановської, яку опозиція вважає переможцем президентських виборів.

Опозиція у Вірменії відмовила у дострокових парламентських виборах без відставки прем'єра Ніколи Пашиняна. Таку вимогу висунув кандидат від опозиції на пост прем'єр-міністра країни Вазген Манукян у відповідь на бажання Пашиняна провести дострокові вибори для врегулювання політичної кризи після спроби військового перевороту і антиурядових протестів.

Партія Фідес угорського прем'єра Віктора Орбана вийшла з групи Європейської народної партії у Європарламенті. Такий крок став випередженням щодо можливого виключення партії з групи після прийняття відповідних змін. Угорську владу часто критикують у європейських структурах у зв'язку з проблемами у питаннях верховенства права.

За матеріалами ЗМІ

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.