• четвер 25-го квітня 2024
  • Меню

Топ подій 18-23 січня від Інституту Демократизації та Розвитку

11:40, 23-го січня 2021 · Джерело: institutedd.org

Топ подій 18-23 січня від Інституту Демократизації та Розвитку
Джо Байден приступив до повноважень президента США і видав свої перші укази. Інавгурація 46-го президента США відбулася 20 січня.

У перші дні на посаді Джо Байден скасував низку рішень свого попередника - Дональда Трампа, зокрема знову дозволив в'їзд мігрантів з мусульманських країн, зупинив будівництво стіни на кордоні з Мексикою, зупинив процес виходу США з Всесвітньої організації охорони здоров'я, розпочав повернення до Паризької хартії з клімату. Також Байден дав доручення розвідці підготувати доповідь про можливі втручання Росії в американські вибори 2020 року, хакерські атаки на американські установи минулого року, застосування хімічної зброї проти опозиціонера Навального та підкуп російськими спецслужбами талібів для вбивства американських воєнних в Афганістані.

Олексія Навального арештували на 30 днів, на його захист виходять мітинги у містах Росії. Суд над російським опозиціонером відбувся у прямо відділенні поліції. На ютуб-каналі Навального вийшов заготовлений сюжет про палац Путіна в Геленджику за 1 мільярд доларів, який уже переглянули понад 60 мільйонів глядачів. 23 січня заплановані мітинги на підтримку арештованого, резолюцію щодо засудження арешту Навального схвалив Європарламент.

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон попередив, що “британський” штам коронавірусу може бути більш смертоносним. Було виявлено, що якщо при відомих раніше штамах смертність становить для людей старше 60 років 10 на 1000, то при британському - 13-14 на 1000. Даний штам уже виявлено в Польщі. Новий мутований штам виявлено також в Південно-Африканській Республіці, який поширюється на 50 % швидше від раніше виявлених.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс рішення на користь Грузії у справі щодо російсько-грузинської війни 2008 року. Суд задовольнив 15 із 16 пунктів скарги грузинської сторони. Грузія наполягає на тому, що Росія є відповідальною за порушення прав людини в Південній Осетії, Абхазії та інших тимчасово окупованих територіях в серпні 2008 року. Російська Федерація названа державою-окупантом. Нагадаємо, раніше ЄСПЛ задовольнив низку вимог української сторони щодо визнання порушення прав людини в окупованих Росією Донбасі та Криму.

Конституційний суд Молдови визнав неконституційним закон про статус російської мови як мови міжнаціонального спілкування. Суд постановив, що привілейоване використання російської мови не передбачено конституцією країни. Також при вивченні структури молдовського населення щодо використання мов було виявлено, що такому статусу не відповідає частка послуговування російською мовою в регіонах Молдови.

За матеріалами ЗМІ

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.