• четвер 25-го квітня 2024
  • Меню

Топ подій 22-27 березня від Інституту Демократизації та Розвитку

07:34, 27-го березня 2021 · Джерело: institutedd.org

Топ подій  22-27 березня від Інституту Демократизації та Розвитку
США, Канада, Великобританія та ЄС запроваджують санкції проти Китаю через порушення прав людини.

Уряд Пекіну звинувачують у масових порушеннях стосовно мусульманської уйгурської меншини, проти представників якої застосовуються затримання, стеження, катування та примусова стерилізація. Китай уже відреагував, наклавши зустрічні санкції на європейських і британських фізичних і юридичних осіб. Нагадаємо, раніше Україна наклала санкції на китайських інвесторів української компанії “Мотор Січ”, яку було повернуто в державну власність.

Створюється міжнародна платформа, що буде документувати злочини режиму Лукашенка. Правозахисники ініціювали механізм, що передбачає незалежну місію для вивчення інформації щодо порушення прав людини, свободи слова, права на мирні зібрання в Білорусі. Ідея платформи опирається на Московський документ Організації з безпеки і співробітництва в Європі від 1991 року, яку вже підтримали 17 країн.

Болгарія вислала російських дипломатів у зв'язку зі шпигунським скандалом. Двох російських дипломатів було оголошено персонами нон грата (дипломатичний термін, що означає “небажана персона”) через викритих раніше у шпигунстві на користь Росії болгарських держслужбовців, котрі мали доступ до секретної інформації.

Через урядову кризу у Словаччині заблокована робота парламенту. Раніше премєр-міністр країни Іван Матовіч заявив про готовність піти у відставку у випадку відставки двох інших міністрів уряду, однак попри виконання його умови, досі залишається на посаді. Учасники коаліції у парламенті погрожують її розвалом, якщо політична ситуація не врегулюється найближчим часом. Нагадаємо, причиною кризи стала не погоджена закупка російської вакцини Спутнік V.

У Ізраїлі пройшли парламентські вибори. За її результатами партія чинного прем'єр-міністра країни Беньяміна Нетаньягу “Лікуд” не має більшості голосів. Очікують тривалі переговори щодо формування коаліції, у випадку їх провалу будуть оголошені нові позачергові вибори.

За матеріалами ЗМІ

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.