• п’ятниця 19-го квітня 2024
  • Меню

Топ подій 8-13 березня від Інституту Демократизації та Розвитку

01:43, 13-го березня 2021 · Джерело: institutedd.org

Топ подій  8-13 березня від Інституту Демократизації та Розвитку
Служба безпеки України порушила справу про держзраду за підписання Харківських угод 2010 року.

Таке рішення стало результатом останнього засідання Ради національної безпеки і оборони України. Нагадаємо, що Харківські угоди 2010 року передбачали продовження перебування російського Чорноморського флоту в Криму до 2042 року. Тоді за ратифікацію документу, незважаючи на сутички в парламенті, проголосували 236 народних депутатів. Російська військова присутність на українському півострові сприяла його окупації Росією в 2014 році.

Рада ЄС продовжила індивідуальні санкції щодо Росії за агресію проти України. Санкції проти 177 фізичних та 48 юридичних осіб, причетних до порушення суверенітету і територіальної цілісності України, продовжили до 15 вересня 2021 року. Глава українського Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба привітав дане рішення з боку ЄС.

Новим главою Міжнародного кримінального суду в Гаазі до 2024 року став польський суддя. Пьотр Хофманський є колишнім суддею Верховного суду Польщі, маю докторську ступінь з права. З 2015 року суддя Міжнародного кримінального суду від східноєвропейських держав. Слід зазначити, що Україна подала до суду в Гаазі низку позовів з приводу російських воєнних злочинів.

Європейський регулятор не виявив зв'язку між смертю жінки в Данії та вакцинацію препаратом AstraZeneca. Низка європейських країн призупинили вакцинацію препаратом після припущення, що вона призводить до погіршення стану здоров'я. Однак  спеціалісти Європейського агентства з лікарських засобів не виявили такого зв'язку. У Всесвітній організації охорони здоров'я звітують, що на 268 вакцинованих від коронавірусу не виявлено жодного летального випадку.

Міністри закордонних справ “Великої сімки” засудили тиск Пекіна на демократію Гонконгу. Гонконг, як колишня британська колонія, є частиною Китайської Народної Республіки, якій гарантуються збереження автономних прав у рамках принципу “одна країна - дві системи”. Водночас Пекін готує реформу виборчої системи в Гонконзі, що суттєво обмежить вільне волевиявлення на виборах у регіоні.

За матеріалами ЗМІ

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.