• субота 27-го липня 2024
  • Меню

Топ подій цього тижня від Інституту Демократизації та Розвитку

03:10, 9-го січня 2021 · Джерело: institutedd.org

Топ подій цього тижня від Інституту Демократизації та Розвитку
Радикальні прихильники Дональда Трампа атакували будівлю Капітолію у Вашингтоні.

Гучний інцидент стався 6 січня, коли згідно зі встановленою процедурою в американському Конгресі (парламент) мали сертифікувати результати президентських виборів - віцепрезидент США Майк Пенс повинен був оголосити переможцем Джозефа Байдена. Однак процедуру зупинило вторгнення в Капітолій груп радикалів з чисельного натовпу, що зібрався на підтримку чинного президента Трампа. Подібний штурм трапився уперше з 1814 року (періоду боротьби за американську незалежність). Внаслідок збройних сутичок загинуло п'ятеро людей, зокрема один правоохоронець. У Вашингтон було направлено понад 6000 нацгвардійців, які відновили спільно з поліцією порядок. Конгресмени зібралися знову і таки сертифікували результати виборів, як того вимагає процедура. Прокуратура США вивчить роль президента Трампа у підбурюванні натовпу.

ВОЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) наголосила на проблемі нерівного доступу у світі до вакцин проти коронавірусу. За словами директора ВОЗ Тедроса Гебреісуса, більшість вакцин викупили багаті країни. Так, із 42 країн, що вже розпочали вакцинацію, 36 - з високим рівнем доходу, а 6 - з середнім рівнем. Україна в рамках програми COVAX (глобальний механізм з забезпечення доступу до вакцин проти коронавірусу, що об'єднує 172 країни світу) має отримати 16 мільйонів доз вакцин. Крім того, глави міністерств закордонних справ 11 країн ЄС підписали листа до керівництва Єврокомісії з закликом забезпечити доступ до вакцин з коронавірусом для країн Східного партнерства ЄС, до яких належать Україна, Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Молдова.

Минув рік від трагедії збиття літака Міжнародних авіаліній України (МАУ) в Тегерані - найбільшої катастрофи в історії української цивільної авіації. Тоді загинуло 176 людей, зокрема 11 українців. П'ять країн, а саме Україна, Афганістан, Велика Британія, Канада та Швеція, чиї громадяни були на борту, в річницю закликали Іран надати повне та всебічне пояснення подій і рішень, що призвели до трагедії. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що Україна вже отримала від іранської сторони проєкт технічного звіту по авіакатастрофі.

В Ірані запустили виробництво збагаченого на рівні 20 % урану. Цей показник у п'ять разів перевищує умови, які забезпечувала ядерна угода 2015 року (президент США Дональд Трамп вийшов із ядерної угоди). Крім того, офіційний представник Організації атомної енергії Ірану заявив про можливості збільшити збагачення урану до 90 %. Все це свідчить про рух країни до отримання власної ядерної зброї. Адміністрація нового президента США Джозефа Байдена, що приступить до повноважень в січні, заявляє про наміри повернутися до ядерної угоди з Іраном.

Судан і Ізраїль уклали угоду, що нормалізує двосторонні відносини. Таким чином, Судан став четвертою арабською країною - після Об'єднаних Арабських Еміратів, Бахрейну та Марокко, які нормалізувала відносини з Ізраїлем. Все це свідчить про перезавантаження міжнародних відносин в регіоні Близького Сходу після тривалого періоду арабо-ізраїльських конфліктів.

За матеріалами ЗМІ

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.