• субота 20-го квітня 2024
  • Меню

Топ подій останнього тижня від Інституту Демократизації та Розвитку

04:28, 2-го січня 2021 · Джерело: institutedd.org

Топ подій останнього тижня від Інституту Демократизації та Розвитку
У ЄС розпочалася масова вакцинація від коронавірусу. В якості препарату для вакцинації будуть використовуватися вакцини Pfizer і BioNTech, які були схвалені європейським регулятором. Обидва виробники планують до кінця року поставити 12,5 мільйонів доз вакцин. Також Угорщині було дозволено застосовувати російську вакцину Супутник V, однак угорська влада від цієї ідеї згодом таки відмовилася.

Великобританія остаточно покинула ЄС. З 1 січня завершився перехідний період виходу з євроспільноти. На тимчасовій основі починає працювати угода про торгівлю і співпрацю між ЄС і Великобританією, підписана раніше сторонами. Слід нагадати, що референдум про вихід з ЄС (або так званий Брекзит) відбувся у 2016 році. Тоді більшість британців проголосували “за”. Переговори про умови подальшої співпраці між сторонами тривали з березня 2020 року. Крім того, з 1 січня набула чинності угода про зону вільної торгівлі між Великобританією та Україною, підписана раніше британським прем'єром Борисом Джонсоном та українським президентом Володимиром Зеленським. 

Португалія розпочала головування у Раді ЄС і оголосила про підготовку саміту Східного партнерства. Рада ЄС є верхньою палатою законодавчого органу ЄС, має законодавчу ініціативу і функцію контролю, бюджетні повноваження. Східне партнерство - політика ЄС, покликана зміцнювати стосунки зі східними сусідами євроспільноти, а саме Україною, Молдовою, Білоруссю, Грузією, Вірменією та Азербайджаном. Головування в Раді ЄС перейшло до Португалії від Німеччини. Слід зазначити, що цьогоріч німецька канцлер Ангела Меркель підтвердила, що не буде більше претендувати на посаду глави федерального уряду. Одним із нещодавніх кроків Ангели Меркель стало сприяння підписанню інвестиційної угоди між ЄС і Китаєм. Дане рішення розкритикувала низка членів євроспільноти, зокрема Бельгія, Нідерланди і Польща. Причина - порушення прав людини китайським урядом. 

Конгрес США подолав вето президента Трампа щодо оборонного бюджету. Подібне відбулося вперше за період президентства Трампа. Конгрес США - двопалатний парламент, що складається з Сенату і Палати представників. У верхній палаті, Сенаті, більшість мають республіканці, від партії яких обраний президент Трамп, у нижній, Палаті представників - демократи. За подолання вето проголосували 322 з 400 конгресменів Палати представників та 81 зі 100 сенаторів. Оборонний бюджет передбачає зокрема нові санкції за будівництво російських газопроводів Північний потік-2 та Турецький потік, виділення 250 мільйонів доларів для військової допомоги Україні, санкції проти Туреччини за придбання російських зенітно-ракетних комплексів С-400 тощо. Нагадаємо, що новим президентом США обрано Джозефа Байдена, який має приступити до повноважень 20 січня. 

Іран обіцяє заплатити 150 000 доларів родичам жертв авіакатастрофи МАУ. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на державне агентство Ірану IRNA. Трагедія сталася у січні 2020 року, коли іранські військові в Тегерані збили пасажирський літак “Міжнародних авіаліній України”. Тоді загинули 176 пасажирів і членів екіпажу, зокрема 11 українців. В українському Міністерстві закордонних справ заявили, що розмір компенсацій має встановлюватися шляхом переговорів між сторонами та враховуватися міжнародна практика у подібних катастрофах. Крім того, наголосили на потребі встановлення причин трагедії і притягнення винних до відповідальності, а тому нагадали про надання технічного звіту про обставини збиття літака українській стороні. 

За матеріалами ЗМІ

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.