• четвер 25-го квітня 2024
  • Меню

У пошуках нової «історії успіху»

09:12, 28-го липня 2021 · Джерело: institutedd.org

У пошуках нової «історії успіху»
Упевнена перемога проєвропейської партії «Дія та Солідарність» (PAS) на дострокових парламентських виборах, які відбулися в Молдові 11 липня, відкрила можливості для президента Майї Санду активізувати свою зовнішню політику.

Не можна сказати, що Санду була пасивною до виборів, але вона, здебільшого, обмежувалася намаганнями відновити стосунки з країнами, з якими вони були заморожені за часівїї попередника, Іґоря Додона. Пані президентка не могла зробити більшого в умовах, коли парламент знаходився під контролем її опонентів з партії соціалістів Молдови (ПСРМ), котрі могли блокувати будь-які ініціативи з боку президента. Зараз ситуація змінилася: РАS отримав 63крісла в парламенті і створить монобільшість, таким чином маючи змогу самостійно формувати уряд і політичний порядок денний країни.

Вже 16 липня, тобто через п’ять днів після виборів, на сайті Президентури Республіки Молдова було опубліковано документ під назвою «Зовнішня політика для сильної і добре керованої Молдови», в якому були окреслені головні пріоритети зовнішньої політики президента РМ. А саме: - подолання пандемії Covid-19;- допомога у відновленні економіки країни;- боротьба з корупцією та просування правової держави;- підтримка регіональної безпеки і безконфліктного простору;- активна роль на глобальному рівні.

Реалізувати всі ці цілі президентка сподівається за допомогою західних партнерів, насамперед, Європейського Союзу, інтеграцію  в спільний економічний простір якого пані Санду бажає посилити. У створенні безконфліктного простору Молдові мають допомагати партнерські стосунки з Румунією та Україною. Реалізацію програми Санду не відкладає у довгий ящик. Вже 19 липня, разом з українським і грузинським колегами, Володимиром Зеленським та Саломе Зурабішвілі, а також головою Євроради Шарлєм Мішелєм, вона бере участь уміжнародній конференції в Батумі "Сила тяжіння Європейського Союзу і трансформація регіону". Під час конференції президенти підписали декларацію про прагнення трьох країн до вступу в Європейський Союз. Удокументі підкреслюється, що угоди про асоціацію з ЄС, укладені тріо країн, визначають майбутні реформи, а їх реалізація становить основу для зміцнення співпраці та поглиблення економічної інтеграції в ЄС. Три країни також наголошують на готовності співпрацювати з ЄС у сфері спільної політики безпеки та оборони, разом протидіяти гібридним загрозам, боротися з дезінформацією і розвивати співпрацю з відповідними відомствами і службами ЄС.

Подібні кроки лише посилюють інтеграційний потенціал «Асоціативного тріо» яке, було створено 17 травня цього року під час зустрічі у Києві міністрів закордонних справ України, Грузії і Молдови - Дмитра Кулеби, ДавидаЗалкаліані і Ауреліу Чокоя. І Європа готова підтримати країни новоствореного тріо. Під час конференції в Батумі,голова Євроради Шарль Мішель повідомив про плани надання трьом країнам інвестиційного пакету на суму 2,3 мільярди євро з «потенціалом для мобілізації до 17 мільярдів євро у вигляді державних і приватних інвестицій в регіоні… Така потужна підтримка ЄС ясно демонструє стратегічне значення, яке ми надаємо вашому партнерству з нами», - додав єврочиновник.

Подібна підтримка може означати зацікавленість Брюсселю в створенні нової історії успіху, яка так необхідна йому для відновлення іміджу Європейського Союзу, котрий свого часу покосився після кризи мігрантів, Брекзіту, пандемії Covid-19 та хвилі праворадикальних рухів, які прокотилися Європою і змогли закріпитися в Угорщині та Польщі. І,можливо, Молдова знову зможе стати локомотивом євроінтеграції і прикладом для регіону, як це було на початку 2010-х років. У цьому зацікавлені не тільки в Брюсселі, але і в Вашингтоні. 18 липня заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд повідомила у своємуTwitter про телефонну розмову, яку вона мала з президенткою Санду. 

«Мені було приємно зателефонувати Майї Санду, щоб від імені Сполучених Штатів привітати з успішним проведенням демократичних виборів і висловити підтримку програмі реформ, запланованих урядом», - зазначила Нуланд. 

А що Росія? Усім зрозуміло, що в Москві не раді перемозі PAS-у на виборах. Росія ставила на Блок Комуністів та Соціалістів, який очолювали колишні президенти ВладімірВоронін та Іґорь Додон. Останній добре  відомий щенячоюлояльністю до президента РФ  Владіміра Путіна. Однак,Блок на виборах очікував розгром: хоча вони і отрималидруге місце, однак від переможців їх відділяє 20%, і матимуть вони тільки 32 крісла - майже в два рази меншеніж PAS. Тому Росії не залишалося нічого іншого, як заявити про готовність до діалогу з новою владою. Своє бачення розвитку стосунків з РФ Санду окреслила в інтерв’ю російському  видавництву «КоммерсантЪ». Під час інтерв’ю президентка підкреслила, що молдовському і російському керівництву необхідно визначити, який формат спілкування буде найбільш ефективним для обох сторін.Вона визнає, що існує багато питань щодо двосторонніхвідносин в галузі економіки та торгівлі, статус трудових мігрантів і, звісно, урегулювання Придністровського конфлікту. Тут Майя Санду підкреслила, що головним є виведення російських військ з території Молдови. Також пані президентка наголосила, що Молдова має намір налагоджувати «хороші відносини і з Заходом, і зі Сходом<…> До того ж <…> відносини з ЄС основні: основна допомога в усіх напрямках приходить з ЄС».

Зараз перед президентом і підтримуючою її партією стоїть дуже важливе завдання: довести, що вони справді можуть взяти керування країною у свої руки і витягнути її з кризи, в яку вона скотилася за часів правління популістів Додона. Це потрібно робити зараз, поки їх опоненти дезорганізовані поразкою і ще не встигли оговтатися. І в PAS це добре розуміють. Як заявив голова політформування Іґор Ґросу в інтерв’ю каналу “ProTV”, парламентарії не підуть на канікули, а нова сесія буде скликана як тільки Конституційний Суд визнає результати виборів. Такийсамий настрій і в Президентурі. Під час саміту в Батумі, президентка наголосила, що для покращення ситуації в Молдові є негайна потреба в реформах, для реалізації котрих Молдові необхідна підтримка і допомога від міжнародних партнерів:

«У нас є зобов'язання перед нашими громадянами і перед структурами ЄС - ми повинні робити, як краще для людей і для Молдови. І ми впевнені, що тепер у нас є і політична воля для реформ ».

Автор
Роман Руссу
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.