• п’ятниця 26-го квітня 2024
  • Меню

Вибори президента Молдови. Перший тиждень

09:10, 13-го жовтня 2020 · Джерело: institutedd.org

Вибори президента Молдови. Перший тиждень
Першого жовтня в Молдові стартувала передвиборча кампанія до виборів президента країни які мають відбутися 1 листопада. Стартувала досить тихо, що не звично для молдовської електоральної поведінки, але і умови зовсім відрізняються від попередніх.

Ці вибори проходять на фоні пандемії коронавірусу COVID-19, яка вже забрала життя 1461 громадянина Республіки Молдова.

Цього року на посаду президента Молдови претендують 8 осіб. Це:

Ренато УСАТИЙ, - одіозний бізнесмен та голова м. Бельць. Відомий своїми заявами в стилі Олега Ляшка.

Андрєй НАСТАСЄ, - один з головних опозиційних політиків Молдови.

Тудор ДЕЛІЮ, - кандидат від Ліберально-демократичної партії Молдови (PDLM), голова котрої Влад ФІЛАТ, нещодавно вийшов з в’язниці, де відбував термін за звинувачення у корупції та зловживання владою.

Ігор ДОДОН, - чинний президент Молдови. І хоча його зареєстровано як незалежного кандидата, він користується підтримкою Партії Соціалістів Республіки Молдова (PSRM), головою якої він де-юре був до 2016, але де-факто залишався всі 4 роки свого президентства.

Віолета ІВАНОВ, - кандидат від «Партії Шор», головою котрої є Ілан ШОР, бізнесмен ім’я якого фігурує в декількох корупційних скандалах, але це не завадило йому стати мером м. Орхей і депутатом Парламенту. Однак, влітку минулого року змушений був покинути країну і зараз перебуває за кордоном, скоріш за все в Ізраїлі.

Майя САНДУ, - колишній прем’єр-міністр. Конкурент ДОДОНА в другому турі на попередніх виборах.

Октавіан ЦИКУ, - кандидат від «Партії національної єдності (PUN)». Головною частиною його програми є об’єднання з Румунією. Довгий час ЦВК не хотіло зареєструвати пана Цику, кажучи що в нього не вистачає необхідної кількості підписів. Однак після перерахування наявність необхідної кількості підписів було підтверджено.

Дорін КІРТОАКЕ, - колишній міський голова Кишинева, який підтримує блок UNIREA (Унія), об’єднання партій що виступають за унію з Румунією. Також мав ті самі проблеми що і попередній кандидат.

Також планували йти на вибори, але не були зареєстровані як кандидати – Адріан КАНДУ, колишній спікер Парламенту, який висувався від партії «Про-Молдова». Вказана політична сила, свого часу відкололися від Демократичної партії Молдови (PDM), а А.КАНДУ пов'язують з олігархом Владом ПЛАХОТНЮКОМ, який у 2019 втік з країни за звинуваченнями у спробі захоплення влади. А також не були зареєстровані як кандидати Сергєй ТОМА, Александр КАЛІНІН, і такі ветерани молдовської політики як Константин ОБРОК (активний діяч боротьби за незалежність Молдови наприкінці 80-х) та Іон КОСТАШ, міністр оборони під час війни 1992 року.

Поки що соціологічні прогнози вказують на те, що перебіг виборчих перегонів буде схожим на у 2016 р. - два тури. У другий виходять САНДУ та ДОДОН, і останній перемагає з невеликим відривом. Однак є декілька факторів яких не було минулого разу.

Перший фактор – це пандемія короно вірусу COVID-19. В Молдові кожного дня ситуація стає все гіршою. Станом на 11 жовтня в країні зареєстровано 62151 хворих на коронавірус нового типу. Епідемія вже привела до того що рівень ВВП Республіки Молдова впав на 11,5%. Карантинні обмеження введені навесні поточного року завдали значних збитків малому та середньому бізнесу, який в країні складається в перважно із сфери послуг. Введення нових обмежень вже викликає незадоволення та протести, як сталося на цьому тижні в населеному пункті Чімішлія, місті на півдні країни де ситуація є важкою.

Другий фактор – наймасштабніша за останні роки засуха, яка завдала збитків сільському господарству Молдови, яке є важливою частиною економіки країни. Відсутність чітких дій уряду та президента і слабка підтримка агросектору в свою чергу викликали незадоволення населення і протести аграріїв.

Третій фактор – роздробленість на лівому «фланзі». Те що праві сили Молдови розроблені та кожна політична партія висуває свого кандидата, є звичним явищем для країни, але ліві навпаки, за звичай більш монолітні. Однак в цьому році з лівоцентристські політичні сили висунули 3-ох кандидатів (ДОДОН, УСАТИЙ та ІВАНОВ). І якщо у 2016 році Р.УСАТИЙ підтримав І.ДОДОНА, то за чотири роки між ними назбиралось достатньо розбіжністей. Це може призвести до того що виборці УСАТОГО та ШОРА можуть не підтримати ДОДОНА, якщо останній вийде в другий тур. У свою чергу такий сценарій дасть можливість правим об’єднатися довкола свого кандидата, особливо якщо його опонентом буде чинний президент.

В той же час Ігор ДОДОН має свої козирі. По-перше, це інформаційна підтримка Росії, як і більшості центральних телеканалів з національним покриттям, які підтримують президента та належать людям з близького кола ДОДОНА. По-друге, - підтримка церкви, структури яка користується довірою абсолютної більшості населення країни. По-третє - це підтримка з боку невизнаної ПМР. У 2016 році виборців з Придністров’я організовано завозили на дільниці, де вони голосували за Ігоря ДОДОНА. Цього року «президент ПМР» В.КРАСНОСЕЛЬСКИЙ за декілька днів до початку президентських перегонів в Молдові, оголосив, що обмеження на виїзд з території невизнаної республіки, введені у зв’язку з епідемією, в день виборів будуть зняті. Це викликало буремну реакцію в Молдові. Деякі районі ради вже оголосили що не дозволять відкрити дільниці для придністровців на своєї території, мотивуючи це мірами безпеки від коронавірусу. В свою чергу деякі організації ветеранів конфлікту 1992 року заявили, що будуть блокувати автобуси з виборцями з лівого берега.

На цьому фоні цікавим виглядає інцидент, що мав місце на цьому тижні. В ніч з 7 на 8 жовтня 2020 р. оперативники так званого Міністерства держбезпеки Придністров’я арештували 4 громадян Молдови, які проживали на території контрольованої ПМР, але працювали на правому березі. Серед них був навіть працівник поліції РМ. Через деякий час, після розмови ДОДОНА з КРАСНОСЕЛЬСЬКИМ, 2-х з них відпустили. Це, разом з пасивною та малоактивною реакцією інших представників уряду країни, призвело до заяв, що цей інцидент був сплановано ДОДОНОМ, разом з представниками Тирасполя, як PR-акція, для підняття рейтингу президента Молдови.

Вибори в Республіці Молдова неодноразово супроводжувались масовими протестними акціями. Політичною дестабілізацією в країні активно користуються зовнішні сили, які прагнуть таким чином продовжувати утримувати під власним контролем ситуацію та територію Республіки Молдова, розігруючи в тому числі і карту «заморожених конфліктів.

Автор: Роман Унгуряну, м. Кишинів, Республіка Молдова.

Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.

Автор
Роман Унгуряну
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.