• п’ятниця 29-го березня 2024
  • Меню

ВИЩА ОСВІТА В США: ПОРЯДОК ТА ОСОБЛИВОСТІ ВСТУПУ ДО КОЛЕДЖУ

08:35, 7-го січня 2021 · Джерело: institutedd.org

ВИЩА ОСВІТА В США: ПОРЯДОК ТА ОСОБЛИВОСТІ ВСТУПУ ДО КОЛЕДЖУ
Вища освіта в США є престижною та водночас такою, що може відкрити двері до «американської мрії»: еміграції до Америки та реалізації власних мрій за рахунок розкриття свого потенціалу (творчих, науково-аналітичних або підприємницьких здібностей) в умовах надзвичайно жорсткої, проте відносно чесної конкуренції.

Одразу слід зрозуміти: вимоги та порядок вступу до закладів вищої освіти Сполучених Штатів може відрізнятись від коледжу до коледжу (університети, вищі школи, інститути – далі для зручності будемо вживати тільки термін «коледж»). Тому абітурієнту варто зосередитись на детальному вивченні вимог конкретного омріяного закладу (або декількох). Також варто розуміти, що пандемія коронавірусу продовжує вносити корективи у навчальний процес та імміграційну політику США. Тому тим, хто хоче вступати, наприклад, до американського коледжу або університету восени 2021 р. варто слідкувати, а чи буде навчання виключно он-лайн? А чи буде влада США взагалі впускати до країни іноземних студентів? Чи виключно тих, чий навчальний процес не переведений на 100% он-лайн?

Існують можливості здобуття вищої освіти в Сполучених Штатах безкоштовно, тобто – отримати стипендію коледжу або певного фонду чи державної структури. Очевидно, що це вимагає ґрунтовної підготовки та не завжди ґарантує результат, адже конкурс надзвичайно жорсткий. Тому зараз мова піде виключно про здобуття вищої освіти (ступінь бакалавра) на платній основі.

Вступ в американські коледжі може відбуватись два-три рази на рік. Проте, щоб дати приблизне розуміння тривалості вступного процесу, варто зазначити: якщо Ви хочете почати навчання в осінньому семестрі 2021 р., то вступний процес варто починати вже в січні 2021 р. (і це за умови наявності на руках мовного сертифікату, про який піде мова далі).

Крок 1. Отже, після вибору програми та місця навчання абітурієнту варто зібрати необхідні для вступу документи. Це вже буде вимагати певних фінансових витрат. Почнемо з того, що американські заклади вищої освіти (як і багато німецьких, до речі) беруть гроші виключно за сам факт подачі документів на вступ. Це стосується всіх: як і місцевих студентів, так іноземців. Сума може варіюватись від 60 до 100 USD, інколи вище. Знов таки – тут коледжі вільні встановлювати свої «правила гри». Ця сума є безповоротною та не підлягає відшкодуванню в жодному випадку (існують виключення та пільги щодо сплати цієї суми, проте це не стосується іноземних абітурієнтів). Сплатити можна звичайною банківською карткою на сайті коледжу або аутсорсингової фірми, що адмініструє вступний процес, часи походів до банку з цього приводу давно минули.

Стандартний набір документів для вступу включає копію шкільного атестату з додатком, копію дипломів про середню спеціалізовану або вищу освіту (якщо такі є). Одразу після закінчення школи абітурієнт має статус freshman, але якщо людина хоча б семестр провчилась в українському ЗВО, то тоді вона отримує статус transfer. В останньому випадку потрібно надати виписку з ЗВО про складені заліки/іспити та отримані кредити за них. Таку виписку (чи копію диплома) український ЗВО може надіслати зі своєї електронної адреси на відповідну електронну адресу американського коледжу. Проте часто зустрічається варіант, що потрібно зробити копію та переклад англійською свого українського диплому (чи виписки із залікової книжки/індивідуального навчального плану студента), український ЗВО поставить відповідні печатки та підписи на кожній сторінці, запакує все в конверт, знов проставить печатки та підписи на конверті в місці склеювання та надішле конверт на фізичну адресу коледжу в США. Тоді такі документи будуть мати статус officialtranscripts, інколи без них неможливо продовжити вступний процес.

Ще раз варто наголосити, що вся ця документація (дипломи, атестати, додатки, виписки) повинна бути перекладена на англійську мову (виключенням є тільки атестати/дипломи, які вже видані українською та англійською мовами). Як правило не потрібне нотаріальне засвідчення перекладу (існує ряд вимог до перекладацького бюро: наприклад, перекладач не може бути родичем абітурієнта), проте знов таки: цю інформацію слід уточнювати в коледжі. Якщо переклад officialtranscripts було здійснено силами українського ЗВО, то послуги нотаріуса точно вже не потрібні.

Також дуже важливо розуміти, що українські документи про освіту мають пройти процес оцінки та відповідності американському еквіваленту (це називається evaluation). Інколи американські коледжі беруть на себе цю функцію (і роблять це безкоштовно), проте просять надіслати документи раніше (на 6-8 тижнів). Але часто-густо українського абітурієнта відсилають до приватних компаній на кшталт WES (World Education Services). Їх послуги далеко не безкоштовні, проте все робиться швидко і «під ключ».

Останнім в нашому переліку, але надзвичайно важливим документом, який потрібен абітурієнту, є сертифікат зі знання англійської мови. Його слід мати заздалегідь. Мовні сертифікати TOEFL, IELTS і т. ін. є фундаментально важливими, як і загальний бал, вказаний в сертифікаті. Тільки сам іспит на сертифікат може коштувати близько 250USD. Якщо ж замовляєте підготовку, матеріали до іспиту – то значно дорожче. Сам процес підготовки, здачі іспиту, отримання сертифікату із бажаним результатом може бути предметом окремого матеріалу, проте тут нам важливо усвідомити: якщо Ви зібрались вступати до американського коледжу, то про сертифікат (як і його бал) слід подумати заздалегідь. Адже іспити не проводяться щодня (для прикладу, IELTS можна здати в Києві з частотою 1 раз на 2 тижні), результати стануть відомі не одразу в день іспиту, а сертифікат (копія якого Вам і потрібна) взагалі може йти поштою тижнями.

Альтернативою сертифікату можуть бути підготовчі мовні курси при коледжі, проте очевидно, що це буде вимагати значних додаткових витрат. Всю цю інформацію потрібно шукати на офіційній веб-сторінці коледжу: які сертифікати приймають, який бал «прохідний», яка альтернатива (мовні курси) сертифікату та яка її вартість.

Деякі коледжі (або їх програми) вимагають додаткових документів/матеріалів для вступу. Це може бути мотиваційний лист, рекомендаційні листи, портфоліо і т. ін.

Крок 2. Попередній крок був дуже заплутаний та вимагав кропіткої підготовки? Що ж, наступні не легші, проте ще більш важливі. Саме на цих кроках вирішується: бути чи не бути студентом. Очевидно, що у вступному процесі чи ближче підходиш до мети (початку навчання), тим важливішими стають кроки.

Після аналізу пакету документів коледж надсилає «листа щастя», що Вас прийнято та Ви можете починати імміграційну процедуру до США. Для того, щоб її успішно пройти, абітурієнту потрібно довести свою фінансову спроможність та намір залишити США по завершенні навчання.

Отже, наступним кроком абітурієнта є отримання від свого коледжу форми I-20. Цей документ є надзвичайно важливим. Він і тільки він визначає Ваш правовий статус в США. Не слід забувати, що віза в паспорті – це наліпка для прикордонників, віза надає право в’їзду на територію Сполучених Штатів. Проте форма I-20 є необхідною для легального правового статусу в середині держави. Простий приклад: студент може завершити навчання на бакалавраті та одразу вступити в магістратуру в тому ж коледжі. Віза в паспорті може бути прострочена, проте після вступу в магістратуру студенту видадуть нову форму I-20. І за умови, що він не буде виїжджати з території США, візу в паспорті оновлювати не потрібно. Статус «студент» вказано в оновленій формі I-20, тож жодних проблем із законом в середині США. Хочеш відвідати батьків в Україні? Відпочити в Мексиці? Тобто, є потреба залишити територію США і знов повернутись до навчання? Тоді нова віза вже точно буде потрібна.

Отже, отримання форми I-20 – важливий момент. Варто зазначити, що перевірка здатності абітурієнта платити за своє навчання покладено федеральним законодавством США на заклад вищої освіти, де планує вчитись майбутній студент. Тому це адміністрацію коледжа треба переконати, що Ви маєте достатньо коштів, щоб не тільки платити за навчання (починаючи від 10-20 тис. USD на рік), але у Вас є за що жити і харчуватись (приблизно така ж сума). Як правило, потрібно показати виписки з власного банківського рахунку з серйозною сумою, виписки з рахунків батьків (або інших спонсорів), показати джерело доходів спонсорів. Дуже допомагає, коли майбутньому студенту є де жити в США (родичі або знайомі): якщо ці родичі нададуть відповідні папери про володіння житлом та підпишуть affidavit (письмове зобов’язання), то сума, яку треба показати абітурієнту зменшується вдвоє (відпадає вимога показати кошти на проживання/харчування). Важливо розуміти, що за умовами студентської візи F-1 студенту можна працювати не більше 20 годин на тиждень з дозволу коледжу (цей дозвіл коледж надасть тільки починаючи з другого року навчання в США). Тому пояснювати, що «грошей немає, але я там буду підробляти» - це не варіант. Наявність грошей слід показати лише за перший рік навчання (наприклад, коледж вкаже суму за навчання 10000 USD + орієнтовну вартість проживання/харчування у 18000 USD. Тобто, треба показати наявність 28000 USD та, бажано, джерело доходу у спонсорів). Рідше коледжі вимагають показати наявність всієї суми за 2 роки навчання (мова йде про communitycollege).

Після того, як коледж пересвідчиться, що гроші на навчання, проживання, харчування, страхування, транспорт, дозвілля і т. ін. в абітурієнта є, тоді йому нададуть форму I-20. Існує можливість взяти з собою в США чоловіка/дружину/неповнолітніх дітей, коледж їх може вписати у форму I-20, але абітурієнт має показати, що володіє додатковими коштами (плюс 5000-10000 USD за кожну особу). Такі родичі отримують статус dependents, можуть супроводжувати студента, вчитись в американській школі (діти), проте не мають право працювати в США (на відміну від Канади та Німеччини, наприклад) або здобувати вищу освіту.

Крок 3. Останній і найвідповідальніший крок – отримання студентської візи F-1. Для цього потрібно сплатити вартість візи 160 USD та вартість спеціального збору SEVIS (350 USD), заповнити анкету та призначити співбесіду у консульському відділі Посольства США в Україні. Оминути етап співбесіди можливості немає, дистанційно (як Канада, наприклад) Сполучені Штати візи не видають.

Під час співбесіди варто пам’ятати, що віза F-1, про яку просить майбутній студент, належить до неімміграційних віз США. Тобто, особа, яка просить про таку візу має довести те, що по завершенні навчання вона залишить територію Сполучених Штатів. Це, власне, і буде метою співбесіди, її лейтмотивом. В разі сумнівів щодо того, чи покине територію США майбутній студент чи ні, йому буде відмовлено у візі. Візові офіцери мають чіткі інструкції, проте декілька порад для співбесіди можна надати: ніколи не потрібно брехати, надавати підроблені документи чи хоч якимось чином вводити в оману. Варто мати чіткий план та розуміння: чому Вам потрібне навчання саме в США? Що Ви будете робити після закінчення навчання? Чи вистачить Вам коштів на утримання себе та рідних на час навчання в США?

Рішення про надання візи офіцери приймають тут і зараз, тому якщо у Вас попросили паспорт та обіцяють повернути через декілька днів – вітання. Якщо буде відмова, то візовий офіцер надасть тлумачення, що було не так. Можливість подати документи на візу повторно є, проте слід врахувати, що не влаштувало візового офіцера попереднього разу.

Отже, навчання в США є дуже престижним, але й, водночас, дорогим. Якщо не вийшло вступити чи відкрити візу з першого разу, то не слід сумувати: Сполучені Штати підтримують філософію lifelonglearning, тому поїхати туди на навчання можна у будь-якому віці. Готуватись до вступу слід ретельно та заздалегідь. Успіхів!

Автор
Олег Козачук
доктор політичних наук, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.