• п’ятниця 19-го квітня 2024
  • Меню

Візит Санду в Україну. Погляд з Кишинева

06:02, 10-го січня 2021 · Джерело: institutedd.org

Візит Санду в Україну. Погляд з Кишинева
У вівторок, 12 січня, новообраний президент Республіки Молдова, Майя Санду прибуде з офіційним візитом до Києва, де зустрінеться з президентом України, Володимиром Зеленським. Це буде перша зустріч президентів двох країн за останні п’ять років. Також, під час свого візиту, Санду зустрінеться з прем’єр-міністром, Денисом Шмигалем та спікером Верховної Ради, Дмитром Разумковим.

Як зазначає сама Санду, головна мета візиту - це відновлення стосунків між двома державами на рівні президентів, що були практично неіснуючими під час президентства її попередника, Ігора Додона.

Президент Молдови, в своєму інтерв’ю для Deutche Welle, назвала конкретні питання, які вона збирається обговорити зі своїм українським колегою: питання безпеки в регіоні та делімітація кордонів, питання європейської інтеграції двох країн та ті реформи, які обидві держави мають впроваджувати, щоб наблизитися до ЄС, а також питання екології річки Дністер.

Що саме чекає Кишинів від Києва? В першу чергу - це остаточного вирішення питання делімітації кордону між двома державами, особливо на придністровському його відрізку. З цим пов’язано відновлення контролю Молдови над своїм східним кордоном, яке є необхідним для вирішення проблеми контрабанди, що йде через неконтрольовану Молдовою дільницю кордону. За часи президентства Петра Порошенко, Україна відкрила два прикордонних пункти, на яких молдовські та українські прикордонники мали спільно чергувати, однак цими двома дільницями все і обмежилося. Подолання контрабанди в регіоні є важливим як для економічного розвитку обох країн, так і для забезпечення безпеки в регіоні. Результатом таких дій буде перекриття ще одного каналу фінансування сепаратистського режиму в Тирасполі.

Інше важливе питання, яке в цьому році набуло ще більшого значення - це проблема Дністра. Молдова звинувачує Україну в тому, що українська сторона обмежує стік води зі своїх водосховищ в річку, що разом з посухою, призвело до падіння рівня Дністра до рекордного мінімуму у 8 м. З огляду на те, що Дністер є головним джерелом води для країни, а минулого року Молдова пережила саму потужну засуху за останні роки, це нанесло величезні збитки сільськогосподарському сектору економіки республіки.

Ще одним питанням, що скоріш за все буде обговорюватися під час зустрічі Майї Санду з українським керівництвом - це доля молдовських державних підприємств, які знаходяться на території України. За останні роки Молдова втратила контроль над деякими з них при дуже сумнівних обставинах. Останній випадок стався декілька днів тому, 4 січня, коли молдовська сторона втратила активи двох державних підприємства з видобутку корисних копалин. Мова йде про кар'єр з видобутку щебеню в Первомайську і гравійно-піщаний кар'єр в Чернівцях. За висновками Агенції Державної Власності Республіки Молдова, управляючі цих підприємств цілеспрямовано доводили ситуацію до плачевного стану і не продовжили ліцензію, щоб доступ до активів підприємства отримали треті особи. Схожі випадки сталися в попередні роки з санаторіями і турбазами, які належали Молдові, але знаходилися на території Одеської області. Кишинів хоче розпочати розслідування і буде розраховувати на співпрацю зі сторони Києва.

Насправді, є багато питань, які мають розглянути під час візиту Майї Санду в Київ. Вище окреслені теми - лише деякі з них. Треба також усвідомлювати, що за день їх вирішити не вдасться, тому головною метою є ініціація діалогу, там де його необхідно розпочати і його розвиток там, де він вже існує.

Дипломатичні взаємини між нашими двома країнами з найперших днів їх існування були складними і навіть, в деякому роді, суперечливими. Але, все ж таки, в останні роки вони розвивалися в досить позитивному руслі, навіть якщо заяви деяких політиків і викликали паузи на різних рівнях владних відносин. Але, головним є те, щоб і в Кишиневі, і в Києві усвідомлювали, що від налагодження добросусідських відносин між двома державами, виграють обидві сторони.

В Москві це добре розуміють. Одразу після того, як стала відома дата візиту президента Молдови в Україну, проросійські політичні сили, та пов’язані з ними ЗМІ вже почали лякати свою аудиторію створенням «осі Бухарест-Кишинів-Київ», та новим збройним конфліктом в регіоні. Такі тези озвучував під час своєї поїздки в Москву, вже колишній президент Молдови, Ігор Додон. В Кремлі усвідомлюють, що налагодження відносин між Молдовою та її сусідами буде означати крах політики «розділяй та володарюй», яку вони використовували останні роки, щоб домінувати в регіоні.

Автор
Роман Руссу
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.