• вівторок 23-го квітня 2024
  • Меню

ВТРУЧАННЯ В У ВИБОРЧУ КАМПАНІЮ – 2020 В США ТА МАЙБУТНЄ УКРАЇНСЬКО-АМЕРИКАНСЬКИХ ВІДНОСИН

07:37, 27-го березня 2021 · Джерело: institutedd.org

ВТРУЧАННЯ В У ВИБОРЧУ КАМПАНІЮ – 2020 В США ТА МАЙБУТНЄ УКРАЇНСЬКО-АМЕРИКАНСЬКИХ ВІДНОСИН
Після нещодавнього висловлювання Джо Байдена щодо Путіна-вбивці світовий інформаційний простір наповнився рефлексіями щодо цього очевидного для кожного пересічного українця факту (адже кожному українцю прекрасно відомо, що Путін – не тільки ***ло, але й вбивця. Інша справа, що не кожен пересічний німець чи угорець хоче це бачити).

Повернемось до попереднього дня, до 16 березня 2021 року, коли американська розвідка оприлюднила розсекречену частину доповіді про втручання іноземних держав у Виборчу кампанію – 2020 в США. Спробуймо проаналізувати документ.

         Основні висновки можна викласти так: по-перше, США не мають жодних свідчень про те, що будь-який іноземний актор (тобто, держава чи неурядова організація) намагався змінити будь-який технічний аспект процесу голосування на виборах у США 2020 року, включаючи реєстрацію виборців, саме голосування, підрахунок голосів або звітування про результати голосування. По-друге, розвідка США оцінює, що російський президент уповноважив, а ряд російських урядових організацій провів операції, спрямовані на очорнення кандидатури президента Байдена та Демократичної партії, підтримуючи колишнього президента Трампа, підриваючи довіру громадян до виборчого процесу і загострюючи соціально-політичних розкол у США. На відміну від 2016 року, розвідка не побачила постійних кібер-зусиль Росії з доступу до виборчої інфраструктури. Російська держава та її проксі працювали, щоб послідовно впливати на сприйняття громадськості США. Стратегією Москви в цьому виборчому циклі було використання агентів впливу, пов'язаних з російською розвідкою, для стимулювання та поширення оманливих та необґрунтованих наративів щодо Байдена. Іншими словами, мали місце постійне оббріхування, манупуляції та дезінформація щодо нинішнього Президента США.

         Важливо, що в доповіді згадується і Україна, вірніше її громадяни. Саме Андрій Деркач, народний депутат України, згадується в доповіді як один із тих проросійських агентів впливу. Погодьтесь, що для нашої держави тут мало приємного. В світлі наростаючого маховика санкційної політики Вашингтону щодо Москви, Україні важливо не потрапити під гарячу руку. Що мається на увазі?

         Очевидно, що і фраза «Путін – вбивця», і реакція Кремля (до речі не миттєва, там певний час «перетравлювали» образу. Проте, зрозуміло, промовчати не могли) є початком відліку кристалізації нових американсько-російських відносин. Вони вже не будуть такими, як під час діяльності адміністрації Трампа. І тут не варто потирати руки, чекаючи як американські спецпризначенці відіб’ють Крим чи браво знищать недобитих гіві-моторол на Донбасі. Сполучені Штати перебувають на етапі «явлення світу» своєї політики щодо Росії, тому не варто вангувати щодо її змісту, а набратись терпіння та побачити все на власні очі.

Інша справа, що Україна знов згадується як пристанище агентів впливу Кремля. Варто задуматись, чи з нами будуть обговорювати надчутливі розвіддані чи постачати зброю новітніх зразків, якщо у владі будуть токсичні особи? І можна скільки завгодно говорити, що це лише один депутат, проте насправді все не так просто.

Справа не в долі підсанкційного пана Деркача, а справа в майбутньому українсько-американських відносин. Вчергове для нас відкривається вікно можливостей: американсько-російські відносини за Байдена не потеплішають, це точно. А от чи зможемо ми скористатись цим, довести Вашингтону, що російські агенти впливу з українським паспортом – то прикрий виняток, а не закономірність? Рецепт доведення давно відомий. І знов, вчергове, мова піде про «домашнє завдання» України: деолігархізацію, боротьбу з корупцією, продовження реформ. І мова не йде про його виконання «тут і зараз». Якщо чесно, то воно мало бути виконане ще «на вчора». Проте намагатись його виконувати потрібно. Від цього будуть залежати не тільки стан українсько-американських відносин, але й наше власне майбутнє.

Автор
Олег Козачук
доктор політичних наук, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.