• субота 27-го квітня 2024
  • Меню

ХОЛОДНЕ ЛІТО ДВАДЦЯТЬ ПЕРШОГО…

11:29, 11-го серпня 2021 · Джерело: institutedd.org

ХОЛОДНЕ ЛІТО ДВАДЦЯТЬ ПЕРШОГО…
Радянська кримінальна драма «Холодне літо п’ятдесят третього..» є одним з тих фільмів доби Перебудови, який варто переглянути поколінню, яке народилось в незалежній Україні.

Після смерті Сталіна в березні 1953 року в СРСР була оголошена амністія, ближче до літа на волю вийшли не тільки «політичні», але й численні кримінальники. Скалічене «соціалізмом» суспільство намагалось жити далі як могло, інша справа – що з цього вийшло…
В Сполучених Штатах літо 2021 року не можна назвати холодним у прямому сенсі цього слова: температура повітря зашкалює звичні літні норми. Проте в плані свого намагання жити далі, перейти в постковідну епоху, американське суспільство зіштовхнулось з холодною реальністю.
А реальність ця така, що ніякої постковідної епохи немає, США несуться на пік чергової хвилі коронавірусної пандемії. Приблизно 124 000 нових заражень щодня, а це збільшення на 118% порівняно з попередніми 14 днями фіксації кейсів. Щодня вмирає більше 550 американців, а це – збільшення на 101% від середніх даних два тижня тому (тут і далі – дані видання The New York Times). Південні штати, зокрема Луїзіана, Арканзас, Техас, Флорида є справжніми «гарячими точками» на коронавірусній мапі Сполучених Штатів.
Так, це літо дійсно «холодне» в Америці. Байден браво закликав громадян вакцинуватись, держава дійсно створила умови – вакцинуйся до несхочу. Вакцинуйся в лікарні, вакцинуйся в метро, вакцинуйся просто на вулиці, отримуй за це 100 доларів або гамбургер. На що тільки не йшла федеральна та місцева влада (в демократичних штатах), щоб заохотити вакцинуватись тих, хто сумнівався в потребі цього кроку. Проте проблема залишається, і схоже, що радісні очікування Байдена святкувати 4 липня у відносній безпеці тепер виглядають зовсім наївними. Очевидно, що легко казати з висоти середини серпня про справи минулого місяця, але американцям від того не легше.
Проблема в тому, що в США питання вакцинації залишається глибоко політизованим. Трамп не сильно «парився» з приводу боротьби з COVID-19, «не паряться» зараз і республіканці: від рядових прихильників до губернаторів штатів. І все іде як по сценарію того радянського фільму: диктатор помер, але суспільство залишилось скаліченим.
З Трампом ніби все ОК, нехай не ображаються його прихильники. Та й диктатором він був, схоже, тільки у своїх мріях (так, і не сумнівайтесь: Трамп захоплювався авторитарними керманичами). Але він та його «стратегія» (якщо його бездіяльність можна так назвати) боротьби з COVID-19 залишились в минулому.
Проте американське суспільство й досі політизує питання вакцинації: її темпи найнижчі саме серед республіканців, про що вже було сказано вище. Третина американців, які можуть вакцинуватись, не роблять цього свідомо. В країні знов повертаються маски, всі з острахом очікують початку нового шкільного року. Губернатор Флориди дозволяє відкриватись школам та оголошує вимогу федерального уряду носити в школах маски протизаконною. Місцева влада шукає шляхи зобов’язати батьків виконувати розпорядження Вашингтону… Справжній холодний душ, холодне літо двадцять першого для тих американців, хто планував «залишити пандемію позаду».
Українці не мали такого доступу до вакцин, який мали американці. Будемо відвертими: не мають того рівня доступу і зараз. В нас так само на носі новий навчальний рік, вакцинація вчителів (за словами міністра освіти та науки Шкарлета) становить 35%. По Україні загалом показник такий, що його не варто і згадувати. Про маски та вимогу їх носити нагадують лише наліпки на дверях різноманітних установ. Маршрутки переповнені, пляжі – забиті, весілля – в розпалі.
Українцям варто придивитись до американських реалій. Вони багато в чому повчальні. Громадяни США (вірніше їх частина) вирішили зіграти в небезпечну гру з існуючими та майбутніми штамами коронавірусу. Нещеплені не вірять в хворобу, думають, що шкоди від вакцинації більше, ніж користі, сподіваються на свій імунітет та систему охорони здоров’я в США.
А от на що сподіваються українці, які свідомо ігнорують щеплення та елементарні вимоги – мені невідомо. Тому й нам слід готуватись: наше літо двадцять першого хоч і було теплим, проте воно скоро закінчиться.

Автор
Олег Козачук
доктор політичних наук Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.