• середа 24-го квітня 2024
  • Меню

ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНА СТРАТЕГІЯ США ЧАСІВ Д.БАЙДЕНА: ПОЧАТОК

09:32, 2-го лютого 2021 · Джерело: institutedd.org

ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНА СТРАТЕГІЯ США ЧАСІВ Д.БАЙДЕНА: ПОЧАТОК
Президент США Джо Байден планував 1 лютого 2021 р. під час візиту до Державного департаменту (аналогу українського МЗС) окреслити принципи та напрямки зовнішньополітичної стратегії Сполучених Штатів на найближчий час. Проте сильні снігопади на Сході країни, в тому числі у Вашингтоні, спонукали очільника держави виявити турботу про рядових співробітників відомства, які мали б труднощі із добиранням до місця зустрічі та перенести її на пізніший термін.

Ще перед вступом на посаду Джо Байдена американцям і всьому світу було зрозуміло: зовнішньополітична активність Вашингтону зазнає змін. І не тому, що при владі в США був республіканець, а прийшов – демократ. Зовсім ні. А тому, що при владі в США був Трамп. Комусь це подобалось, хтось чекав на зміну керманича Овального кабінету з неприхованим нетерпінням, але всіх цих людей об’єднувало одне: усвідомлення невідворотних змін з приходом нового обличчя. 

​ Перед початком короткого аналізу зовнішньополітичної стратегії США часів адміністрації Джо Байдена нагадаємо просту, але водночас не дуже приємну істину: світ не є україноцентричним, як би цього не хотілось громадянам України. Джо Байден навряд буде щоденно засинати із думкою: «Що ще я зможу завтра зробити для України?». Перед Президентом та Держдепом США, як основними інститутами реалізації зовнішньої політики лежить цілий світ, в якому інтереси США потрібно захищати, просувати, а десь повертати втрачені позиції. І хоча Україна і присутня в полі зору США, проте ми там далеко не одні. 

​Кореспондент CNN Кевін Ліптек також вдало підмітив, що Байден спланував візит до Держдепу перед візитом до Пентагону чи ЦРУ, що може бути черговим свідченням характеру зовнішньополітичної стратегії США адміністрації Джо Байдена: наголос буде зроблено на дипломатії та м’якій силі, а не на збройних силах та військових інтервенціях.

​Так само очевидно, що гасло Дональда Трампа «America First» («Спочатку Америка») відходить в історію, а на заміну йому приходить система поглядів, завданням яких буде відновлення ролі та місця Сполучених Штатів у системі міжнародних відносин. Невідомо, що саме скаже Байден, коли нарешті пробереться крізь снігові замети до Держдепартаменту, проте відомо, що саме сказав Ентоні Блінкен, його новий очільник, у своєму першому зверненні до підлеглих: «Я знаю, що Державний департамент, до якого я прийшов сьогодні, не є таким, яким він був чотири роки тому, коли я його залишив. Багато чого змінилось. Світ змінився. Департамент змінився», натякаючи на повернення до цінування професіоналів та їх роботи в функціонуванні відомства. 

​Можна спробувати уявити себе на місці Президента США та спрогнозувати, про що він ще обов’язково скаже на відкладеній зустрічі. Неважко здогадатись, що першочергова його увага буде приділена нормалізації відносин з ЄС та НАТО та декларуванні повернення до принципу мультилатералізму (на відміну від принципу «Quidpro quo» та акценті на двосторонніх відносинах часів Трампа). США вже повернулись до Паризької кліматичної угоди та Всесвітньої організації охорони здоров’я. Буде переглянуте рішення щодо політики США щодо Китаю та Тайваню. Протистоянню з тим самим Китаєм, Росією та Іраном буде надано новий зміст. Окремо варто згадати про Іран: повернення до ядерної угоди з ним є надзвичайно важливим елементом близькосхідного елементу зовнішньополітичної стратегії США часів адміністрації Байдена (що, до речі, дозволить повернутись іранській нафті на ринок та вчергове натиснути на Росію).

​А що Україна? Ми не можемо читати думок Байдена, будемо сподіватись, що він згадає і про Україну під час свого спічу. Проте Ентоні Блінкен вже провів телефонну розмову з очільником українського МЗС Дмитром Кулебою. Нам була висловлена «непохитна підтримка суверенітету і територіальної цілісності», обіцяно продовження економічної та військової допомоги. Проте, також Блінкен не забув нагадати про «важливість збереження Україною прогресу у боротьбі з корупцією і реалізації верховенства права та економічних реформ». Sapienti sat, як кажуть…     

Автор
Олег Козачук
доктор політичних наук, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.