• субота 27-го квітня 2024
  • Меню

Транскордонне культурне співробітництво України та Румунії

10:42, 5-го січня 2021 · Джерело: institutedd.org

Транскордонне культурне співробітництво України та Румунії
Транскордонне культурне співробітництво України та Румунії (на прикладі Чернівецької області)

Транскордонне співробітництво між Україною та Румунією здійснюється за такими спрямуваннями, як: транскордонне співробітництво у рамках програм Європейського Інструменту Сусідства; співробітництво на рівні неурядових організацій та місцевих державних органів України та Румунії; регіональне торговельне-економічне співробітництво. На даний момент завершується реалізація проєктів в рамках програм транскордонного співробітництва «Спільна операційна програма ЄІС «Басейн Чорного моря» 2014-2020 рр.» та «Спільна операційна програма ЄІС «Румунія-Україна» 2014-2020 рр.»

Важливою складовою розвитку прикордонної співпраці є сфера культури та науки. У Чернівецькій області створено сприятливі, а головне — рівноцінні умови для національно-культурного відродження та розвитку всіх національних культур. В населених пунктах області, де компактно проживають румуни створюються колективи народної творчості, формуються бібліотечні фонди з видань національними мовами.

На даний час діють тринадцять національно-культурних товариств та об’єднань румунських національних громад, зокрема Християнсько-демократичний Альянс румунів України, Всеукраїнська науково-педагогічна Асоціація «Арон Пумнул», Румунська спільнота України, Товариство румунської культури ім. М.Емінеску, Культурно-спортивний клуб «Драгош-Воде», Медичне товариство «Ісідор Бодя», Ліга румунської молоді «Жунімя», Чернівецький обласний благодійний фонд культури «Дім румунської мови». Традиційними в області стали культурні заходи, приміром літературно-мистецькі вечори присвячені черговій річниці від дня народження та від дня смерті М.Емінеску («Емінесчіана»), румунський фестиваль весни «Мерцішор», заходи і поминальні панахиди за жертвами сталінських репресій, які проводяться в Герцаївському, Глибоцькому, Новоселицькому, Сторожинецькому районах та у м. Чернівці, участь самодіяльних фольклорних колективів області у фольклорному фестивалі «Буковинські зустрічі», який проводиться у Польщі, Румунії та Угорщині, традиційне румунське свято «Лімба ноастре чя ромине» («Наша рідна румунська мова»), проведення традиційного щорічного румунського фестивалю різдвяних звичаїв та колядок «Флоріле далбе».

В області функціонує Програма підтримки національно-культурних товариств та етнічних громад Чернівецької області.

Співпраця навчальних закладів та окремих людей в прикордонних регіонах неодмінно відіграє провідну роль у процесі розвитку міждержавних відносин. Між Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича та румунськими вищими навчальними закладами підписані двосторонні угоди, зокрема з Національним інститутом економічних досліджень ім. Костін К. Кіріцеску Румунської Академії Наук (13.05.2009, безстрокова угода), Сучавським університетом «Штефан чел Маре» (16.11.2001, безстрокова угода), Ботошанською теологічною Православною семінарією Св. Георгія (22.02.2007, безстрокова угода), Університетом «Бабеш-Бояй», м. Клуж-Напока (27.10.2003, 11.09. 2013, безстрокова угода), Ясським університетом «А.І. Куза» (17.11.2009, безстрокова угода), Західним університетом м. Тімішоари (26.11.2012-2015), Університетом м. Орадя (15.04.2013-2016), Університетом «Овідіус» м. Констанца (16.04.2013-2016), Університетом м. Бухарест (15.05.2013-2016), Університетом «Лучіан Блага» у м. Сібіу (20.12.2013, безстрокова угода).

Зазначена співпраця поглиблюється та розширюється у суспільно-політичному напрямі. Проблеми суспільного розвитку, політики та історії Румунії були та залишаються предметом наукових досліджень у Чернівецькому національному університеті впродовж останнього десятиліття. Румунська тематика постійно присутня також на конференціях, симпозіумах та інших наукових і ділових форумах. Як результат, 7 травня 2015 року відбулося відкриття Центру румунських студій (ЦРС) при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича на факультеті історії, політології та міжнародних відносин. ЦРС є науковою організацією, яка об’єд­нує науковців різних галузей, а саме: фахівців з міжнародних відносин, політологів, істориків, філософів, юристів, етнологів, економістів, які цікавляться румунською проблематикою, румуно-українськими та україно-румунськими стосунками з метою наукового, інформаційного обміну та координації дій науковців у цій сфері.

Проведений аналіз розвитку транскордонного співробітництва в сфері культури, науки та дотримання прав національних меншин дає всі підстави стверджувати, що накопичений досвід додав взаєморозуміння у прагненнях сусідніх держав. Цілеспрямоване просування українських інтересів у рамках діяльності прикордонних регіонів дозволяє здійснювати конкретні поступові кроки у процесах європейської інтеграції та сприяє залученню України до світового політичного, економічного та культурного товариства.

Автор
Любов Мельничук
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.