• четвер 28-го березня 2024
  • Меню

ВІДСУТНІСТЬ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ – спадок радянського минулого чи просто не бажання вмикати мізки?

12:35, 22-го січня 2021 · Джерело: institutedd.org

ВІДСУТНІСТЬ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ – спадок радянського минулого чи просто не бажання вмикати мізки?
Щодня, а можливо і щогодини у стрічках соцмереж хтось викладає, а хтось робить «репостить» чергову фейкову новину, або «красивий» кричащий лозунг, на тему «полундра, все пропало», і таке подібне.

Перш за все хочеться зазначити, що більшість людей репостять всіляку нісенітницю, без злого умислу, несвідомо, звичайно навіть не розібравшись у об’єктивності самої інформації. А навіщо, якщо інформація «солодка» до сприйняття і взагалом співпадайте з думкою репостанта, та і натиснути кнопку «share» завжди простіше, аніж перевіряти та аналізувати інформацію, не говорячи про те, щоб самому написати щось на соціально болючі теми.

Отже, хто є авторами таких постів та яку ціль вони переслідують?

Перші це - боти, тролі, джинсовики та інші «працівники» кіберпростору. Хтось із них працює у штаті у офісі, хтось на аутсорсі, але в основному їхніми замовниками, є політичні клани, фінансові групи, та інші владні та фінансові структури. Ціль у них проста, захищати інтереси своїх замовників: іноді шляхом «примітивної» соціально-солодкої критики, а іноді прямим «жбурлянням» інформаційним лайном у опонентів!

Другі, це -шахраї, аналітики і збирачі баз данних, і це мабуть найцікавіше! Що вони роблять? - розміщають якусь замануху наприклад – «Дивись 3 фільми в день та отримуй за це 700 грн. щодня, кому цікаво ставте плюс в коментар» - і ось процес запущений, люди ставлять + , і з нетерпінням чекають вказівок що робити, звичайно часто їх просять перейти за посиланнями, зареєструватися десь, і таке подібне, але саме головне полягає у тому, що особу, що поставила + автоматично заносять у базу даних, як потенційного кандидата для продажу йому різних чудодійний ліків, безпрограшного онлайн-казіно, льготного оформлення зеленої карти, багатомільйонного спадку нігерійського принца та багато іншого, на що у шахраїв тільки вистачає фантазії. Звичайно не всі ведуться і реагують на ці пастки, але для шахраїв це уже, як рибалка, 100 метрів сітки закинув, хтось, десь тай «зачепится» Найчастіше у тенета шахраїв попадаються «зажиточні» пенсіонери, ті хто виріс і сформувався в ссср, і так і не помудрішав з часом.

Далеко не вся нинішня молодь, знає яким було життя в колишньому союзі, не всі вчать історію. Так от, однією із особливостей «радянщини» було планомірне викорінення всього інакомислення, в 30- ті роки минулого століття, за це просто масово розстрілювати та відсилали у Сибір, на Колиму. Всіх, хто мав іншу думку, у кого виникали, хоча б якісь зауваження, хто не був згідний з політикою патрії, тих хто реально мислив критично – просто винищували.

Думаю не важко здогадатися, що залишалися в живих, не тільки ті, хто просто мовчав, а здебільшого ті, хто просто не здатний до критичного мислення через брак відповідної освіти та інтелектуальних задатків. А далі відбувався простий природній соціальний процес - діти наслідувати правила поведінки батьків.

Саме в 90-их коли розвалився радянський союз, і наступила вседозволеність, «лібералізм», свобода, почали процвітали основні шахрайські схеми, знову ж таки не всі пам’ятають – Алана Чумака, який через екран телевізора заряджав воду, що лікувала онкологію, Анатолій Кашпіровський, який з того ж екрану знімав головну біль та розсасував післяопераційні рубці, золоті пірамідки рекламовані нинішнім мега блогером Гордоном, та найбільша за масштабами, фінансова піраміда «МММ» Сергія Мавроді.

Як казав, в ті часи, один «ділець» - є тільки два нескінченних джерела прибутку – «НАФТА і ДУРНІ!»

Окрім цього, на кожному вокзалі стояли шулери та наперсточники, які активно «розводили» народ на «бабки». Один донецький іммігрант, на прізвище «Яник» (по сумісництву колишній президент України) казав колись відому фразу- «Без лоха и жизнь плоха». Та от він родом з тих часів і тієї культури!

Зараз уже, далеко не 90-ті, і прийоми маніпуляцій, які використовують зараз - на порядок вище!

Будь-те обережні, дуже часто за простими «фразочками» та постами у соцмережах – стоять люди, ціль яких скористатися вашою наївністю та відсутністю критичного мислення.

Автор
Григорий Мерлюк
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.