• п’ятниця 26-го квітня 2024
  • Меню

Топ подій 19-24 липня від Інституту Демократизації та Розвитку

07:04, 24-го липня 2021 · Джерело: institutedd.org

Топ подій 19-24 липня від Інституту Демократизації та Розвитку
США і Німеччина видали спільну декларацію в підтримку Північного потоку-2.

Документ декларує підтримку територіальній цілісності України і готовність вжити ефективних заходів, зокрема санкції, якщо Росія використовуватиме енергетику як зброю. Крім того, Берлін обіцяє сприяти продовженню транзиту російського газу на термін до десяти років, планується формування Зеленого фонду на суму не менше 1 млрд доларів. Водночас у спільній заяві міністрів закордонних справ України і Польщі наголошується на роботі із союзниками і партнерами для подальшої протидії запуску Північного потоку-2. Також Україна направила ноту в Єврокомісію для початку консультацій щодо газопроводу.

Росія подала юридично нікчемні скарги в Європейський суд з прав людини проти України. Звинувачення держави-агресора полягають в начебто вині України у загибелі мирних жителів на Донбасі, авіакатастрофі боїнга МН17, порушенні прав людини і національних меншин тощо. Суд у Страсбурзі уже відхилив частину вимог російського запиту, зокрема щодо зміни освітнього законодавства України та подачі води у Крим.

В Україні виявили перші випадки коронавірусу штаму Дельта. Очікується, що восени даний штам в Україні витіснить інші варіанти коронавірусу. Даний штам вперше виявили в Індії, він утричі заразніший від першого варіанту вірусу. У Всесвітній організації охорони здоров'я оголосили про третю хвилю пандемії.

Розслідування медіа виявило масове стеження за світовими політиками, активістами і журналістами за допомогою шкідливої програми. Йдеться про шпигунське програмне забезпечення Pegasus ізраїльської компанії NSO Group. Над розслідуванням працювали журналісти із 17 світових медіа. Припускається, що шкідливою програмою було заражено 50 тисяч телефонних номерів.

Колишній сільський вчитель став президентом Перу. Педро Кастільо, котрий набрав трохи більше 50 % голосів виборців, офіційно оголошено переможцем президентських виборів.

За матеріалами ЗМІ

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.