• п’ятниця 19-го квітня 2024
  • Меню

Вибори в Республіці Молдова – координація «лівого флангу» та міжусобиці на «правому фланзі».

01:04, 19-го жовтня 2020 · Джерело: institutedd.org

Вибори в Республіці Молдова – координація «лівого флангу» та міжусобиці  на «правому фланзі».
Другий тиждень виборчих перегонів у Республіці Молдова демонструє тенденцію до можливого союзу та координації зусиль «лівого флангу» та, за звичаєм, міжусобних протиріч на «правому фланзі» політичних партій країни.

Найгучнішою заявою стосовно виборів відзначився Андрєй НЕСТАСЄ, який запропонував своїй колишній партнерці по блоку ACUM (ЗАРАЗ), Майї САНДУ, знятися з виборів на користь його кандидатури. Мовляв, тільки у нього єдиного є шанс перемогти Ігора ДОДОНА у другому турі. В разі своєї перемоги НЕСТАСЄ пообіцяв САНДУ високу посаду в уряді (однак точно не прем’єр-міністра, оскільки ця позиція закріплена за його колегою по партії, Александру СЛУСАРЕМ). Для молдовської громадськості ця заява виглядає безглуздою і не додає пану Андрію популярності. Особливо дивною виглядає риторика НЕСТАСЄ стосовно соцопитувань, які пророчать йому єдиному перемогу у другому турі над чинним президентом. Сам він дані та джерела не оприлюднює. Принаймні ці заяви виглядають неправдоподібними на фоні статистичних даних, які можна отримати з інших джерел. Так, «Barometru opinii publice» («Барометр суспільної думки»),одне з найдостовірніших в Молдові джерел соціологічних опитувань, у червні цього року показував, що якщо вибори президента відбулися б влітку 2020, то за Майю САНДУ проголосувало б 11 % респондентів, за Андрєя НЕСТАСЄ - 1.3% а Ігор ДОДОН набрав би 22.4%. Навряд чи статистика могла кардинально змінитися за останні місяці. Показовим в даному випадку також є і результати виборів голови міста Кишинеу, в яких приймав участь НЕСТАСЄ. В 2018 році він перемагав кандидата-соціаліста Івана ЧЕБАНА з результатом 52.6% проти 47.4%, однак тоді вибори визнали недійсними. А вже 2019 року пройшли нові вибори, де ті ж самі НЕСТСЄ та ЧЕБАН в чергове зійшлися в другому турі, але на цей раз переміг останній з результатом 52.4% проти 47.6%.

Хто підтримав заклик Андрєя НЕСТАСЄ, так це прибічники чинного президента, Ігора ДОДОНА. На інформаційних порталах, лояльних до президента, стали публікуватися матеріали, де НЕСТАСЄ зображувався справжнім сильним політиком, на противагу САНДУ, яку зображають маріонеткою колективного Заходу. Особливо тиражуються заяви НЕСТАСЄ з критикою кандидатки від PAS (рум. Partidul «Acțiune și Solidaritate» / партія «Дія та Солідарність»). Сама ж САНДУ утримується від будь яких коментарів стосовно інших кандидатів, а своїм головним противником вона завжди називає ДОДОНА. Таким чином, очевидним є той факт, що кампанія з підтримки Андрія НЕСТАСЄ в ЗМІ, наближених до соціалістів, є спробою поглибити розкол між молдовськими правими силами.

Тим часом, між лівими силами молдовського політикуму намічається можливий союз. Минулого тижня з’явилася інформація стосовно можливого ситуативного союзу між PSRM (PartidulSocialiştilordinRepublicaMoldova / Партія соціалістів Республіки Молдова) та партією «Șor» («Шор»). Якщо довіряти цій інформації, кандидатка від партії «Шор», Віолєта ІВАНОВ готова закликати своїх виборців до підтримки Ігора ДОДОНА у другому турі виборів, де кожен відсоток голосів важливий. У майбутньому обидві партії, разом з залишками фракції демократів і деяких депутатів-мігрантів, сформують в парламенті нову більшість. Сама ІВАНОВ поки що намагається заручитися підтримкою інших лівих партій, таких як партія комуністів та Pro-Moldova.

Тим часом Москва, вустами самого міністра закордонних справ ЛАВРОВА, звинувачує США у втручанні в молдовські вибори. В самій країні геополітика відступає на другий план по відношенню до соціальних проблем. Але чим ближче день виборів, тим агресивнішою стає кампанія, а разом з нею і риторика кандидатів. До першого туру залишається 14 діб.

Автор
Роман УНГУРЯНУ
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.