• середа 8-го травня 2024
  • Меню

«Путін повністю руйнує поняття про історичну правду» - депутат польського Сейму Павел Залевський

07:25, 21-го червня 2020 · Джерело: institutedd.org

«Путін повністю руйнує поняття про історичну правду» - депутат польського Сейму Павел Залевський
Вітальне слово польського політика, депутата Європейського парламенту адресоване учасникам міжнародного круглого столу (онлайн) на тему: «Неоімперіалізм між Балтикою та Чорним морем», що відбувся 19.06.2020.

Пряма мова

«Вітаю, шановні учасники цієї важливої конференції. Я вдячний за те, що заросили мене до участі у її відкритті. Ця конференція надзвичайно актуальна та вдало організована. Учора, президент Путін в американському виданні “The National Interest” опублікував статтю під назвою “Справжні уроки 75-ої річниці Другої світової війни”. У статті йдеться про факти та історичні процеси, які призвели до початку Другої світової війни, і там він зазначив наступне, що я хочу процитувати: “Вина за трагедію, яку пережила Польща в той час, повністю лежить на польському керівництві, яке перешкодило формуванню альянсу між Британією, Францією та Радянським Союзом і сподівалося на допомогу від західних партнерів, кидаючи свій народ під нищівний тиск Гітлерівської машини”… Це перша теза. 

Наступна полягає в тому, що він висвітлює Німеччину як жертву Другої світової війни. Тобто він не вдається до пояснень власне причин Другої світової, тих політичних процесів, які відбувалися на той час у Німеччині, зокрема і Радянсько-німецький пакт. Натомість він повністю руйнує поняття про історичну правду, звинувачуючи польську верхівку у початку Другої світової війни. 

На моє переконання нам слід пам’ятати, що найважливішим для кожного з нас є Правда! Мені не подобається слово «наратив». Звісно, я розумію, що ми всі захоплено сприймаємо здебільшого американський стиль висвітлення політичної думки, а також те, що політики повинні мати свій власний наратив. Проте, коли йдеться про історію, нам не слід до нього звертатися. Як історик я також знаю, що дослідники часто намагаються пояснити ті чи інші політичні процеси саме за допомогою наративу. Однак, важливим є те, що він повинен висвітлювати історичну правду, а не політичний вплив. 

Сьогодні через путінський наратив ми перебуваємо у стані протистояння. Він абсолютно не відповідає фактам та історичній правді. Отож, до чого я закликаю: нам не варто відповідати тим же способом (тобто своїм наративом). Наша відповідь повинна ґрунтуватися суто на правді, тому що лише вона може нас захистити. Це по-перше. 

По-друге, авторитарні країни використовують історію як політичний інструмент. Зараз це особливо помітно в діях Росії, а також Китаю. Авторитарні режими застосовують наративи, щоб поневолити (захопити) своїх жертв, наприклад країни, що оточують Росію. 

Слід пам’ятати, що Демократія може захистити себе, демонструючи та поширюючи правду. Так, іноди правда буває гіркою або навіть трагічною для тих, хто її розповідає. У цьому контексті ми можемо згадати чимало прикладів зі спільної польсько-української історії. Усім добре відомо, що вона є болючою як для польського, так і українського народів. Проте, якщо ми говоримо про дружбу та наше майбутнє, нам слід повернутися до правди, відшукати її, тому що лише вона допоможе уникнути помилок минулого. Та ж ситуація з Росією: у побудові дружніх відносин слід опиратися на правду. Саме тому я вдячний проекту «Меморіал» (очевидно мається на увазі меморіал Польських орлят, ред.),  адже це є яскравим прикладом співпраці між націями, обов’язково базуючись на правді. 

Отже, на завершення я скажу наступне: Ми повинні вивчати, досліджувати та поширювати правду про історію, бо лише правда може слугувати основою для справжніх дружніх відносин між нашими народами. Саме тому я є прихильником того, щоб поговорити про правду з російською стороною, з президентом Путіном. Тож досліджуйте правду, пропагуйте її, і тоді вона створить основу для нашого мирного співіснування».

Павел Ксавері Залевський (пол. Paweł Ksawery Zalewski; нар. 25 вересня 1964Варшава) — польський політик, колишній депутат Європейського Парламенту, депутат польського Сейму Павел Залевський. 

Депутат Європейського парламенту від партії Громадянська платформа, член Європейської народної партії, віце-голова Комітету з міжнародної торгівлі ЄП, заступник у Комітеті із закордонних справ ЄП. Депутат Сейму I, V і VI скликання, голова Комітету із закордонних справ Республіки Польща V скликання, ініціатор і перший голова польсько-української міжпарламентської групи у Сеймі І каденції. Знавець міжнародних справ і шанований коментатор польської закордонної політики. 

Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.