• п’ятниця 29-го березня 2024
  • Меню

Світ опісля: політичні і економічні тренди Давосу-2021

02:31, 4-го лютого 2021 · Джерело: institutedd.org

Світ опісля: політичні і економічні тренди Давосу-2021
Всесвітній економічний форум (ВЕФ) цьогоріч пройшов уже в звичному для заходів такого рівня цифровому форматі, що обумовлено пандемією коронавірусу. Історія форуму розпочалася з 1977 року, коли німецький економіст Клаус Шваб організував Європейський форум менеджменту, до чого співпричетним був і видатний український економіст Богдан Гаврилишин.

Пізніше світові політики, бізнесмени і провідні інтелектуали стали традиційно збиратися в швейцарському курортному місті Давос, щоб дискутувати на теми, куди політично і економічно рухається світ.

Зрозуміло, що однією з ключових тем стало подолання наслідків і відновлення світової економіки після Covid-19. В рамках ВЕФ було озвучено, що цьогоріч внаслідок пандемії світова економіка вже втратила 225 мільйонів робочих місць, що більше, ніж в часи так званої Великої депресії 1930-х років. Генсек ООН Антоніо Гутерреш назвав це найгіршою економічною кризою за останні 100 років. Масові акції протесту, що виникають всередині країн і переважають за чисельністю конфлікти між державами, свідчать, на його думку, про значний ступінь недовіри у світі.

Заходи цьогорічного форуму є останніми для Ангели Меркель в ролі канцлера Німеччини (восени відбудуться парламентські вибори в країні). Вона підкреслила, що збільшується вплив на економічні процеси Індії і Китаю, свідченням чого стало створення Азійського банку інфраструктурних інвестицій, наголосила на необхідності європейської згуртованості у формуванні зовнішньої політики стосовно США, Росії, Китаю. Французький президент Емануель Макрон вітав повернення США до Паризької кліматичної угоди та висловив думку, що економіка майбутнього ґрунтуватиметься на врахуванні цінності людського життя.

Вперше за 12 років у Давосі взяв участь російський президент Володимир Путін. Він апелював до росту популізму у світі (хоча самого лідера Кремля через внутрішню і зовнішню політику, яку він проводить, можна також сміливо зараховувати до клубу світових популістів), розкритикував дії цифрових гігантів, прийнятих в контексті останніх американських виборів. Також президент РФ як держави-агресора, застеріг від “війни всіх проти всіх”, що може перерости в новий глобальний контакт. Подібні заяви ніяк не узгоджуються з продовженням російської агресії і її подальшою мілітаризацією.

Уже традиційно трендовими темами стали боротьба зі зміною клімату через перехід до зеленої енергетики, ідея переваги міжнародного співробітництва над національним ізоляціонізмом, досягнення гендерної рівності у всіх сферах. Президент ВЕФ Клаус Шваб запропонував ідею переходу від сьогоднішньої моделі капіталізму до “капіталізму стейкхолдерів”, тобто врахування інтересів всіх зацікавлених сторін.

На відмінно від попереднього Давосу, в цьогорічному не взяв участі президент Володимир Зеленський. Однак очікується ще крім онлайн-формату, що минув, також захід офлайн в рамках ВЕФ у Сінгапурі в серпні цього року.

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.