• четвер 25-го квітня 2024
  • Меню

Топ подій 19-24 квітня від Інституту Демократизації та Розвитку

09:16, 24-го квітня 2021 · Джерело: institutedd.org

Топ подій  19-24 квітня від Інституту Демократизації та Розвитку
Розпочалося відведення російських військ від українського кордону. Про завершення навчань у Південному та Західному військового округах повідомив міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Нагадаємо, поблизу України розміщується, за різними підрахунками, до понад 100 тисяч російських військових, що викликало побоювання з приводу можливої ескалації з боку агресора.

Низка держав-партнерів і представників міжнародних організацій висловили підтримку Україні і закликали Росію до відведення військ, зокрема в зону бойових дій відбувся візит представників держав Люблінського трикутника (Польща та Литва).

Російських шпигунів під прикриттям дипломатів вислали з Чехії. Крупний шпигунський скандал з безпрецедентною кількістю висланих російських агентів (18 дипломатів) розгорівся в результаті розслідування історії з вибухами військових складів у місті Врбетіце в 2014 році. Виявилося, що до неї були причетні ті ж співробітники російської військової розвідки, що й до отруєння в британському Солсбері. Внаслідок обміну висилками дипломатів між Прагою і Москвою, очікується, що в посольствах обох країн залишиться тільки по 7 представників дипломатичного корпусу. У чеському парламенті закликали розірвати договір про дружбу з Росією.

Самопроголошений президент Лукашенко заявив про підготовку замаху на нього. Затримані у Москві російськими спецслужбами юрист Юрас Зенкович, білоруський політик Григорій Костусьов та літературознавець Олександр Федута, за версією КГБ Білорусі, планували це зробити за сприяння США, Польщі, а також “білоруських і українських націоналістів”.

Президентка Молдови Мая Санду заявила про спробу узурпації влади парламентом. Причиною стала спроба партії соціалістів на чолі з Ігорем Додоном спільно з партією “Шор” відкликати суддів Конституційного суду, на що ті не мають відповідних повноважень.

Генеральний секретар ООН закликає створити коаліцію для досягнення нульових вуглецевих викидів. Задля запобігання подальшим змінам клімату такої цілі прагнуть досягнути до 2050 року.

За матеріалами ЗМІ

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.