• п’ятниця 19-го квітня 2024
  • Меню

Топ подій 29 березня-3 квітня від Інституту Демократизації та Розвитку

01:09, 3-го квітня 2021 · Джерело: institutedd.org

Топ подій  29 березня-3 квітня від Інституту Демократизації та Розвитку
США застерегли Росію від ескалації агресії проти України

Така заява прозвучала від речника Держдепартаменту під час брифінгу на фоні повідомлень про стягування російських військ до кордонів України та загострення військових дій на Донбасі. Відбулися розмови по лінії оборонних відомств - з міністрами оборони США та Великобританії. Європейське командування збройних сил США привело війська в повну бойову готовність найвищого рівня. Також відбулася перша телефонна розмова між Джозефом Байденом та Володимиром Зеленським, в якій, окрім безпекових питань, обговорили стан реформ і протидії корупції в Україні. 

Путін, Меркель та Макрон обговорили питання війни на Донбасі. В рамках відеоконференції німецький та французький лідери закликали російського президента визнати свою відповідальність за події на Донбасі, натомість Путін, попри реалії російської агресії, просував свої звичні тези про “громадянський конфлікт на сході України” і необхідність української влади домовлятися з сепаратистами. Також сторони обговорили питання застосування російської вакцини в Європі, ситуацію в Білорусі, Сирії, Лівані та Ірані. 

В Італії арештували військового за шпигунство на користь Росії.  Офіцер італійського військово-морського флоту був спійманий на намаганні продати секретні документи російському військовослужбовцю. Оскільки останній мав дипломатичний імунітет, його було видворено з Італії. 

Молдова: надзвичайний стан на три місяці у зв'язку з ситуацією із коронавірусомРежим надзвичайного стану передбачає неможливість проведення найближчим часом дострокових парламентських виборів, до чого прагне президентка Молдови Мая Санду. 

Суецький канал, який перегородив контейнеровоз Ever Given, вдалося розблокувати. 400-метрове судно, що сіло на мілину, блокувало водну артерію з 23 березня, чим завдало збитків міжнародній торгівлі. Власник судна погодився їх покрити в рамках мирової угоди. 

За матеріалами ЗМІ

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.