• п’ятниця 19-го квітня 2024
  • Меню

Топ подій 5-10 квітня від Інституту Демократизації та Розвитку

07:14, 10-го квітня 2021 · Джерело: institutedd.org

Топ подій  5-10 квітня від Інституту Демократизації та Розвитку
Литва запропонує надати Україні план дій щодо членства в НАТО.

Про це повідомив литовський міністр закордонних справ ГабріелюсЛандсберґіс. Таку ж підтримку для офіційного Києва підтвердила Латвія. Раніше  президент Зеленський у розмові з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом заявив, що надання Україні плану дій щодо членства стало би справжнім сигналом для Росії.

Два американські військові кораблі ввійдуть в акваторію Чорного моря на тлі нарощування російської військові присутності.  Очікується прибуття суден 14 та 15 квітня і їх перебування до 4 та 5 травня відповідно. Також у зв'язку з безпековою ситуацією на кордоні з Україною відбувся екстрений візит до Києва міністра закордонних справ Польщі Збігнєва Рау, в рамках якого польський посадовець наголосив на підтримці територіальній цілісності і захисті суверенітету України, небезпеці завершення будівництва російського газогону Північний потік-2. 

У Туреччині арештували десятьох адміралів у відставці через їх критику ініціативи президента Ердогана. Йдеться про проєктканалу Стамбул, що має з'єднати Чорне і Мармурове море і розгрузити нинішню протоку Босфор, через яку судна потрапляють у Середземне море. Однак відставні адмірали занепокоєні, що таке рішення може підірвати Конвенцію Монтре від 1936 року, яка надала Туреччині контроль над протокою Босфор.

На парламентських виборах у Болгарії чинний прем'єр Бойко Борисов отримав відносну більшість. Рейтинги його партії суттєво похитнулися через звинувачення в корупції, тому можливий варіант створення коаліції без неї. 

У Північній Ірландії масові демонстрації і сутички з поліцією. Заворушення розгорілися після похорону колишнього члена угрупування “Ірландська республіканська армія”. Значна частина ірландців незадоволені виходом Великобританії з Євросоюзу.

За матеріалами ЗМІ

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.