• субота 27-го квітня 2024
  • Меню

Топ подій 8-13 лютого від Інституту Демократизації та Розвитку

11:26, 14-го лютого 2021 · Джерело: institutedd.org

Топ подій  8-13 лютого від Інституту Демократизації та Розвитку
Європарламент більшістю голосів утвердив доповідь щодо виконання угоди про асоціацію ЄС і України.

У документі, який готується щороку, підтверджується можливість подачі Україні заявки на членство в ЄС у випадку виконання Копенгагенських критеріїв (критерії, необхідні для членства в ЄС, що включають дієву ринкову економіку, верховенство права, дотримання основних принципів демократії, прав людини та національних меншин тощо). Європарламент привітав прогрес у реформах України, водночас закликав дальше їх проводити, зокрема щодо боротьби з корупцією. Документ підтверджує послідовну позицію ЄС у підтримці територіальної цілісності і суверенітету України, участі у санкціях щодо осіб і установ Російської Федерації, причетних до дестабілізації ситуації в Україні. Крім того, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив у Брюсселі українській стороні, що Україна є кандидатом на вступ у НАТО. 

ЄС готує нові санкції проти Білорусі і Росії. Проти режиму Лукашенка готується четвертий пакет європейських санкцій. У резолюції Європарламенту збудовану росіянами атомну електростанцію “Островець”, яка розпочала свою роботу в Білорусі, назвали “геополітичним проєктом Кремля”. Після візиту голови євросоюзної дипломатії Жозепа Борреля до Москви, який в ЄС багато хто розкритикував як провальний, заговорили про підготовку нових санкцій проти Росії за арешт Олексія Навального. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров допустив можливість розірвання дипломатичних відносин з ЄС у випадку запровадження нових європейських санкцій, однак в Кремлі пізніше заявили, що слова Лаврова були неправильно трактовані. 

У Польщі масштабний страйк через новий податок для медіа. Польський уряд вирішив запровадити новий податок на доходи від реклами для ЗМІ у розмірі від 2 % до 15 %. Ці кошти, за задумом, мають зокрема піти на боротьбу з коронавірусом. Однак опозиційні партії розкритикували ідею як таку, що послабить незалежність ЗМІ, низка медіа в знак протесту призупинили випуск новин і організували масову акція з гаслом “Медіа без вибору”. 

Наступник Ангели Меркель підтримує подальше зближення України з ЄС. Новий очільник Християнського демократичного союзу і потенційний майбутній канцлер Німеччини Армін Лашет у своєму інтерв'ю німецькому виданню розкритикував Росію за анексію Криму, присутність російських військ на Донбасі та отруєння Навального, висловив підтримку антиросійським санкціям та майбутнього членства України в ЄС. 

Відбулася перша телефонна розмова Джо Байдена і Сі Цзіньпіня. У розмові американський президент розкритикував владу Пекіна за репресії в Гонконзі, порушення прав людини в Сіньцзяні (репресії проти уйгурської меншини) та агресивні дії щодо Тайваню (не визнає юрисдикції Китайської народної республіки, яка вважає Тайвань своєю частиною). Натомість китайський лідер зазначив, що конфронтація між США і КНР може обернутися катастрофою.

За матеріалами ЗМІ

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.