• п’ятниця 19-го квітня 2024
  • Меню

Топ подій тижня від Інституту Демократизації та Розвитку

04:34, 12-го грудня 2020 · Джерело: institutedd.org

Топ подій тижня від Інституту Демократизації та Розвитку
1. За результатами вивчення повідомлень від України, які та надавала з 2014 року, прокурорами Міжнародного кримінального суду в Гаазі (МКС) відкрито провадження, що стосуються міжнародних злочинів унаслідок російської агресії.

Йдеться про три групи злочинів, що будуть розглядатися: злочини, скоєні під час воєнних дій; злочини під час затримань; злочини в Криму. Таким чином, було визнано, що мали місце воєнні злочини і злочини проти людяності, які підпадають під юрисдикцію МКС. Важливо, що майбутній міжнародний судовий процес стосуватиметься як подій на Донбасі, так і в Криму, окупацію якого Росія намагається активно легалізувати на міжнародному рівні. 

2. Великобританія першою розпочала масову вакцинацію населення від коронавірусу. Загалом було замовлено 40 мільйонів доз вакцин, що охопить третину жителів країни. Нагадаємо, що кількість випадків у світі уже перевищує 70 млн мешканців, а кількість жертв ускладнень від вірусу - понад 1,5 млн. У США кількість смертей від коронавірусу перевищила втрати країни в Другій світовій війні. 

3. Конституційний суд Молдови утвердив Майю Санду президентом Молдови. З візитом в державу прибув міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який запросив пані Санду з офіційним візитом відвідати Київ, а також запропонував долучитися до створюваної Кримської платформи, ціллю якої стане деокупація Криму. Нагадаємо, раніше новообраний президент Молдови відкрито заявила про необхідність виводу російських військ з Придністров'я і заміни їх на поліцейську місію ОБСЄ, чим викликала відверте роздратування офіційної Москви. 

4. Всередині ЄС вдалося досягти політичного консенсусу з Польщею і Угорщиною з приводу багаторічного бюджету на 2021-2027 роки. Каменем спотикання виявилась вимога дотримання принципів верховенства права у рамках отримання фінансової допомоги від ЄС. Саме чинну польську і угорську владу неодноразово звинувачували на рівні офіційних європейських інституцій у проблемах з верховенством права та владній корупції. 

5. У Баку відбувся військовий парад в честь перемоги в Нагірному Карабаху за участю турецького лідера. Заяви, що звучали від Ільхама Алієва та Реджепа Таїпа Ердогана, засвідчили подальші територіальні претензії Азербайджану (історичними азербайджанськими територіями були названі Зангезур або Сюнікська область Вірменії, озеро Севан і навіть вірменська столиця Єреван), а також регіональні амбіції Туреччини (звернення до історії Османської імперії, пропозиція створення міжнародної групи з регіональної співпраці, куди зі зміною влади могла би ввійти і Вірменія). 

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.