• четвер 25-го квітня 2024
  • Меню

Топ подій тижня від Інституту Демократизації та Розвитку. 20-26 грудня

12:31, 26-го грудня 2020 · Джерело: institutedd.org

Топ подій тижня від Інституту Демократизації та Розвитку. 20-26 грудня
Огляд ЗМІ

Великобританія і ЄС підписали історичну торгову угоду. Внаслідок тривалих переговорів Лондону і Брюсселю таки вдалося досягти компромісу після Брекзиту і уникнути важкого економічного розриву з початку наступного року. Угода усуває тарифні обмеження, які могли виникнути без її укладення, регулює відносини в сфері рибальства, енергетики, транспорту, правосуддя, поліції тощо.

Трамп помилував фігурантів розслідування про російське втручання в американські вибори. Таке рішення президента США стосувалося колишнього глави його виборчого штабу Пола Манафорта, його ексрадників Роджера Стоуна та Джорджа Пападопулоса, нідерландського юриста Алекса ван дер Еваана. Крім того, Трамп ветував оборонний бюджет США, що містив зокрема нові санкції проти Північного потоку-2 і військову допомогу Україні.

У Японії і Німеччині виявила новий штам коронавірусу з Великобританії. Випадки фіксують також в Данії, Нідерландах і Австралії. Новий мутований штам SARS-CoV-2 передається на 70 % швидше, активніше уражає молодь. Поки не відомо, чи впливає новий штам на важкість перебігу захворювання і смертність. Низка держав, зокрема Нідерланди, Данія, Канада, Італія, Франція, Німеччина та інші вже закрили своє транспортне сполучення з Великобританією.

Ізраїль очікують четверті дострокові парламентські вибори за останні два роки. Чергова політична криза в країні виникла внаслідок провалу голосування за бюджет, що згідно законодавства, означало розпуск парламенту. Коаліція, що передбачала почергове призначення прем'єр-міністром політичних опонентів Бен’яміна Натаньяху і Бені Ганца, розпалася. Вибори в Кнесет очікуються наприкінці березня 2021 року.

Збройні зіткнення в Центральноафриканській республіці, замішана Росія. В одній з найбідніших африканських країн напередодні президентських виборів активізувалося військове протистояння між офіційною владою і озброєною опозицією. Росія направила в ЦАР 300 військових інструкторів. Інтерес Кремля, на думку міжнародних журналістів, викликаний корисними копалинами країни, зокрема запасами золота.

За матеріалами ЗМІ

Автор
Павло Лодин
Думка авторів та відвідувачів сайту може не співпадати з думкою редакції.